April 2020

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Teamnieuws

Bereikbaarheid Memo

Naar aanleiding van de coronamaatregelen is Memo genoodzaakt haar werking voorlopig wat aan te passen. De medewerkers van Memo zijn voorlopig niet telefonisch bereikbaar maar blijven bereikbaar via het mailadres memo@dementie.be en nemen telefonisch contact met u op indien gewenst.

Nieuws uit Vlaanderen

 

Veel kracht en moed toegewenst!

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis meer dan ooit het verschil!

Meer info over veerkracht bij zorgverleners vind je hier. Op dit platform vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen.

 

Nieuws uit de regio

Oproep

Momenteel bevinden we ons in een uitzonderlijk bevreemdende situatie, met uitdagingen voor zowel zorgverleners, personen met dementie en hun mantelzorgers. Hoe we goede dementiezorg kunnen realiseren tijdens deze pandemie verloopt mogelijks anders dan voorheen. Het Expertisecentrum Dementie Memo wil graag vinger aan de pols houden in deze tijden.

En daarom horen we graag van jou!

Hoe ervaar jij de zorg voor personen met dementie onder de heersende maatregelen? Welke psychosociale noden ervaar je als hulpverlener of als mantelzorger? En hoe zorg je goed voor jezelf? Laat het ons weten via memo@dementie.be.

Jouw input is voor Memo zeer waardevol en belangrijk. Zo trachten we gericht in te spelen op de actuele noden en ondersteuning te bieden waar nodig aan jou en jouw collega’s. Alvast bedankt voor jullie reactie en blijvende inzet tijdens deze uitdagende periode!

 

UITGESTELD: Mini-symposium Lewy Body Dementie

Lewy Body Dementie (LBD) is de derde belangrijkste oorzaak van dementie. Toch blijkt deze aandoening vaak niet of onvoldoende gekend. Met dit mini-symposium (halve dag) willen we meer inzicht geven in het herkennen en behandelen van deze complexe aandoening. Hoofdspreker is Dr. Kurt Segers, neuroloog en schrijver van het boek ‘De vergeten dementie. Een begrijpelijk zicht op Lewy Body dementie’.

De geplande symposia op 7 mei in Dilbeek en 29 mei in Leuven worden uitgesteld. Via onze nieuwsbrief en website kondigen we later nieuwe momenten aan.

 

Jongdementie​

 

Praatcafé Jongdementie in Leuven

Op 29 april staat het volgende praatcafé jongdementie gepland met als thema ‘levenseinde en jongdementie’ door Prof. Dr. Wim Distelmans. Deze bijeenkomst wordt geannuleerd. We bekijken momenteel alternatieven om dit op een digitale wijze door te laten gaan.

Klik hier om het volledige jaarprogramma te bekijken.

 

foto: Ludwig Lemiegre

SAVE THE DATE: Dementie op jonge leeftijd: leven in het nu, denken aan de toekomst

Wat?
Symposium met boekvoorstelling ‘Dementie op jonge leeftijd’ waarbij de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en praktijk in Nederland en Vlaanderen aan bod komen.

Praktisch?
12 november 2020, Provinciehuis Leuven

Noteer de datum alvast in je agenda. Inschrijven wordt later mogelijk en wordt aangekondigd via onze nieuwsbrief en website.

Documentatiecentrum

 

Maakt dementie onbekwaam? (Erik Langerock, 2019)

Een dialoog over juridische aspecten van dementie 

Wanneer je als mantelzorger of als zorgprofessional geconfronteerd wordt met dementie, komt daar heel wat bij kijken. Ook op het juridische vlak moeten er beslissingen genomen worden.
Kan er voor bewindvoering gekozen worden en hoe ga je dan te werk? Ook de aspecten rond verzekeringen, aansprakelijkheid, testamenten en rijbewijzen leggen we in deze praktische gids uit. We maken gebruik van praktijkvoorbeelden in dialoogvorm.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

 

< boven > < venster sluiten >