November 2020

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Teamnieuws

Bereikbaarheid Memo

Memo blijft bereikbaar per mail voor vragen of advies. Stuur een mailtje naar memo@dementie.be met vermelding van je telefoonnummer en wij nemen contact op met jou.

Nieuws uit de regio

Digitale tentoonstelling ‘Ik, jij, Samen, Mens’

Leo De Bock toont met zijn foto’s wat mensen met dementie nog wél kunnen en dat ze volwaardige ménsen zijn. De keuze van zijn tentoongestelde foto’s liet hij aan hen over.

Omdat door de aangepaste coronamaatregelen het Cera-gebouw in Leuven gesloten is, plaatsten we de tentoongestelde foto’s van Leo De Bock online. We nodigen je van harte uit om de foto’s hier te bekijken.

 

Webinar ‘Wat gebeurt er in je hoofd bij dementie?’

Tijdens deze webinar op 16 november 2020 (19.30u-20.30u) krijg je wetenschappelijke antwoorden over de veranderingen in het hoofd van mensen met dementie. Aan het woord komt Professor Mathieu Vandenbulcke, ouderenpsychiater en als arts actief in de geheugenkliniek van Gasthuisberg. Daarnaast is hij diensthoofd ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

Na de uiteenzetting van Professor Mathieu Vandenbulcke kun je vragen stellen. Ook Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schuift dan mee aan aan de digitale tafel.

Deze webinar is gratis. Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven.

 

Dementiekoffer in bibliotheek Bierbeek

Omdat velen bij het krijgen van de diagnose dementie met heel wat vragen zitten, heeft de bib in Bierbeek een ‘dementie-koffer’ samengesteld. De koffer bevat een selectie romans, films en informatieve boeken voor zowel jong als ouder – tools om samen aan de slag te gaan. Verder bevat de box tal van actuele folders die je mag houden: ze zetten je allicht op weg naar de juiste instanties voor verdere hulp. Iedereen mag deze box gratis lenen voor vier weken. Klik hier voor meer info.

 

Minisymposium: rouw bij personen met dementie

Rouw is een lichamelijk, cognitief, emotioneel, sociaal en spiritueel proces. Hoe verloopt dit bij ouderen en personen met dementie? Verschilt dit van de wijze waarop ouderen rouwen? Hoe kunnen personen met dementie optimaal ondersteund worden tijdens hun rouwproces? Op welke manier kunnen personen met dementie betrokken worden bij de uitvaart? En wat met familie? Dit minisymposium is een samenwerking tussen Panal en Memo en richt zich tot alle zorgverleners en geïnteresseerden uit verschillende werkvelden.

Waar en wanneer?
21 januari 2021 (20u-22u), GC Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, Haacht.

Prijs?
55 euro. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

 

Opleiding referentiepersoon dementie 2021 in Dilbeek

Wil je de mens achter de persoon met dementie centraal stellen en respecteren? Zie je jezelf in jouw organisatie wel het aanspreekpunt worden voor vragen van je collega’s over de begeleiding van personen met dementie? Heb je zin om samen met je directie en je collega’s ideeën uit te werken zodat je organisatie een (nog betere) zorg kan bieden aan personen met dementie? Voel je je geroepen om de behoeften van personen met dementie in het werkveld te verdedigen? Dan ben jij misschien wel de geknipte persoon om referentiepersoon dementie te worden!

Klik hier voor meer informatie over de opleiding referentiepersoon dementie of om in te schrijven. De opleiding in Vlaams-Brabant (Dilbeek) start op 22 januari 2021.

Jongdementie​

Nieuwe uitgave boek ‘Dementie op jonge leeftijd’

‘Dementie op jonge leeftijd’ (Annemie Janssens & Marolein de Vugt, 2020) is een volledige gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij dementie op jonge leeftijd. Met persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

 

Virtuele Vlaamse lotgenotengroep voor kinderen van personen met jongdementie

Op 14 november 2020 van 10.30u tot 12u organiseert de Alzheimer Liga Vlaanderen een online samenkomst voor kinderen die een ouder hebben met jongdementie. Tijdens dit digitaal moment krijgen kinderen de kans om te praten met andere kinderen die een ouder hebben met jongdementie.

Deelname is gratis. Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven.

 

Als mama of papa jongdementie heeft

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen slaan de handen in elkaar om kinderen en jongeren van een ouder met jongdementie beter te ondersteunen. Dit doen ze onder andere door hen een stem te geven in een reeks filmpjes die de komende weken gedeeld worden. De jongste is 10, de oudste 26. Maar allemaal hebben ze dezelfde boodschap: je staat er niet alleen voor!

Vanaf maandag 2 november deelt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zeven weken na elkaar een getuigenis van een jongere met een mama of papa met dementie. Hou dus zeker hun sociale media in de gaten via Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube.

 

 

NIEUWE DATUM: Dementie op jonge leeftijd: leven in het nu, denken aan later. Symposium en boekvoorstelling.

Wat?
Symposium met boekvoorstelling ‘Dementie op jonge leeftijd’ waarbij de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en praktijk in Nederland en Vlaanderen aan bod komen.

Praktisch?
2 december 2021 (nieuwe datum), Provinciehuis Leuven
Inschrijven kan hier.

Op zoek naar informatie over jongdementie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.jongdementie.info.

 

Documentatiecentrum

 

‘Help, ik vergeet! Milde cognitieve beperking en beginnende dementie’ (Lies Van Assche & Luc Van de Ven, 2020)

Dit boek gaat dieper in op het verlies van de cognitieve functies en de daaruit voortvloeiende hulpbehoevendheid. Het is niet enkel kommer en kwel: een deskundige professionele hulpverlening kan in vele gevallen zowel voor de patiënt als voor diens omgeving houvast bieden, het inzicht en een gevoel van controle vergroten en daarmee ook de leefbaarheid en tevredenheid doen toenemen.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Nieuws uit Vlaanderen

 

Gratis webinar ‘Thuis blijven wonen met dementie’

Digitaal infomoment op 8 december 2020 (19.30u-21u) waarin Inge Claessens, ergotherapeut CM je laat ontdekken wat de meerwaarde kan zijn van het gebruik van hulpmiddelen en advies in de zorg voor een persoon met dementie.

Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven.

 

Handboek ‘Dementie: van begrijpen naar begeleiden’ viert tiende verjaardag

De publicatie speelt in op de nood aan informatie en begeleiding van iedereen die geconfronteerd wordt met dementie. Via de abonnementsformule ontvang je tweemaal per jaar nieuwe bijdragen met de meest actuele inzichten, methodieken, casussen en de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving. Bij deze publicatie hoort ook een website waarop je aanvullende informatie kunt raadplegen.

Om de tiende verjaardag te vieren, biedt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een eenmalige actie aan. Als je nu een abonnement neemt, kan je het volledig bijgewerkte handboek verkrijgen aan 59 euro in plaats van 79 euro. De nieuwe kaften zullen worden geleverd in januari 2021. Bestellen kan tot uiterlijk 15 november via deze link.

 

Nieuwe verandertrajecten Referentiekader Dementie

Op Werelddag Dementie kondigde minister Beke aan dat de Vlaamse overheid middelen vrijmaakt voor twintig nieuwe verandertrajecten bij het referentiekader dementie. Deze zullen in het voorjaar van 2021 starten en 15 maanden duren. De trajecten worden begeleid door de expertisecentra dementie. Hou zeker onze Facebookpagina en onze nieuwsbrief in de gaten. Zodra we meer info hebben over de nieuwe oproep en de deadlines brengen we jullie op de hoogte.
Benieuwd wat de eerste zes pilootprojecten verwezenlijkten? Bekijk dan het compilatiefilmpje en de zes ambassadeursfilmpjes op Youtube of bezoek de webshop van Expertisecentum Dementie Vlaanderen voor de publicatie ‘Onderweg naar betere dementiezorg’, waarin de zes projecten getuigen over hun ervaringen.

 

Nieuwe brochure ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’

De expertisecentra dementie ontwikkelden met enkele andere partners een brochure met uitgebreide informatie over dementie zoals bijvoorbeeld: de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening,…

De brochure is een zeer handig informatie-instrument. Het helpt iedere gemeente en organisatie op weg om een ouderen- of dementievriendelijk aanbod te voorzien voor iedereen die ermee te maken krijgt. Tegelijk moet de brochure ook iedereen bereiken die met dementie te maken krijgt.

Je kan één of meerdere exemplaren van de brochure bestellen (prijs: 1 euro) via memo@dementie.be. Wil je een gepersonaliseerde versie voor je stad, gemeente, organisatie of vereniging? Contacteer dan tine.mous@politeia.be.

< boven > < venster sluiten >