Nieuwsbrief 08/10/2015

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Geslaagd congres ‘Langer thuis met dementie – de (on)mogelijkheden in beeld’

Op een druk bijgewoonde studiedag in het Vlaams-Brabantse provinciehuis in Leuven benadrukte Prof. dr. Mary Mittelman (New York University) het belang van diverse interventies op maat van de persoon met dementie, zoals psycho-educatie, zingen via een contactkoor (persoon met dementie en zijn mantelzorger), groepssessies. Eveneens had ze aandacht voor de nood aan laagdrempelige contactpunten voor de mensen met dementie en hun families.

Ingenieur Joost Van Hoof lichtte toe dat investeren in langer thuis wonen vooral niet duur hoeft te zijn op het gebied van technologische ingrepen en specifieke woninginrichting. Technologie moet immers ten dienste staan van de persoon met dementie en diens mantelzorger en niet omgekeerd. Professor huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven, Jan De Lepeleire pleitte voor een tijdige diagnostiek en het invulling geven aan het begrip ‘zorgdiagnose’, naast de klinische diagnose van een vorm van dementie. Die zorgdiagnose omvat o.m. aspecten met rechtstreekse invloed op het goed functioneren van de persoon met dementie en zijn mantelzorger zoals autorijden, vroegtijdige zorgplanning, bewindvoeringsaspecten en het benutten van de (resterende) mogelijkheden. Beklijvend was ook het verhaal van Nico, mooi en uiterst respectvol verwoord en persoonsgericht verteld door Elena door de bril van Nico die fier op het podium zat en wist dat zijn echtgenote precies de snaar zou raken die hij wilde.

Vlaams minister voor Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen benadrukte het belang van het ondersteunen van de mantelzorger via het transitieplan en een nog uit te werken mantelzorgplan. Verder kondigde hij ook een aanpassing van het dementieplan aan. Vlaanderen telt inmiddels 116 000 personen met dementie, maar liefst 16% meer dan bij de start van het dementieplan in 2010. De minister ontving uit de handen van auteur Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, het ‘tweede’ exemplaar van het boek ‘Langer zelfstandig thuis met dementie’ (zie foto). Verder gaf hij met een druk op de knop de officiële start van dewebsite die aansluit bij het psycho-educatieprogramma ‘Dementie en nu’. Mantelzorgers kunnen op deze manier bij het volgen van de cursus bijkomende info en ondersteuning krijgen.

Surf naar www.dementie.be voor meer informatie of koop het boek via onze e-shop.
Naar aanleiding van de uitgave van het boek ‘Langer thuis met dementie – de (on)mogelijkheden in beeld’ zet uitgeverij Epo het thema in de kijker. Tot 1 december kan je via hun website alle recente uitgaven rond dementie met 20% korting aanschaffen!

De Alzheimer Code schiet uit de startblokken

Op 18 september schoot De Alzheimer Code uit de startblokken met de ‘Ouverture’ in deSingel (Antwerpen). Meer dan 650 mensen gaven present voor een avond vol poëzie, film, muziek en ook een stukje duiding rond dementie. Het werd een eigenzinnige en complementaire mix van stijlen: nu eens ingetogen, dan weer humoristisch, maar altijd met één gemeenschappelijke noemer: personen met dementie benaderen als mens. Mensen met dementie blijven mensen met wensen, gevoelens en dromen.

Aan het einde van de avond zeiden Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Hilde Lamers (directeur Alzheimer Liga Vlaanderen) ook vol overtuiging dankjewel aan alle mantelzorgers en hulpverleners die dag in dag uit met hart en ziel zorgen voor mensen met dementie (zie foto). Ze zijn ontdekkingsreizigers, op expeditie in een nieuw land met ongeschreven regels. Wie elke dag gids wil zijn in het nieuwe land waar een andere taal wordt gesproken en andere regels gelden, verdient het om gezien te worden. De Alzheimer Code zal ook na 18 september verder een genuanceerd beeld van dementie uitdragen via tal van sociaal-artistieke initiatieven in heel Vlaanderen.

Gezocht: woonzorgcentra om app vroegtijdige zorgplanning te testen

Woonzorgcentrum De Ruyschaert uit Marke ontwikkelde een applicatie die gesprekken over vroegtijdige zorgplanning met personen met dementie ondersteunt.

Na interne ontwikkeling en testen is de app nu klaar voor externe testing. Midden november wordt een training aangeboden aan woonzorgcentra die mee willen werken aan deze test.

Meer informatie: jan.steyaert@dementie.be, 0479 61 04 34

Recensie ‘Dementie voor dummies’ – Simon Atkins

Je kent ze ongetwijfeld, die boeken met hun bekende zwart en gele kaft met steevast de titel ### voor dummies. En die ### kan je ondertussen wel vervangen door honderden thema’s: klassieke muziek, moestuinen, Windows 10, … En sinds kort dus ook door dementie. Begin dit jaar verscheen ‘Dementia for dummies’ van Simon Atkins en recent ook de Nederlandse vertaling. Het boek heeft de bekende vlotheid en toegankelijkheid van de andere dummies-titels en bestaat uit vijf grote blokken. In een eerste blok gaat het over dementie op zich: wat zijn de symptomen, de verschillende typen van dementie, oorzaken en risicofactoren en de verschillende stadia.

Op een uitgebreide maar bevattelijke wijze wordt veel informatie aangereikt en belangrijke vragen behandeld, zoals het verschil tussen normale vergeetachtigheid en dementie, de rol van erfelijkheid, de eerste signalen zien en naar waarde schatten, de te verwachten levensverwachting na diagnose. Het tweede deel behandelt het omgaan met de aandoening en geeft informatie over diagnose,  medische en niet-medische behandelingen en wat te doen bij moeilijk gedrag zoals dwalen of slaapstoornissen.

 

‘Spiegelbeeld’ – gedichtenrubriek over dementie

In de rubriek ‘Spiegelbeeld’ gunnen een aantal gedreven schrijvers die dagelijks in de zorgpraktijk staan ons een poëtische blik op het omgaan met mensen met dementie. Luc De Boeck is animator/leefgroepbegeleider in een woonzorgcentrum. Hij won in zijn schooljaren een limerickwedstrijd en is steeds door het rijmen en dichten gefascineerd geweest. Hij maakte begin jaren ’90 kennis met het amateurtheater. Sindsdien vertolkte hij tal van rollen en regisseerde hij kortere stukken. Hij schreef ook reeds enkele toneelstukken. Luc is bereikbaar via: l.de.boeck@telenet.be.

Elfje

verf op doek

ogen op zoek

naar herinneringen

in verloren hersenhoek

© Luc De Boeck

Ontmoetingsdag Jongdementie op 28 november in Oostende

Voor de vierde keer op rij wordt de Ontmoetingsdag Jongdementie voor jonge personen met dementie en hun naasten georganiseerd; ditmaal in Vayamundo in Oostende. Gegarandeerd wordt ook dit jaar het lotgenotencontact tussen betrokkenen centraal gesteld. Gastheer van de dag is Jan Van Rompaey, peter van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Op het programma staan lokale initiatieven rond jongdementie en een door Rick De Leeuw gemodereerde getuigenis van een koppel waarvan de echtgenoot jongdementie heeft.

Deelnemers krijgen nieuwe inzichten rond frontotemporale dementie, gegeven door Professor dr. Catherine Verfaillie (KU Leuven). Daarnaast kunnen jonge mensen met dementie en hun naasten kiezen uit verschillende ontmoetingsactiviteiten of naar het ontspannende ontmoetingscafé gaan. Het slotwoord is voor Johan Vande Lanotte, burgemeester van de stad Oostende.

Via de website www.alzheimerliga.be kan je alle informatie raadplegen en inschrijven.

> Klik hier voor de flyer met het volledige programma.

Werelddag Dementie 2015 – bibliotheken zetten dementie opnieuw in de kijker

Naar aanleiding van de Werelddag Dementie in september 2013 werden alle bibliotheken van de provincie Antwerpen uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. We wilden in zoveel mogelijk gemeenten en steden inspirerende en uitnodigende infostands opzetten. Het resultaat was hartverwarmend: meer dan 30 bibliotheken namen deel. Bovendien gaven ze elk op hun manier invulling aan de infostand en ze koppelden dit aan allerlei andere initiatieven, van een fototentoonstelling tot live getuigenissen rond dementie. Ook in Brussel werd een gelijkaardig initiatief met succes op poten gezet. Door de massale positieve feedback van de bibliotheken werd het project in 2014 herhaald. Het resultaat: nog meer enthousiasme en ook in andere provincies zoals West-Vlaanderen sprong men op de kar.

Ook dit jaar was het bibliotheekproject een schot in de roos. Alleen al in de provincie antwerpen konden mensen in meer dan 45 bibliotheken terecht om alles te weten te komen over dementie. En het initiatief blijft uitbreiden. Zo mochten we dit jaar uit alle Vlaamse provincies geïnteresseerde bibliotheken noteren. Bovendien werd ook deInspiratiegids Dementie opnieuw geüpdatet. Zo kan iedereen inspiratie halen bij een volledig uitgeschreven gids waarin een 50-tal boeken, dvd’s, cd’s, … zijn opgenomen die dementie elk op hun manier belichten. Van de allerkleinsten tot de oudste lezers, voor iedereen zit er wat wils tussen.

Voor 2016 plannen het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie nog een ruimer aanbod naar de bibliotheken. We zijn er van overtuigd dat toegankelijke info rond dementie voor alle leeftijden immers broodnodig blijft. Geïnteresseerde bibliotheken kunnen dan ook steeds contact opnemen viacommunicatie@dementie.be voor meer informatie rond het jaarlijkse bibliotheekproject. We hopen in 2016 alleszins een nog gevarieerder en structureler aanbod te presenteren over heel Vlaanderen!

< boven > < venster sluiten >