Boek jongdementie

Boek ‘Dementie op jonge leeftijd’

Over het boek

Dit boek is een volledige gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij dementie op jonge leeftijd. Experten uit Vlaanderen en Nederland beschrijven elk aspect van het leven met dementie, van symptomen en diagnose over medicatie en behandeling, tot de gevolgen voor het gezin en de bestaande vormen van ondersteuning voor alle betrokkenen. Met persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.

Over de auteurs

Annemie Janssens is klinisch psychologe en consulente bij het Expertisecentrum Dementie Vlaams-Brabant Memo. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring met de begeleiding en ondersteuning van jonge mensen met dementie, familie en hulpverleners. Ze legde de basis voor het nieuwe integrale zorgaanbod ‘Zorgcirkels Jongdementie’ en maakt concrete beleidsaanbevelingen over dementie op jonge leeftijd.

Marjolein de Vugt is gezondheidszorgpsychologe en hoogleraar psychosociale innovaties bij dementie aan het
Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht, en hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. Ze is als hoofdonderzoeker betrokken bij diverse studies naar het functioneren en de zorgbehoeften van jonge mensen met dementie en hun naasten. Zij heeft tevens ruime ervaring met de diagnostiek en begeleiding bij dementie op jonge leeftijd op de geheugenpoli van het MUMC+.

Prijs: 25.99 euro
Klik hier om het boek in te kijken.

Je kan dit boek aankopen bij ECD Memo of in de boekhandel.

Reacties van lezers:

Net besteld! Waarom? Omdat we nog heel wat kunnen leren op dit gebied.
(Henriëtte van der Sluis, Gids WMO bij de Gemeente Dronten)

Ik ben net in het boek begonnen en het is nu al interessant! Ik heb het van dichtbij meegemaakt en wil er graag meer over weten, om misschien zelf ook iets bij te kunnen dragen op dit gebied.
(Saskia Saunier)

“Ik keek uit naar het boek “Dementie op jonge leeftijd”. Na maandenlang zoeken naar informatie over jongdementie heb ik eindelijk een boek gevonden dat het onderwerp op een uitgebreide, wetenschappelijke manier behandelt, op een manier die voor elk lezersprofiel begrijpelijk is.
Het boek geeft concrete gevallen waarin patiënten en families zich kunnen identificeren.
Als zuster van een persoon met een jongdementie, vind ik deze lezing belangrijk voor het begrip en de erkenning van jongdementie. Het boek gaat in op stappen die velen van ons kennen of zullen kennen, en beantwoordt veel vragen. Het geeft ons het gevoel dat we niet de enige zijn die de ziekte willen identificeren en het als een volksgezondheidskwestie beschouwen vanwege de gevolgen ervan voor de patiënt voor de gezinnen en de samenleving. Het slaagt erin om op basis van bevestigde gegevens van professionals en verwijzers een uitgebreid beeld te geven van jongdementie.
Ik raad “Dementie op jonge leeftijd” aan bij familieleden van mensen met jongdementie, bij alle zorgverleners in verpleeghuizen en dagcentra, maar ook bij huisartsen die hun patiënten waarschijnlijk als eerste zullen begeleiden naar de eerste en waardevolle onderzoeken.
En tot slot beveel ik dit boek ten zeerste aan bij alle beleidsmakers in regio’s in België waar jongdementie nog niet het onderwerp van reflectie en actie is
(Lydie Amici)