Nieuwsbrief brOes januari 2019

Expertisecentrum Dementie brOes

www.facebook.com/ecdbroes/
Vind ons op Facebook

broes@dementie.be

02 778 01 70

Haachtsesteenweg 76

1210 Brussel

dementie.vlaanderen

Workshop – Als Amor de draad kwijtraakt… 

Op donderdag 14 februari van 13.30u tot 16.30u organiseert ECD brOes een workshop over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie.

Je krijgt er inzichten in de thematiek, er wordt stilgestaan bij concrete casussen en je gaat naar huis met praktische handvatten over wat er gebeurt met seksualiteit en intimiteit als men geconfronteerd wordt met dementie, welke impact dit heeft voor zowel de persoon met dementie als voor zijn omgeving,…

Docent is Christian Verelst, coördinator bij ECD Paradox en mede-auteur van het boek ‘Als Amor de draad kwijtraakt’. De deelnameprijs is 69 euro, inclusief een exemplaar van het boek.

Schrijf je in!

Praatcafé Dementie – Programma 2019

De partners van het Praatcafé Dementie Brussel stellen het programma voor 2019 voor.

Het is de ideale ontmoetingsplaats voor mantelzorgers om contact te maken met andere mantelzorgers, om de mogelijkheden in de zorg te leren kennen, om hun verhaal eens kwijt te kunnen,…
We nodigen de organisaties in de zorg voor personen met dementie dan ook van harte uit om de families en kennissen van hun bewoners/cliënten/patiënten hiernaar door te verwijzen.

Op donderdag 7 maart komt de Geheugenkliniek van UZ Brussel uitleggen hoe zij personen met dementie kunnen ondersteunen.

Iedereen is van 15u tot 17u van harte welkom in het café van het Brussels Ouderenplatform, Zaterdagplein 6, 1000 Brussel

Info en inschrijvingen: 02 778 01 70 of broes@dementie.be

Later dit jaar, op dezelfde locatie:
Donderdag 11 april, 19u – 21u: Kasper Bormans over communicatie
Donderdag 6 juni, 14u – 21u: Welzijnsmarkt: leer diverse organisaties kennen
Donderdag 12 september, 19 – 21u: Dr. Kurt Segers over onze hersenen
Dinsdag 19 november, 15u – 17u: Leven met dementie: een getuigenis

 

Campagne – ‘Vergeet dementie, onthou mens’ schiet opnieuw uit de startblokken!

De vernieuwde website van de Vlaamse campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ is online beschikbaar. Nieuw zijn onder andere de videogetuigenissen van Paul & Katalijne en Wannes & Rosa. Paul & Katalijne vertellen over hun leven met dementie, Wannes & Rosa vertellen het verhaal achter de serie ‘Voor ik het vergeet’ die te bekijken is op Eén. Hun getuigenissen vormen de eerste in een reeks van persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Vlamingen die getuigen over hun ervaring met dementie. Tot april van dit jaar zullen er wekelijks nieuwe videogetuigenissen online verschijnen over thema’s die ertoe doen.

Op de website kan je naast de nieuwe videogetuigenissen ook cartoons en foto’s vinden die de emancipatorische boodschap visueel vertalen, je vindt er tips rond respectvolle communicatie, beeldverhalen en veel meer.

Projectoproep ‘deMENS in de zorg’

In Vlaanderen gaan we voor warme, persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie, waar zij ook wonen of verblijven. In oktober publiceerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen daarom, op vraag van de Vlaamse overheid, het boek ‘Ik, jij, samen MENS. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’. In 2019 en 2020 gaan we een stap verder en willen we zorgvoorzieningen ondersteunen om de kernprincipes van goede zorg in de praktijk te brengen. Dankzij de steun van Vlaanderen en Cera kunnen zes zorgvoorzieningen in 2019 instappen in een pilootproject met als uiteindelijke doel het uittesten, promoten en duurzaam inbedden van goede praktijken.

Gedurende minimaal zes maanden krijgen zij coaching en vorming, aangepast aan hun noden en mogelijkheden. Zowel residentiële zorgvoorzieningen, thuiszorgvoorzieningen als ziekenhuizen komen in aanmerking.

Interesse? Dien voor 8 februari uw kandidatuur in op www.cera.coop! Een onafhankelijke jury zal in maart de zes projecten selecteren.

Het boek ‘Ik, jij, samen MENS. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’ is te ontlenen bij brOes.

 

Op ons kan je rekenen!

Het Expertisecentrum dementie Vlaanderen blikt terug op een boeiend 2018.
Maar we kijken ook al vooruit. Daarom presenteren we je graag ons memorandum dat we namens alle expertisecentra dementie in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen opmaakten richting de verkiezingen in 2019.

Onze wens voor 2019 is dat we steun en sterkte kunnen bieden aan wie met dementie te maken krijgt in welke situatie ook. En dat Vlaanderen blijft investeren in goede dementiezorg voor iedereen.

Op ons kan je rekenen in 2019!

Klik hier voor meer informatie.

< boven > < venster sluiten >