Nieuwsbrief ECD Sophia Oktober 2015

Beste lezer,

Onze nieuwsbrief werd in een nieuw jasje gestopt. De website kreeg eveneens een make-over. Via de kalender op onze regionale pagina, kunt u eigen intiatieven bekend maken. Gezien u via deze kalender alle nuttige informatie en data kunt terug vinden van o.a. praatcafés, familiegroepen, OPD’s…, nemen we deze niet meer op in onze nieuwsbrief. Op die manier hebben we meer ruimte om nieuwe initiatieven en projecten in de kijker te plaatsen.

Alvast veel leesplezier!

Charlotte Cool & Ilse Masselis

Aanbod ECD Sophia

 Wenst u:

– de werking van het ECD Sophia aan uw organisatie voor te stellen?

– uw medewerkers een vorming aan te bieden?

– ondersteuning bij het opstarten van een project?

– folders van onze werking bestellen?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie 2016

In 2016 gaan we opnieuw van start met een reeks terugkomdagen voor referentiepersonen dementie. Het concept: vier volledige dagen, waarbij we telkens in de voormiddag een inhoudelijk gedeelte hebben en in de namiddag intervisie met casuïstiek rond diverse thema’s aanbieden.

Lees meer

 

Opleidingsreeks jongdementie 2017

In 2014 en 2015 organiseerden ECD Sophia en Hogeschool Vives de zesdelige opleidingsreeks jongdementie. Er wordt gekozen om de opleiding tweejaarlijks te organiseren. De reeks wordt dus opnieuw gepland in 2017.

 

Boek: Langer thuis met dementie. De (on)mogelijkheden in beeld

1Op het congres van 01 oktober werd het boek “Langer thuis met dementie. De (on)mogelijkheden in beeld” (Jan Steyaert en Stefanie Meeuws) voorgesteld.

In Vlaanderen hebben ongeveer 116.000 mensen dementie. Daarvan woont naar schatting 70% thuis. Daar zo lang mogelijk blijven is de wens van velen. Het Vlaamse beleid zet daar ook op in. Maar zelfstandig thuiswonen is voor personen met dementie niet altijd vanzelfsprekend. In dit boek staan de verschillende manieren centraal waarop we hen kunnen ondersteunen, zoals psycho-educatie, een goed samenspel van ambulante hulpverlening of technologie en woningaanpassingen.

Lees meer

Regionale activiteiten

 Indien u zelf een project bekend wil maken, mail dan alle info door naar sophia@dementie.be.

U kunt de informatie ook steeds bekend maken via de kalender op onze regionale pagina www.dementie.be/sophia.

 

 Ontmoetingsdag Jongdementie

2Voor de 4e keer op rij wordt de Ontmoetingsdag Jongdementie voor jonge personen met dementie en al hun naasten georganiseerd; ditmaal in Vayamundo te Oostende. Gegarandeerd wordt ook dit jaar het lotgenotencontact tussen betrokkenen centraal gesteld. Gastheer van de dag is Jan Van Rompaey, peter van de Liga. Op de dagorde staan lokale initatieven rond jongdementie en een door Rick De Leeuw gemodereerde getuigenis van een koppel waarvan de echtgenoot jongdementie heeft.

Deelnemers krijgen nieuwe inzichten rond frontotemporale dementie, gegeven door Professor Dr. Catherine Verfaillie KU Leuven. Daarnaast kunnen jonge mensen met dementie en hun naasten kiezen uit verschillende ontmoetingsactiviteiten of naar het ontspannende ontmoetingscafé gaan. Het slotwoord is voor Johan Vande Lanotte, Burgemeester van de stad Oostende.

Klik hier voor de flyer met het programma. Via de website www.alzheimerliga.be kunt u alle informatie raadplegen en u inschrijven.

 

 Informatiesessies dementie

AZ Groeninge organiseert, in samenwerking met ECD Sophia, informatiesessies dementie voor familie en mantelzorgers van personen met dementie.

Lees meer

 

3Voordracht Wat Alz achteruitgang ook verwonderlijk kan zijn? Door Kasper Bormans

De familieraad van het WZC Sint-Vincentius Ardooie en de Senioren Adviesraad organiseert op 30 november een voordracht met als gastspreker onderzoeker Kasper Bormans (KULeuven).

Lees meer 

 

 

 Geheugenmarkt

Op donderdag 29 oktober wordt het WZC Maria ter Ruste in Zwevezele omgetoverd tot een gezellige geheugenmarkt. In diverse kraampjes en standen is informatie te vinden over het geheugen.

Lees meer

 

Dementievriendelijk Kuurne

4Dementievriendelijk Kuurne stelt dementie volop in de kijker. O.a. aan de hand van de tentoonstelling “in kleur verteld” in de bibliotheek, een fototentoonstelling van bewoners met dementie, slogans in het straatbeeld.

Meer informatie via de facebookpagina van het Sociaal Huis.

 

 

 

 

 

Bibliotheken doorbreken mee het taboe rond dementie

5Met de Werelddag Dementie, die op 21 september plaats vond, werden alle bibliotheken van de provincie West-Vlaanderen uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. De gemeenten Avelgem, Kuurne, Roeselare en Menen zetten uitnodigende infostands op rond het thema dementie.

 

 

 

 

 

Boekje ‘Hapklaar beetgaar, recepten voor soft fingerfood’

Woonzorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster zocht het voorbije jaar naar ‘soft fingerfood’ voor hun bewoners, bij wie kauwen moeilijk was en die – door motorische of cognitieve problemen – niet meer met bestek konden eten. Met deze aangepaste maaltijden konden ouderen opnieuw zelfstandig eten. Ze aten meer en ervaarden opnieuw plezier aan de maaltijd.

Lees meer

 

Bewegen, vergeet het niet!

6Het project “Bewegen, vergeet het niet” wil thuiswonende personen met dementie aanzetten tot meer beweging en sociale contacten. Onder begeleiding van een ergotherapeute bieden wij wekelijks beweegsessies aan in groep. De sessies gaan door in Harelbeke.

Lees meer

Nieuws vanuit Vlaanderen

Nieuwe website www.dementie.be online!

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie hebben keihard gewerkt om Vlaanderen de gloednieuwe website www.dementie.be voor te stellen. Het oorspronkelijke webportaal onderging een volledige transformatie: inhoudelijk gerestyled en vooral: toegankelijk voor iedereen. Bovendien kom je via de homepagina door simpelweg jouw postcode te geven meteen terecht op de website van het regionaal expertisecentrum dementie in jouw buurt. Neem zeker een kijkje!

 

De Alzheimer code

7In september en oktober loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject De Alzheimer Code. Het is een sociaal-artistiek initiatief: artistiek van opzet en idee, sociaal van inhoud.

De Alzheimer Code biedt een uitgebreid programma aan: tentoonstellingen in het M HKA (Antwerpen), het Museum Dr. Guislain (Gent), films en documentaires op Canvas, workshops en interactieve voorstellingen voor kinderen en jongeren, momenten van reflectie…

Meer info vind je hier.

Vormingsaanbod in de regio

  • Gebruik van je stem in de dagelijkse zorg en begeleiding van personen met dementie – donderdag 19 november 2015 – Roeselare – Meer info
  • Onderdompeling in de wereld van dementie – donderdag 19 november 2015 – Brugge – Meer info
  • Informatiesessie voor leidinggevenden van huidige of toekomstige referentiepersonen dementie – woensdag 25 november 2015 – Meer info
  • Validation – maandag 25 en dinsdag 26 april 2016 – Roeselare – Meer info

Vraag en antwoord 

Kiezen we als woonzorgcentrum best voor aparte afdelingen voor personen met dementie of gemengde afdelingen?

Aparte afdelingen voor mensen met dementie zijn in de Nederlandse verpleeghuizen de norm. Terwijl bij ons  in Vlaanderen er ook instellingen zijn met gemengde afdelingen, soms uit noodzaak geboren, maar soms ook heel bewust. Dat is het geval in woonzorgcentrum De Hoge Heide. Gil Peeters, oud-directeur en bezieler van deze visie, over het hoe en waarom van deze keuze.

Lees verder

< boven > < venster sluiten >