Nazomer 2016

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels
E-mail: zorgcirkelsjongdementie@wznd.be
t 016 29 50 59

logo jongdementie website2
Website: www.jongdementie.info

187x62_logo_vlaanderen_2
Website: www.dementie.be
t 070 224 777

logo2

Website: www.dementie.be/bidoc

Zorgcirkels jongdementie

logo_zorgcirkels

De Zorgcirkels jongdementie kenden drie drukke zomermaanden: in juni vond de feestelijke opening en de opendeurdag plaats, en werd Hét Ontmoetingshuis opengesteld voor gezinnen die geconfronteerd worden met jongdementie. Er werden al enkele activiteiten georganiseerd door onze gastvrouw, buddy’s en vrijwilligers.

De groep mantelzorgers die eerder de psycho-educatiereeks ‘Dementie en nU’ volgden, vonden in juli eveneens hun plekje in Hét Ontmoetingshuis. Daarnaast gingen de meeste werkgroepen van start en werd er hard gewerkt aan een nieuw logo, een website en folders.

opendeur 01 opening03 DSC01143

Een uitgebreid verslag van de opening en enkele persartikels kan je nalezen op www.zorgcirkelsjongdementie.be.

Last but not least: ook Vicky Vermeersch en Kristel Denruyter kwamen ondertussen helemaal op dreef in hun nieuwe job als coördinator en zorgbegeleider.

opendeur 12

 

Opstart nieuwe Ontmoetingscirkel voor personen met jongdementie en psycho-educatiereeks voor mantelzorgers

logo_ontmoetingscirkel  

In het kader van de zorgcirkels jongdementie start op 18 november een nieuwe reeks van 10 bijeenkomsten waar personen met beginnende (jong)dementie ervaringen kunnen uitwisselen met lotgenoten.

Gelijktijdig en op dezelfde locatie zijn er informatieve bijeenkomsten voor mantelzorgers van personen met dementie, genaamd ‘Dementie en nU’. Klik hier om de folder van de Ontmoetingscirkel te bekijken.

Klik hier voor meer informatie over het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’.

 

DVC Nieuwenhuizen zet deuren open voor jonge personen met dementie

DSC_8441

Wzc Ambroos uit Hofstade is één van de partners van de zorgcikels jongdementie en krijgt eveneens provinciale steun. Ook zij bieden opvang en begeleiding aan jonge personen met dementie.

In samenwerking met CM Oppasdienst krijgt elke persoon met jongdementie gedurende zijn/haar aanwezigheid in het dagverzorgingscentrum Nieuwenhuizen begeleiding van een buddy.

Klik hier voor meer informatie.

 

Nieuw vormingsaanbod ecd Memo

afbeelding reflectie

Reflectiemomenten voor referentiepersonen dementie en leden van de overlegplatforms dementie

Wat?
Om tegemoet te komen aan de nood aan ontmoetingen en het uitwisselen van ervaringen, organiseert ecd Memo vanaf dit najaar reflectiemomenten. We hebben de ambitie een lerend netwerk op te starten onder gelijken in de zorg voor personen met dementie. In kleine groepjes van max. 12 personen werken we met casussen rond vastgelegde thema’s. Op een interactieve manier worden ervaringen uitgewisseld, kortom: deelnemen is actief meedoen!

Wanneer?
Donderdag 15/09/2016, Heikruis
Palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning. Hoe pak je het aan en wanneer start je het op?

Donderdag 27/10/2016, Leuven
Grenzen in de zorg. Wat als thuiszorg, autorijden, een open afdeling,…niet meer lukt?

Donderdag 15/12/2016, Heikruis
Fixatie-arm beleid. Of spreken we liever over veiligheidsbeperkende maatregelen?

Donderdag 26/01/2017, Leuven
Intimiteit en seksualiteit. Wat kan en wat mag?

Donderdag 23/03/2017, Heikruis
Familie als partner in de zorg. Familiebetrokkenheid en communicatie.

Donderdag 18/05/2017, Leuven
Samenwerking op de werkvloer. Sensibiliseren van collega’s, motiveren, visie overbrengen, samenwerken,…hoe doe je dat?

Praktisch?
De reflectiemomenten gaan afwisselend door in Heikruis (Molenhofstraat 31) en in Leuven (Wingerdstraat 14) van 9.30u tot 12u. Kostprijs bedraagt 30 euro per sessie (inclusief vormingsattest, koffie en croissant). Dit aanbod is enkel voor professionelen.

Je kan je inschrijven voor één dag, meerdere dagen of voor de hele reeks. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar memo@dementie.be met vermelding  van de dagen waarop je graag deelneemt.

afbeelding reflectie 2

Train de trainer opleidingen

Met een train de trainer geven we Referentiepersonen Dementie, organisatoren van praatcafés en andere hulpverleners of lesgevers een korte intensieve vorming. We reiken handvatten aan om rond een thema zelf vorming te geven

In het verleden kregen we op praatcafés regelmatig de vraag of op bezoek gaan bij personen met dementie nog zin heeft. Als antwoord op deze vraag bieden we een inspirerende train de trainer aan rond dit thema:

‘Heeft het zin dat ik nog langs ga?’ op vrijdag 23 september 2016 van 10u-12u in Leuven
Locatie: Hét Ontmoetingshuis, ’s Hertogenlaan 97

De werkgroep ‘vorming’ van de Zorgcirkels Jongdementie werkte een train de trainer uit rond het thema jongdementie. Deze vorming geeft actuele informatie over dit thema. Ook deze training heeft de bedoeling dit thema verder door te geven via vorming.

“Dementie op jonge leeftijd” op vrijdag 14 oktober 2016 van 9.30u-12u in Leuven
Locatie: Hét Ontmoetingshuis, ’s Hertogenlaan 97.
Indien de groep te groot wordt, voorzien we ook een sessie in de namiddag.

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar memo@dementie.be met vermelding  van de train de trainer waaraan je graag deelneemt. De kostprijs bedraagt 25 euro per training.

 

Praatcafés dementie

87e63176-6db6-40dd-ac41-22c725151681 Het programma van de praatcafés dementie loopt stilaan op zijn einde.In aanloop naar een nieuw programma voor 2017 nodigen we de organisatoren uit op onze startvergaderingen:

  • Dinsdag 4 oktober 2016 van 12-14u in Hét Ontmoetingshuis, ’s Hertogenlaan 97, Leuven
  • Donderdag 6 oktober 2016 van 12-14u in wzc Mater Dei, Molenhofstraat 31, Heikruis

We voorzien broodjes voor wie zich inschrijft via mail naar memo@dementie.be

Praatcafé jongdementie Leuven

Op dinsdag 27 september om 20u in gaat het eerstvolgende praatcafé jongdementie door met als thema:
“Mijn partner of ouder heeft jongdementie, maar hoe moet het nu met mij?” Gespreksavond over het thema “zelfzorg”.
Deze avond wordt begeleid door Katja Van Goethem, consulente ecd Memo en gaat door in LDC Wijnveld, Wingerdstraat 14 in Leuven.

Het praatcafé jongdementie richt zich enkel naar jonge mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers. Inschrijven is niet nodig.

Still_Alice_-_Movie_Poster

Extra praatcafé jongdementie

Op vrijdag 21 oktober om 19.30u vertonen we de film ‘Still Alice’ in LDC Wijnveld, Wingerdstraat 14 in Leuven.

“Still Alice” is een Amerikaanse dramafilm uit 2014 met Julianne Moore en Alec Baldwin in de hoofdrollen. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2007 van Lisa Genova.

Het verhaal: Professor Alice Howland, een gerenommeerd taalkundige, krijgt de diagnose “jongdementie”. De ziekte stelt ook haar relatie met haar echtgenoot en hun 3 kinderen op de proef. Een heel herkenbaar verhaal voor wie geconfronteerd wordt  met de ziekte van Alzheimer. Het thema jongdementie staat centraal.Nabespreking door Katja Van Goethem, consulente Memo

Inschrijven is niet nodig.

 

Vormingsaanbod georganiseerd door partners

werelddag D

Werelddag Dementie 2016 op zaterdag 24 september in Genk

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw opnieuw haar Werelddag Dementie. Dit jaar werken ze samen met onze collega’s van regionaal expertisecentrum dementie Contact, UCLL en Menos. Het thema is: ‘Dementie beleef je niet alleen’. Op het programma staan o.a. een vorming rond nachtelijke onrust door Prof. dr. Chantal Van Audenhove, een voorstelling van Vlaamse initiatieven voor mantelzorgers door regionaal expertisecentrum dementie Contact, heel wat boeiende workshops en een slotwoord door Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Klik hier voor meer informatie.

 

grijzecellen

Grijze Cellen-lezing over Alzheimer op maandag 10 oktober in Leuven

Op maandag 10 oktober om 19u30 organiseert deBuren samen met Eos, FWO en STUK een gratis Grijze Cellen-lezing over Alzheimer in het STUK Auditorium.

Wiesje van der Flier (VUmc Alzheimercentrum) legt uit wat Alzheimer voor ziekte is en zoomt in op de relevantie van een snellere en betere diagnostiek. Christine Van Broeckhoven (UA en VIB) vertelt over de stand van zaken op het gebied van genetisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes. Tot slot geeft Rik Vandenberghe (Geheugenkliniek UZ Leuven en KU Leuven) uitleg over de implementatie van onderzoeksresultaten in de klinische praktijk. Welke therapieën en medicijnen zijn er op dit moment beschikbaar? Na de lezingen volgt een gesprek onder leiding van Koen Fillet.

De avond is volledig gratis, reserveren is wel verplicht via de website van deBuren.

Studiedag “Als eten moeilijker wordt bij personen met dementie” op donderdag 27 oktober in Hasselt

Onze Limburgse collega’s van ecd Contact organiseren in samenwerking met het Paramedisch Centrum Bree en Het Wit-Gele Kruis Limburg een studiedag over eten en voeding bij personen met dementie.

Klik hier voor het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven.

cover-nieuwe-vormingsbrochure

Vormingsaanbod ECD Vlaanderen 2016-2017

Het nieuwe vormingsprogramma van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in samenwerking met de regionale expertisecentra dementie is beschikbaar.

Klik hier om de brochure te raadplegen.

 

 

 

< boven > < venster sluiten >