Dementievriendelijke gemeenten

Dementievriendelijke gemeente

Waarover gaat het?

Beter leren omgaan met dementie is een uitdaging voor de hele samenleving. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting,  in samenwerking met de  o.a. Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten  in 2009 de oproep ‘Dementievriendelijke gemeenten’.

Het doel: een maatschappelijk draagvlak creëren voor een betere omgang met personen met dementie en het isolement doorbreken. Dit gaat samen met een meer genuanceerde beeldvorming over deze thematiek.

Iedereen kan bijdragen tot een dementievriendelijker gemeente.

De afgelopen jaren ontstonden tientallen prachtige initiatieven. Eén van de pioniers was het Leuvense project “Vergeten naar buiten te komen”. Een project dat nog steeds succesvol draait en heel wat mensen met dementie kwaliteit van leven heeft gegeven. Dit project lag als basis van een stuurgroep “Dementievriendelijk Leuven” waar Memo graag deel van uit maakt.  De flyer van “Vergeten naar buiten te komen” kan je hier downloaden.

Ook de provincie Vlaams-Brabant wil dementie ruimer onder de aandacht brengen en meebouwen aan een dementievriendelijk klimaat. Samen met Woonzorgnet Dijleland, WZC De Wingerd en WZC Mater Dei Heikruis (regionaal expertisecentrum dementie MEMO) werd de engagementsverklaring ‘Vergeet dementie, onthou mens’ ondertekend. Hiermee engageren ze zich om een genuanceerde beeldvorming over dementie uit te dragen en te hanteren. Het artikel hierover lees je hier .

225x169_provincie

Memo tracht andere lokale besturen of organisaties te prikkelen in het opstarten van nieuwe dementievriendelijke initiatieven. We doen dit door het thema “Dementievriendelijke Gemeenten” als vast item op de agenda te zetten van de Overlegplatforms Dementie.  Daarnaast coachen en ondersteunen we graag bestaande initiatieven.

173x245_237x336_inspiratiegids  

Heb je zelf zin om een dementievriendelijk

initiatief op te starten?

Kijk dan zeker in deze inspiratiegids dementievriendelijke

gemeenten of in de handleiding, geschreven door Veerle Baert.

 

 

172x238_172x238_handleiding dementievriendelijke gemeentes

Deze inspiratiegids beschrijft een aantal voorbeelden in binnen- en buitenland waardoor gemeenten en steden hun ‘dementievriendelijkheid’ verhogen; hoe zijn ze ontstaan? Hoe ga je van idee naar project? Wat zijn de instrumenten en acties? Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

De ‘Handleiding dementievriendelijke gemeenten’ helpt diensten en lokale beleidsverantwoordelijken om (verder) te bouwen aan een dementievriendelijke gemeente. Deze gids is gemaakt voor mandatarissen, burgemeesters, ambtenaren en handelaars die hun visie en ideeën rond dementie willen omzetten in concrete lokale acties en een dementievriendelijk beleid. Maar het is evenzeer een leidraad voor mensen die persoonlijk of professioneel te maken krijgen met dementie.