september 2017

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels
E-mail: zorgcirkelsjongdementie@wznd.be
Website: www.zorgcirkelsjongdementie.be
t 016 29 50 59

logo jongdementie website2
Website: www.jongdementie.info

187x62_logo_vlaanderen_2
Website: www.dementie.be
t 070 224 777

logo2

Website: www.dementie.be/bidoc

Uitnodiging
FILMVOORSTELLING ‘Waar gaan we naartoe?’ DONDERDAG 21 september 2017 | vanaf 19.30 uur

Met de diagnose jongdementie verdwijnen alle zekerheden. In de plaats van werk, sociaal leven en toekomstplannen komen angst, schaamte en isolement. Maar hoeft dat zo te zijn? Zijn uitdagingen bij jongdementie nog realistisch?

Drie mensen met jongdementie en hun partners namen de handschoen op en kozen voor een gezamenlijk avontuur in de Himalaya. Ze vertellen het verhaal dat achter jongdementie schuilgaat. Omdat ze meer zijn dan die aandoening alleen. Omdat ze stevige stappen willen zetten voor de geest en een veelomvattender beweging. Een beweging waarbij mensen mét en zonder dementie samen optrekken en in elkaar een bondgenoot vinden om grenzen te verleggen.

 

PROGRAMMA

 • Vanaf 19.30 Onthaal en inschrijving
 • 20.00 uur Verwelkoming en film
 • 21.00 uur
  Panelgesprek met deelnemers aan de tocht:
  – Christophe Naessens en Winnie Vandendriessche
  – professor Mathieu Vandenbulcke,
  ouderenpsychiater  UZ Leuven
  – Jurn Verschraegen, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
  en Kristel Denruyter, Zorgcirkels Jongdementie Leuven
  Moderator Annemie Janssens Expertisecentrum Dementie Memo
 • 21.45 uur
  Receptie, boekverkoop en signeersessie
 • Doorlopend
  Infostand van Expertisecentrum Dementie Memo, Zorgcirkels Jongdementie en Provincie Vlaams-Brabant.

Door tussenkomst van de provincie kan de DVD met de film, inclusief boek ‘De beklimming van de berg Alzheimer’ uitzonderlijk worden aangekocht aan
10 euro
(ipv 19,95 euro).

 Schrijf je hier gratis in

 

Uitnodiging

“danshart” een dansmarathon voor dementie op 30 november 2018

In samenwerking met S-Sport//Recreas , het expertisecentrum dementie MEMO en het expertisecentrum dementie brOes, wordt het project “Danshart” georganiseerd, het is een dansmarathon ten voordele van de expertisecentra dementie.

Er zullen optredens zijn van verschillende dansgroepen en dansclubs uit de regio, naast optredens van Garry Hagger, Bobby Prins en Accordeona Tienen. Verder is er nog een verzoekuurtje van en met Johan Persyn (VRT Radio 2 ) met ondersteuning van discobar Jeep Music.

Waar en wanneer? op  30 november in zaal Manege (kazerne), Sint-Jorisplein, 3300 Tienen van 10 tot 20 uur.

inkom bedraagt 2.5 euro

 

Vormingsaanbod Vlaanderen

 

Vormingsprogramma 2017-2018 is beschikbaar!
Ondersteuning nodig op je weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? In ons vormingsaanbod vind je zeker inspiratie. De waaier aan vormingen die je in ons aanbod terugvindt, bieden je kapstokken in tal van thema’s. Je vindt er inspiratie, methodieken, concrete handvaten,… maar je ontmoet vooral ook lesgevers en collega’s uit andere organisaties met dezelfde passie voor goede zorg. De grote uitdaging is echter om wat je in onze vormingen leert telkens opnieuw te vertalen naar de unieke persoon met dementie waar je zorg voor draagt. Zo komen we tot afgestemde zorg waarbij de mens centraal staat. Soms vraagt dat wat lef, dromen, creativiteit en durven tegen de stroom in te zwemmen. Maar weet dat je met elke kleine stap uiteindelijk bergen kan verzetten in het leven van iemand met dementie!

 •  Alles in één oogopslag bekijken in onze digitale vormingsbrochure? Klik hier!
 •   Ons vormingsaanbod online raadplegen en inschrijven? Klik hier!

Interesse in de 11-daagse opleiding tot referentiepersoon dementie?

 

Interesse in de vorming “dementie op jonge leeftijd “?

Interesse in de studiedag “medicatie bij dementie” ?

Interesse in de studiedag “vorming geven over dementie”?

  In Vlaanderen woont bijna 65 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste.

Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen.

Praktische vragen, zoals ‘Dementie … en nu?’

Maar ook vragen op emotioneel vlak. 

Zorgen voor een persoon met dementie en tóch ook zorgen voor jezelf: een hele opdracht.

 

In Leuven kan de persoon met dementie op hetzelfde moment deelnemen aan een ontmoetingsgroep.
Meer informatie over de cursus in Leuven kan je hier Flyer dementie en nu_ vinden. Deze cursus start op 27/11/2017.

Meer informatie over de cursus in regio Halle-Vilvoorde  kan je hier Flyer dementie en nu Dilbeek vinden.deze cursus start op 22/09/2017.

Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert:

 

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een ‘Ontmoetingsdag Jongdementie’. De 6e editie gaat door op zaterdag 18 november 2017 in het provinciehuis in Leuven.

Het thema is: ‘I am somebuddy’, omdat we alle Vlaamse buddywerkingen jongdementie in de kijker willen plaatsen én de personen met jongdementie centraal zetten! Het programma wordt begin september bekend gemaakt.

Hou alvast deze dag vrij want zowel Alzheimer Liga Vlaanderen als hun partners: het regionaal expertisecentrum dementie Memo, zorgcirkels jongdementie Leuven, buddywerkingen ‘Het Ventiel’ en ‘Samendrie’, WZC Damiaan, WZC Ambroos en de provincie Vlaams-Brabant werken aan een mooi programma.

Overlegplatform dementie

Het Overlegplatform Dementie (OPD) is een open en pluralistisch overlegforum dat openstaat voor verschillende zorgaanbieders, organisaties en intra- en extramurale voorzieningen die werken met en voor personen met dementie en hun omgeving. Het Overlegplatform Dementie heeft vijf doelstellingen: beeldvorming en doorbreken taboe, inventarisatie en bespreking noden, regionale afstemming van het aanbod, uitwisseling van ervaring, deskundigheid en expertise en sensibilisering en signaalfunctie naar beleid.

In de zorgregio Leuven wordt jaarlijks één OPD in de 3 regio’s georganiseerd, overeenkomstig met de lokale overlegplatforms (Groot Leuven, Aarschot/Diest en Tienen). De data voor deze bijeenkomsten zijn 10/10 voor regio Leuven en 7/11 voor regio Tienen.

In de zorgregio Halle-Vilvoorde wordt op regionaal niveau drie maal per jaar een OPD georganiseerd, telkens op een nieuwe gastlocatie. De eerstvolgende bijeenkomst gaat door op  10/10 

logo-sel-zenneland logo-sel-goal

Zorgcirkels jongdementie​

 

Ontmoetingsgroep voor personen met beginnende dementie

Iedereen vergeet wel eens iets. Dat is op zich niet zo erg.Als je geheugen verder achteruit gaat, wordt het echter moeilijker.Je gewone dagelijkse leven wordt meer en meer  verstoord.Je voelt soms  verdriet, angst, schaamte en kwaadheid.Ook jij lijdt hier misschien onder.Tegelijkertijd beschik je over veel aanpassingsmogelijkheden.Door deel te nemen aan een ontmoetingsgroep kan je steun vinden bij lotgenoten en genieten van een unieke plek voor jezelf.

De volgende reeks start op 27/10/2017. meer info vind u via deze link.

  Hét Ontmoetingshuis in de ’s Hertogenlaan 97 kent zo’n succes dat we besloten een derde dag te openen. Sedert 12 mei kunnen mensen met jongdementie en hun mantelzorger of buddy ook op vrijdag terecht tussen 9u en 17u. Een enthousiast team gastvrouwen en vrijwilligers biedt een gevarieerd gamma activiteiten aan: muzikale en creatieve workshops, uitstappen, samen de actualiteit bespreken, gezelschapsspelen, … In de zomervakantie gaan we nog een stapje verder en kunnen (klein)kinderen samen met hun (groot)ouders genieten van intergenerationele zomerdagen.
We zijn nu bijna 1 jaar na de startdatum van de “Zorgcirkels Jongdementie” in Leuven. Hier wordt een draagvlak gecreëerd om de toekomst van jonge personen met dementie, hun mantelzorgers en omgeving zo hoopvol mogelijk te maken. Hét Ontmoetingshuis, ’s Hertogenlaan 97 te Leuven, wil een veilige thuishaven zijn waar gezinnen met jongdementie zowel ondersteuning, lotgenotencontacten als een prikkelend activiteitenaanbod vinden. Maar de projectmiddelen zijn eindig en de dromen erg groot… Om geld in het laatje te brengen organiseerden enkele sympathisanten op 22 juni een benefiet voor dit project.
Niemand minder dan Jan Hautekiet, ambassadeur van de ‘Zorgcirkels Jongdementie’ gaf samen met zijn collega’s topmuzikanten van de legendarische ‘De Laatste Showband (VRT)’ een concert in de Stadsschouwburg van Leuven. Na het concert was er een netwerkreceptie . Het werd een groot succes !

Langs deze weg willen we iedereen die hieraan meegewerkt heeft van harte bedanken voor hun inzet en bijdrage !

< boven > < venster sluiten >