Persbericht - Wedstrijd educatief pakket referentiekader dementie

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

 

Persbericht – Wedstrijd educatief pakket referentiekader dementie

Stfran., een HBO5-opleiding verpleegkunde, wint 2.500 euro voor hun sterke integratie van het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie. De school ontwikkelde o.a. een zitbank die communicatie tussen mensen met dementie en studenten stimuleert (zie foto). Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen reikte de prijs uit dankzij de inkomsten van de Warmste Week 2018. Dit jaar gaan de inkomsten naar een zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie.

Vlaanderen gaat voor persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. In oktober 2018 stelde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, in opdracht van de Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie voor op een symposium in het Vlaams Parlement.

Na de publicatie ontwikkelde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ook een educatief pakket voor HBO5- en bacheloropleidingen over persoonsgerichte zorg, zodat ook nieuwe generaties zorgverleners deze warme visie op zorg meekrijgen. Om scholen een duwtje in de rug te geven organiseerden we een wedstrijd: verwerk het educatief pakket over het referentiekader in je opleiding, werk multidisciplinair, koppel het aan een stage en ontwikkel een creatief product over persoonsgerichte zorg. Zeven scholen namen deel en stuurden ons hun dossier op. De resultaten waren schitterend: een reminiscentie-instrument, awareness-lintjes, huisdieren op bezoek, een koppeling aan het Sense of Home-project, infosessies voor vrijwilligers, …

Een internationale jury koos Stfran. een HBO5-opleiding voor verpleegkunde uit Leuven, als winnaar! De school verweefde alle fundamenten uit het referentiekader dementie in hun curriculum en koppelde hier ook telkens een uitgebreide stage-opdracht aan. Door een gedreven samenwerking van mensen met dementie, studenten, docenten en jonge ontwerpers Witse Verbeeck en Yarno De Greef werd het creatief product een bank. De zitbank wordt telkens opnieuw in elkaar gestoken om samen de voldoening te voelen van het maken van een eindproduct. In het zitvlak van de bank zitten ‘geheugengaten’, ideaal om spiekbriefjes in te stoppen die studenten en mensen met dementie helpen om met elkaar in gesprek te gaan. De briefjes bevatten vragen die gebaseerd zijn op de vijf basisbehoeften van Kitwood, zoals Wanneer voel jij je ergens thuis? Waar ben jij sterk in? Waar ben je fier op? Het is een instrument om te verlangzamen en echt contact te maken. De bank kreeg de naam Monument.

Proficiat aan de school! Zij kregen een cheque van maar liefst 2.500 euro als verdere prikkel voor hun mooie werk. “Het educatief pakket en de wedstrijd waren een stimulans om ons leerplan te verruimen. We hopen dat we met ons Monument blijvende en nieuwe verbindingen kunnen maken met studenten, andere scholen en voorzieningen. Graag besteden we dit bedrag aan nieuwe projecten die studenten laten aanvoelen wat warme zorg voor personen met dementie betekent.”

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen kon de prijs uitreiken dankzij de inkomsten van de Warmste Week 2018. Dit jaar gaan de inkomsten naar het allereerste zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie.

Contacten voor geïnteresseerde pers:

Kris Matuscsak, 016 23 07 66 – kris.matuscsak@stfran.be
Herlinde Dely, 0477 632 669 – herlinde.dely@dementie.be

De publicatie ‘Ik, jij, samen MENS. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’  kan je hier online kopen en is ook verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN: 9789462671492, kostprijs: 27.50 euro).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< boven > < venster sluiten >