Januari 2021

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Teamnieuws

Bereikbaarheid Memo

Memo blijft bereikbaar per mail voor vragen of advies. Stuur een mailtje naar memo@dementie.be met vermelding van je telefoonnummer en wij nemen contact op met jou.

Afscheid collega’s

Tijdens de maand december namen we afscheid van drie fijne collega’s: Jasmijn Driegelinck, Karen Louwet en Katja Van Goethem. Allen kozen ze voor een nieuwe uitdaging. We wensen hun veel succes !!

Intussen werkt Memo aan het versterken van het team en zijn we op zoek naar nieuwe medewerkers.

 

Nieuws uit de regio

Mini-symposium Lewy Body dementie

Met dit mini-symposium (halve dag) willen we meer inzicht geven in het herkennen en behandelen van deze complexe aandoening. Hoofdspreker is Dr. Kurt Segers, neuroloog en schrijver van het boek ‘De vergeten dementie. Een begrijpelijk zicht op Lewy Body dementie’.

Datum: 6 mei 2021 van 9u30 tot 12u30

Prijs: 60 euro

Locatie: Hogeschool Odisee, campus Parnas, Stationsstraat 103, 1700 Dilbeek

In functie van de heersende covid-maatregelen zal dit digitaal aangeboden worden.

online inschrijven kan tot 16 april 2021 via deze link .

 

Minisymposium 2: communicatie over palliatieve zorg bij personen met dementie

Wanneer gaat comfortzorg over in palliatieve zorg en wat houdt die zorg in? Hoe kunnen zorgbehoeften worden ingeschat als de patiënt niet meer kan communiceren?
Wanneer beslissingen rond zorgplanning en levenseinde genomen worden, is het wenselijk dat de patiënt centraal staat in deze besluitvorming. Wanneer er sprake is van dementie is dit geen evidente opgave. Op het moment dat besluitvorming nodig is, is de communicatie met de patiënt zelf vaak bemoeilijkt door het vorderende ziekteproces. Hoe kunnen we de besluitvorming afstellen op de vaak niet gekende wensen van een wilsonbekwame patiënt?

Docent:  Dr. Jo Lisaerde, huisarts, coördinerend raadgevend arts in WZC De Wingerd te Leuven, docent palliatieve zorg aan het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde van KU Leuven en Maartje Wils, zorgcoach bij Triamant

Waar en wanneer?
18 maart 2021 (20u-22u), WZC Passionisten, Park passionisten 1, 3300 Tienen.

In functie van de heersende covid-maatregelen zal dit digitaal doorgaan

Prijs?
55 euro. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

 

Basis terugkomdagen voor referentiepersonen dementie

Heb jij als Referentiepersoon dementie nood aan verdieping en inspiratie?

Wij voorzien 4 volledige vormingsdagen. In de voormiddag behandelen we telkens een inhoudelijk thema, in de namiddag werken we rond casuïstiek via intervisie.

Data: 23 april 2021, 28 mei 2021, 24 september 2021, 29 oktober 2021.

Prijs: 250 euro voor de reeks

Locatie: De Wingerd, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven

In functie van de heersende covid-maatregelen zal dit digitaal doorgaan.

online inschrijven kan tot 2 april 2021 via deze link

Jongdementie​

 

Dinsdag 23 februari 2021: Omgaan met veranderend gedrag en emoties bij jonge mensen met dementie.

Gratis live webinar.

Veranderingen in gedrag en emoties bij dementie op jonge leeftijd kunnen een groot effect hebben op de persoon met dementie én op de personen in de omgeving.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn met dementie op oudere leeftijd zien we ook veel verschillen. Op jongere leeftijd is een ander samenspel in factoren die deze veranderingen in gedrag en emoties veroorzaken en ook is er een verschil is in impact die deze veranderingen met zich meebrengt.

Christian Bakker gaat hierop dieper in en bespreekt aangrijpingspunten in het omgaan met deze veranderingen. Als luisteraar kan je via de chatfunctie vragen stellen aan de spreker.

Voor wie?

Dit webinar richt zich tot iedereen die te maken heeft met dementie op jonge leeftijd in Vlaanderen en Nederland: jonge mensen met dementie, hun familie, vrijwilligers en buddy’s, professionals, studenten en docenten in de thuiszorg, ziekenhuizen, residentiële woonvormen,…

Datum: dinsdag 23 februari 2021 van 20 u tot 21 u. inloggen kan vanaf 19u40.

Locatie: online (via Zoom)  met je computer, tablet of telefoon.

Registreren

Registreer HIER ten laatste op woensdag 17 februari 2021. Je krijgt dan een ontvangstbevestiging van je inschrijving en enkele dagen vooraf sturen we je een Zoomlink en een wachtwoord via e-mail. Voor een vlotte start: graag een kwartier vooraf inloggen.

 

 

NIEUWE DATUM: Dementie op jonge leeftijd: leven in het nu, denken aan later. Symposium en boekvoorstelling.

Wat?
Symposium met boekvoorstelling ‘Dementie op jonge leeftijd’ waarbij de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en praktijk in Nederland en Vlaanderen aan bod komen.

Praktisch?
2 december 2021 (nieuwe datum), Provinciehuis Leuven
Inschrijven kan hier.

Op zoek naar informatie over jongdementie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.jongdementie.info.

 

Documentatiecentrum

 

‘Help, ik vergeet! Milde cognitieve beperking en beginnende dementie’ (Lies Van Assche & Luc Van de Ven, 2020)

Dit boek gaat dieper in op het verlies van de cognitieve functies en de daaruit voortvloeiende hulpbehoevendheid. Het is niet enkel kommer en kwel: een deskundige professionele hulpverlening kan in vele gevallen zowel voor de patiënt als voor diens omgeving houvast bieden, het inzicht en een gevoel van controle vergroten en daarmee ook de leefbaarheid en tevredenheid doen toenemen.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Nieuws uit Vlaanderen

 

Mantelzorg en dementie: het belang van triadisch werken – nieuwe onlinevorming

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ontwikkelde een nieuwe onlinevorming. Deze keer staan de mantelzorgers centraal. Aandacht voor mantelzorg is één van de fundamenten van het Vlaamse referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Zij zijn belangrijke partners in de zorg. De vorming geeft een initiatie in de rollen die mantelzorgers kunnen hebben volgens het SOFA-model. Concrete tips en handvaten worden meegegeven over hoe je als zorgprofessional en organisatie triadisch kan werken en mantelzorgers in deze vier rollen kan erkennen.

De vorming is bedoeld voor alle zorg- en hulpverleners in de thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuis. Ze duurt ongeveer 80 minuten en bestaat uit vier delen die je op een voor jou gepast moment kan starten en hervatten. Na afloop kan je een deelnameattest en een samenvatting met kerninzichten downloaden. De deelnameprijs bedraagt 25 euro, maar wie de vorming in de maand januari 2021 volledig doorloopt en de bijhorende enquête invult, ontvangt een voucher ter waarde van de volledige deelnameprijs. Deze voucher kan gebruikt worden in onze webshop of voor een vorming georganiseerd door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (exclusief opleiding tot referentiepersoon).

Meer informatie raadplegen en inschrijven kan via deze link. Voor bijkomende vragen kan je ook contact opnemen via opleiding@dementie.be.

 

Nieuwe brochure ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’

De expertisecentra dementie ontwikkelden met enkele andere partners een brochure met uitgebreide informatie over dementie zoals bijvoorbeeld: de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening,…

De brochure is een zeer handig informatie-instrument. Het helpt iedere gemeente en organisatie op weg om een ouderen- of dementievriendelijk aanbod te voorzien voor iedereen die ermee te maken krijgt. Tegelijk moet de brochure ook iedereen bereiken die met dementie te maken krijgt.

Je kan één of meerdere exemplaren van de brochure bestellen (prijs: 1 euro) via memo@dementie.be. Wil je een gepersonaliseerde versie voor je stad, gemeente, organisatie of vereniging? Contacteer dan tine.mous@politeia.be.

< boven > < venster sluiten >