Nieuwsbrief -September 2019
Expertisecentrum Dementie Meander
Kerkstraat 115
9200 Dendermonde
052/26 28 23
meander@dementie.be
www.dementie.be/meander
www.dementie.vlaanderen

facebook

Het vernieuwde team van Expertisecentrum dementie Meander springt vol enthousiasme het najaar in. Wij kijken graag samen met u naar onze dienstverlening waarop op u kan rekenen. Ook de vele verwezenlijkingen die we samen met vele andere partners uit ons dementienetwerk hebben opgestart of volbracht zetten we even in de kijker.

Ons vormingsaanbod

Vormingen op aanvraag

Wil je graag een vorming rond het thema dementie organiseren? De medewerkers van Meander helpen u graag verder als externe vormingsverstrekker. Meander beschikt over een uitgebreid aanbod van vormingen die we binnen jouw eigen organisatie kunnen geven waardoor u geen tijd wordt verliest met verplaatsingen. Heeft u interesse in een vorming op aanvraag? Bekijk dan zeker ons overzicht eens om te weten te komen welke onderwerpen wij aanbieden en wat onze tarieven zijn.

Ons open vormingsaanbod

Najaar 2019

Voorjaar 2020

  • 4 boeiende dialogen over dementie voor professionele hulpverleners opzoek naar inspiratie uit de praktijk
  • Basis en verdiepende reeks Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie
  • Diepgaande Vierdaagse opleiding over dementie

Wilt u meer informatie over het reeds beschreven vormingsaanbod of wenst u zich in te schrijven?

Raadpleeg onze website via deze link.

Gratis infoavond: Gebruik van Psychofarmca bij dementie

Lezing door Prof. dr. Mirko Petrovic op donderdag 24 oktober 2019 te Ninove

Vanuit een nood naar meer informatie bij professionele hulpverleners biedt OPD Geraardsbergen- Ninove een infoavond aan rond psychofarmaca gebruik bij personen met dementie.Een hoge gebruiksfrequentie is terug te vinden bij personen met dementie die veranderend gedrag vertonen. Toch is het langdurig  psychofarmaca gebruik niet zo onschuldig. Voor meer informatie kan je terecht op volgende link.

Themadag “Gedrag van slag” – 18 november 2019

Veranderend gedrag bij personen met dementie

Voor het tweede jaar op rij organiseert het OPD Aalst een themadag. Deze keer werd er gekozen voor het thema “veranderend gedrag bij personen met dementie”.  Aan de hand van enkele plenaire sprekers, maar ook sector specifiek workshops wil het OPD voor hulpverleners een goede verhouding tussen theorie en praktijk voorzien.
Waar? Odisee Campus Aalst, Kwalestraat 154, 9320 Aalst

Wanneer? 18 november 2019 van 8u30 tot 16u 30

Wat? Het programma en de inschrijvingslink vind je hier

Ontmoetingsgroep voor personen met beginnende dementie

Sinds enkele jaren biedt Meander ook aan personen met dementie een platform waar zij zelf hun verhaal kunnen vertellen. De ontmoetingsgroep is een plek voor personen met dementie waar zij onder begeleiding van een medewerker van het ECD samen met lotgenoten kunnen praten over hun ervaringen en uitdagingen die de ziekte met zich meebrengen. Kreeg jij onlangs de diagnose dementie en wil je hierover praten met andere personen in jouw situatie, kijk dan hier voor meer info.

Dementievriendelijke gemeenten nemen nieuwe initiatieven

Dementievriendelijke wandeling Zele

In het voorjaar van 2019 stelde Zele 2 dementievriendelijke wandelingen open waar eigen herinneringen en ervaringen centraal staan. De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen en bieden families die te maken krijgen met dementie een plezierige activiteit.

Mensen met dementie kunnen vaak nog heel levendig herinneringen aan vroeger navertellen of herbeleven. Taferelen, gebouwen of bekende plaatsen in de gemeente vormen een ideaal gespreksonderwerp om verhalen over vroeger op te halen en een fijne namiddag mee te vullen.

Wil je graag de wandelingen uittesten, dan kan je de gratis brochure ophalen bij het   

Lokaal dienstencentrum De Welle.


Als Heimer komt – Naar Ninove!

Dementievriendelijk Ninove programmeert een gratis voorstelling over leven met Alzheimer. Op deze manier wil Ninove meer aandacht en begrip vragen en voor personen met dementie en hun omgeving. Meer info over de theatervoorstelling kan je hier vinden.


Dementievriendelijk Dendermonde en Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Ook onze meer ervaren gemeentes Dendermonde en Sint-Niklaas zullen de werelddag dementie niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Dit jaar kozen zij er beide toevallig voor om samen met alle werknemers van hun lokale besturen te tonen hoe zij als gemeente personen met dementie een warm hart toedragen. Dit zullen ze doen in de vorm van een button waarop zij “dementie” even onder de aandacht brengen. In de periode van de werelddag zullen alle werknemers van de gemeentes een button van eigen creatie dragen.

 

Pilootproject: Dementiecoaches Waasland

In het waasland sloegen we er met heel wat partners in om onder de vleugels van het project geïntegreerde zorg Waasland en ECD Meander  om een nieuwe dienstverlening op poten te zetten voor personen met dementie en hun mantelzorgers. De dementiecoaches werden in het leven geroepen. Kreeg jij of je familie een diagnose dementie na januari 2018, dan kan je kosteloos beroep doen op zo’n coach. Die luistert naar wat jullie bezig houdt. Daarnaast kent hij alle diensten voor personen met dementie en hun mantelzorgers goed. De dementiecoach kan jullie dus helpen om de juiste hulp in te schakelen die past bij jullie noden. Meer informatie over deze dienstverlening kan je terug vinden door op de volgende link te klikken

 

Dementievriendelijke geriatrische afdelingen in Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis Aalst

Begin 2019 startte het OLV-Ziekenhuis van Aalst in samenwerking met ECD Meander een project om hun geriatrische afdelingen van Aalst en Asse dementievriendelijker te maken. Ze zetten in op verschillende aspecten voor een maximaal resultaat.

Deskundigheidsbevordering

Er werd een tweedaagse opleiding voorzien voor al het personeel van de afdelingen geriatrie van Aalst, Asse en Ninove. Een personeelslid volgde de opleiding tot referentiepersoon dementie in 2019 en in 2020 zal een ergotherapeut de opleiding referentiepersoon dementie volgen.

Inrichting van de afdelingen

De inrichting van de afdelingen werd gescreend. Er werd een lijst van aanbevelingen gedaan voor aanpassingen. Een deel van die aanpassingen zijn nu al uitgevoerd. Een deel van de aanpassingen vereisen grotere budgetten en meer planning, dus die zullen stap voor stap op langere termijn aangepakt worden

 

Persoonsgerichte benadering

Vrijwilligerswerking

Ook in de omgang met personen met dementie willen ze het verschil maken. Daarom zijn de verschillende afdelingen gestart met het testen van een moodboard dat per persoon met dementie gemaakt wordt samen met de familie. Hierop komt de belangrijkste info over de patiënt om hem zo goed mogelijk te kunnen begrijpen en begeleiden gedurende de opname. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar routines van de patiënt, wat hem rustig kan maken of waar hij juist geagiteerd van raakt, zodat het personeel hier rekening mee kan houden.

Dit najaar starten ze met een vrijwilligerswerking. Vrijwilligers kunnen extra zorg bieden aan personen met dementie door ze gezelschap te houden, samen eenvoudige activiteiten te doen, ze te begeleiden naar gemeenschappelijke activiteiten of bv te helpen bij maaltijden.

 

Een vaste werkgroep, getrokken door een referentiepersoon dementie, zal ook in de toekomst blijven nadenken over hoe ze de geriatrische afdelingen dementievriendelijker kunnen maken. ECD Meander feliciteert het OLVZ van Aalst met hun initiatieven en  hoopt dat dit project andere ziekenhuizen zal inspireren.

Korte berichten

Nieuwe programma’s praatcafés dementie op komst

Ben jij ook al eens naar een praatcafé dementie geweest? Of kreeg jij of iemand in je omgeving recent de diagnose dementie en wil je hier meer over weten? Dan ben je

misschien benieuwd naar de volgende praatcafés. Vanaf november zullen de programma’s van de praatcafés op de verschillende locaties online zijn. Je zal ze dan ook op onze website kunnen terugvinden.


 

Start nieuw “Dementie en nu”-pakket in januari

In januari start in Sint-Niklaas een nieuw “Dementie en nu”-pakket. Dit is een reeks van 10 bijeenkomsten voor een vaste groep mantelzorgers. Voor elke sessie is er een spreker die een ander aspect van dementie toelicht. Daarnaast kunnen de deelnemers als lotgenoten ervaringen uitwisselen. Vaak vinden ze dan ook steun bij elkaar. Heb je interesse, dan kan je gerust mailen naar delfien.indevuyst@zpw.be.  of raadpleeg volgende link voor alle initiatieven die doorgaan in regio Sint-Niklaas.