Nieuwsbrief ECD Sophia Mei 2020

Expertisecentrum dementie Sophia

Budastraat 20, 8500 Kortrijk

056/ 32 10 75

sophia@dementie.be

www.dementie.be/sophia

IMG_0263

 

Beste lezer, 

Momenteel maken ons land en de rest van de wereld een ongekende gezondheidscrisis door met het coronavirus. We leven in een onzekere periode. Dat vraagt om ongeziene solidariteit. Weet dat je op ons kan blijven rekenen. In deze nieuwsbrief willen we dan ook graag enkele ondersteuningsmogelijkheden extra belichten. 

Bedankt om onder deze omstandigheden het beste van jezelf te blijven geven!

Hou jullie goed! 

Het Sophia team

Charlotte Cool, Ilse Masselis en Kathleen Vandenbroucke

INHOUD

Aanbod ECD Sophia

Regionale activiteiten

Nieuws vanuit Vlaanderen

Vormingsaanbod in de regio

Vakliteratuur

Aanbod ECD Sophia

Wens je:

de werking van het ECD Sophia aan jouw organisatie voor te stellen?

jouw medewerkers een vorming aan te bieden?

ondersteuning bij het opstarten van een project?

folders van onze werking te bestellen?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

       

Gratis e-learnings bij covid-19 

Als medewerker in de zorg sta je voor een van de grootste uitdagingen ooit: het beschermen van kwetsbare ouderen tegen corona, omgaan met zwaar zieke bewoners, een volledige reorganisatie van de voorziening, … De doelgroep personen met dementie vraagt nu meer dan ooit warme, persoonsgerichte zorg aangezien hun mantelzorgers, familie en naasten het woonzorgcentrum niet meer binnen mogen. 

Ze begrijpen de strenge maatregelen vaak niet en kunnen hierdoor onrustig gedrag of angst vertonen. Voor zorgverleners is het geen evidentie om hier mee om te gaan. Daarom ontwikkelden ECD Sophia samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Televic Education, een aantal gratis e-learnings. 

Lees meer en bekijk gratis de e-learnings

 

Lancering project ‘Dieper graven in het geheugen’

ECD Sophia zal het komende anderhalf jaar zetelen in de klankbordgroep van het project ‘Dieper graven in het geheugen’, een participatief en verdiepend traject rond herinneringen en erfgoed in samenwerking met 6 West-Vlaamse woonzorgcentra.

De voorbije jaren ontwikkelden Erfgoedcel TERF en Erfgoedcel Brugge beiden een geslaagd aanbod rond reminiscentie. De herinneringskoffers van beide erfgoedcellen en de huiselijke hoekjes werden frequent ontleend door diverse woonzorgcentra. Door het succes van dit uitleenaanbod kwam de goesting om samen met verschillende woonzorgcentra uit de regio een verdiepend aanbod te ontwikkelen. 

Lees meer

 

Ontmoetingsdag Jongdementie – 24/10/2020 in Kortrijk

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een Ontmoetingsdag Jongdementie. De 9e editie gaat door op zaterdag 24/10/20 in vil!a Imagina in Kortrijk. Samen met de regionale expertisecentra dementie Sophia en Foton en diverse regionale partners die werken rond jongdementie bieden we een nieuw zintuigprikkelend ontspannend programma aan, speciaal voor personen met jongdementie en al hun naasten. 

Begin augustus wordt het programma kenbaar gemaakt op www.alzheimerliga.be. 

 

Dementie in beeld

Jaarlijks worden er met de Werelddag dementie (21 september) in verschillende gemeenten en steden inspirerende en uitnodigende infostands opgezet. Op de website www.onthoumens.be kan je gratis foto’s aanvragen die je op groot formaat kan uithangen. Je kan eveneens via ECD Sophia gelamineerde affiches aanvragen. Tenslotte bieden we ook gratis infofolders, brochures en andere documentatie aan. 

Regionale activiteiten

Jouw activiteit op de kalender van www.dementie.be? Dat kan! Klik hier.

Het leven van 10 mensen met jongdementie in tijden van corona

De dagelijkse structuur wordt even overhoop gehaald op Woning 2 van Het Portiek in Kortrijk. Geen wandeling naar de markt op maandag of boodschappen in de supermarkt op dinsdag. Gaan zwemmen op donderdag of uit gaan eten met broer op vrijdag kan ook niet. Samen de linnenzakken wegbrengen, fruit en groenten halen in de keuken van het naastgelegen woonzorgcentrum, eens binnenspringen bij bewoners van een andere woning, … het kan niet. Maar vooral: geen familiebezoekjes meer! De magische deur naar de buitenwereld blijft helemaal dicht.

Lees hier het verhaal van Valerie Callens, woonbegeleider Het Portiek te Kortrijk

Nieuws vanuit Vlaanderen

Corona-ondersteuningsaanbod aan de referentiepersoon dementie

Alle expertisecentra dementie stellen een online-intervisie ter beschikking voor referentiepersonen dementie. De uitwisseling geeft inzicht in elkaars aanpak en leidt tot goede praktijk, maar ook tot vragen waarmee we aan de slag gaan. In de corona-Praatbox die we hier speciaal voor creëerden, zijn telkens twee medewerkers van een expertisecentrum dementie aanwezig die de groep een uur lang begeleiden en ondersteunen. 

Ook interesse om je praktijk als referentiepersoon dementie te delen? Dat kan! We houden onze praatbox alvast verschillende keren per week open, minstens tot zolang de nood er is. Bij het einde van de lockdown bekijken we het opnieuw. Ben je referentiepersoon en wil je ook deelnemen? Bezorg ons je mailadres op secretariaat@dementie.be en we zenden je de nodige informatie.

 

Samen sterk! Vlaamse werkgroep van mensen met dementie

Samen sterk! Onder dat motto wil de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ zoveel mogelijk mensen met dementie oproepen om hun eigen verhaal te delen. Zeker in deze coronatijden kunnen ze zo meer dan ooit steun bij elkaar vinden.

Jan Van Gils, lid van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie, bijt alvast de spits af van de nieuwe rubriek ‘Dementie, mijn verhaal’. Ze brengen het verhaal van de persoon met dementie recht uit het hart, zonder al te veel opsmuk. Als kers op de taart illustreerde hij de woorden die hij neerschreef met één van zijn prachtige zelfgemaakte schilderijen.

Je kan het verhaal van Jan en de oproep om ook jouw ervaringen te delen als persoon met dementie lezen via deze link: https://onthoumens.be/media/dementie-mijn-verhaal.

 

Save the date: 21 september 2020 – Slotsymposium ‘Op weg naar betere dementiezorg’

Na de publicatie van het referentiekader dementie lanceerden het Expertisecentrum dementie Vlaanderen, samen met de Vlaamse overheid en Cera, een oproep voor pilootprojecten. Uit de 91 ingestuurde dossiers koos een jury zes laureaten (twee ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee thuiszorgprojecten), die elk een jaar intensieve coaching kregen. Wat hebben zij op een jaar tijd verwezenlijkt? Waar zijn ze op gebotst? Welke plannen liggen er nog voor de toekomst? Hoe kan ook jouw organisatie met het referentiekader dementie aan de slag? Auteur Nicci Gerrard (bekend van het thrillersduo Nicci French) komt ons vertellen over haar vader met dementie en ook minister Beke heeft alvast present getekend voor de nodige beleidsinzichten. Meer namen volgen.

Noteer 21 september 2020 (Werelddag Dementie) in je agenda voor het grote slotsymposium ‘Op weg naar betere dementiezorg’ in het KBC-gebouw in Brussel!

Vormingsaanbod in de regio

Door de impact van de coronamaatregelen werd een deel van het vormingsaanbod verplaatst naar een latere datum om zo maximaal de veiligheid en de gezondheid van lesgevers en cursisten te garanderen. Heb je hierover vragen? Neem gerust contact op via secretariaat@dementie.be

  • Studiedag ‘Omgaan met onbegrepen gedrag bij FTD en andere vormen van dementie’ – donderdag 08/10/2020 te Brugge
  • Vorming ‘Zinvolle activiteiten met jonge personen met dementie’ – donderdag 29/10/2020 te Kortrijk
  • Studiedag ‘Dementie en verstandelijke beperking’ – dinsdag 01/12/2020 te Kortrijk
  • Studiedag ‘Ziekte van Korsakov’ – dinsdag 09/02/2021 te Brugge
  • Studiedag ‘Hulpmiddelen bij dementie’ – dinsdag 18/05/2021 te Kortrijk

Voor meer info en inschrijven: klik hier

Vakliteratuur

Website www.dementie.be/coronavirus

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie blijven we er de komende periode advies, persoonlijke verhalen en actuele info brengen zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. 
 
< boven > < venster sluiten >