Nieuwsbrief ECD Contact oktober 2016

Nieuws vanuit ECD Contact

Studiedagen in het najaar

1. “Als eten moeilijker wordt bij personen met dementie…” (27/10/2016): nog enkele plaatsen vrij! meer info en inschrijven

2. Expertendag 2016: “Dementie, vergeet de familie niet!” (17/11/2016): meer info en inschrijven

3. Provinciaal Symposium “Vermissing van personen met dementie in de thuiszorg” (02/12/2016): meer info en inschrijven

 

Vormingen te Hasselt najaar 2016 – voorjaar 2017, in samenwerking met ECD Vlaanderen

  1. Atypische vormen van dementie en jongdementie (02/12/2016): VOLZET (we bekijken een herhaling van deze vorming in het voorjaar van 2017!)
  2. Dementie en psychiatrie (30/03/2017): lees meer
  3. Kennismaking met Validation (18 en 19/05/2017): lees meer
  4.  badge rpdOpleiding referentiepersoon dementie (jan-juni 2017) : Nog enkele plaatsen vrij! lees meer

 

Alweer de 4e druk van het Limburgse dementiekompas!

ECD Contact is fier te kunnen melden dat in 2 jaar tijd reeds 4750 dementiekompassen in Limburg verspreid werden. Het dementiekompas werd opnieuw geüpdate en is beschikbaar bij ECD Contact.  In de Verwijsgids dementie Limburg, die gekoppeld is aan het dementiekompas, zijn de contactgegens van Limburgse diensten en organisaties voor personen met dementie opgenomen. Lees meer en bekijk de Verwijsgids dementie Limburg.

Is jouw aanbod nog niet opgenomen in de Verwijsgids of zijn de contactgegevens incorrect of verouderd, laat het ons weten via ecd.contact@ocmwhasselt.be.

 

Oproep

Wil je jouw vorming, info-avond, project over dementie, .. bekendmaken via deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via ecd.contact@ocmwhasselt.be!

 

Nieuws vanuit Limburg

De werelddag dementie 2016 in Limburgs was een groot succes!

Blik je graag even terug? Dat kan via deze link.

 

“Dat Zeggen De Mensen”

Reportage over dementie deze week op TV Limburg

De Limburgse man of vrouw in de straat, autochtoon of allochtoon, jong of oud, met of zonder beperking, krijgt in ‘Dat zeggen de mensen’ elke week een nieuwe stelling voorgeschoteld en mag hier zijn of haar ongezouten mening over geven. Deze week is dat een stelling over dementie. Ook schijnen enkele ervaringsdeskundigen hun licht over deze topic.

tvl vrijdag 14/10 om 11.15u.

Ook naderhand te bekijken via http://www.tvl.be/programmas/dat-zeggen-de-mensen

 

Het inloophuis dementie te Overpelt voert een Glimlachjesactie!

Naar aanleiding van de werelddag dementie willen we je vragen om jouw glimlach met ons te delen. Achter elke persoon met dementie gaat een mens schuil met emoties en gevoelens, met beperkingen, maar zeker ook met talrijke mogelijkheden…. Lees meer in de flyer en bezorg vòòr 15/10 je verhaal, foto, anekdote, uitspraak en maak kans op een wellnessarrangement!

 

Info-avond “Leven met dementie op jonge leeftijd”

De familiegroep jongdementie Overpelt organiseert deze info-avond op dinsdag 8/11/16, 19u30-22u, in het Gemeenschapshuis, Michielsplein 1 te Hamont-Achel.

Deze info-avond is gratis, maar inschrijven (vòòr 1/11) is gewenst via 011/610588 of dcdekring@hamont-achel.be.

 

Plezierig leren communiceren en plezierig communiceren met personen met dementie

vzw LACH organiseert op 4 en 5 november de 2-daagse plezierig leren communiceren. Geïnteresseerden kunnen ook de opvolging van deze 2-daagse volgen: plezierig communiceren met personen met dementie. Lees meer.

 

erfgoeddag-2017Erfgoeddag ‘Zorg’

Op zondag 23 april 2017 is het Erfgoeddag met als thema ‘Zorg’.

Ook dit jaar is er een gratis inspiratiegids boordevol ideeën om deelnemers op weg te helpen bij het vormgeven van Erfgoeddagactiviteiten. Heeft jouw organisatie ook een fascinerende geschiedenis? Bestaan er nog documenten, gebruiksvoorwerpen die tot de verbeelding spreken? Wil jouw organisatie ook haar verhaal vertellen en deelnemen aan Erfgoeddag? Dan komen de praktische tips en inspiratie in deze bundel over zorg en erfgoed goed van pas. Activiteiten indienen kan van 26 oktober 2016 tot en met 11 januari 2017 via www.erfgoeddag.be/inschrijving.

Als Expertisecentrum Dementie Contact ondersteunen we graag dit initiatief. Organiseert u in Limburg een activiteit rond het thema Dementie, en heeft u vragen, wenst u tips of folders, contacteer ons dan via ecd.contact@ocmwhasselt.be.

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

Werelddag Dementie krijgt veel aandacht

Wereldwijd stond 21 september in het teken van dementie. De boodschap van de expertisecentra dementie blijft actueler dan ooit: laten we inzetten op de mogelijkheden van mensen met dementie in plaats van te focussen op de beperkingen. Lees meer.

 

Innovatieve applicatie geeft bewoners met dementie een stem bij beslissingen over hun vroegtijdige zorgplanning

Lees meer.

Wegens de grote belangstelling wordt de studiedag ‘Vroegtijdige zorgplanning voor personen met dementie: van richtlijn tot app’ op 1 december herhaald in Antwerpen. Interesse? Je kan via deze link inschrijven!

 

LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek & Consultancy, informeert over slimme technologie als alternatief voor fysieke fixatie

Ondanks inspanningen vanuit praktijk en beleid wordt fysieke fixatie nog altijd toegepast in de zorg. Men is op zoek naar minder ingrijpende alternatieven en slimme technologie vormt er hier één van. Het STAFF-project (Cretecs en LUCAS, TETRA nr.140352) plaatst deze slimme technologie in de kijker. Ze onderzochten via een survey de visie op en het gebruik van deze fixatie. I.s.m bedrijven testten acht woonzorgcentra zes maanden slimme technologie. De bevindingen zijn gebundeld in een eindrapport, een praktisch zevenstappenplan en een technologiewijzer.

 

< boven > < venster sluiten >