Dementievriendelijke gemeenten

Dementievriendelijke gemeente

Waarover gaat het?

Beter leren omgaan met dementie is een uitdaging voor de hele samenleving. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting,  in samenwerking met de  o.a. Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten  in 2009 de oproep ‘Dementievriendelijke gemeenten’.

Het doel: een maatschappelijk draagvlak creëren voor een betere omgang met personen met dementie en het isolement doorbreken. Dit gaat samen met een meer genuanceerde beeldvorming over deze thematiek.

Iedereen kan bijdragen tot een dementievriendelijker gemeente.

De afgelopen jaren ontstonden tientallen prachtige initiatieven. Eén van de pioniers was het Leuvense project “Vergeten naar buiten te komen”. Een project dat nog steeds succesvol draait en heel wat mensen met dementie kwaliteit van leven heeft gegeven. Dit project lag als basis van een stuurgroep “Dementievriendelijk Leuven” waar Memo graag deel van uit maakt.  De flyer van “Vergeten naar buiten te komen” kan je hier downloaden.

Ook de provincie Vlaams-Brabant wil dementie ruimer onder de aandacht brengen en meebouwen aan een dementievriendelijk klimaat.

225x169_provincie

Memo tracht andere lokale besturen of organisaties te prikkelen in het opstarten van nieuwe dementievriendelijke initiatieven. We doen dit door het thema “Dementievriendelijke Gemeenten” als vast item op de agenda te zetten van de Overlegplatforms Dementie.  Daarnaast coachen en ondersteunen we graag bestaande initiatieven.

                   

Heb je zelf zin om een dementievriendelijk initiatief op te starten?

Kijk dan zeker in deze inspiratiegids “Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen”.

 

Deze doe-gids groeide uit de input van mensen die dagdagelijks met (jong)dementie te maken hebben. Tips, methodieken en ideeën sluiten sterk aan bij hun leefwereld en maken het appèl om dementievriendelijk te worden concreet en authentiek.