Praatcafés

Praatcafés dementie Vlaams-Brabant

De praatcafés dementie zijn een initiatief van het expertisecentrum dementie Memo in samenwerking met het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Alzheimerliga en een vijftigtal organisaties en diensten die in de provincie Vlaams-Brabant actief zijn rond dementie.

Een praatcafé dementie is een bijeenkomst voor familieleden van personen met een dementie en andere geïnteresseerden. Het heeft voor een deel de gemoedelijkheid zoals we die van een gewoon café kennen. Muziek en een glas horen er dus bij.

Het praatcafé is vrij en gratis toegankelijk voor alle familieleden en geïnteresseerden.

In het praatcafé wordt telkens een gastdeskundige aan het woord gelaten over bepaalde aspecten van dementie. Hierna volgt een gedachtewisseling met het publiek. Telkens staat een ander onderwerp centraal. Er wordt gestreefd naar een zo informeel mogelijke sfeer. Ook personen met dementie kunnen aanwezig zijn. Er is gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen of standpunten in te nemen. Gewoon luisteren kan ook. Achteraf kan je onderling verder een praatje maken over ernstige en minder ernstige dingen.

 

Om iedereen in de provincie de kans te geven zo dicht mogelijk in zijn of haar buurt naar een praatcafé dementie te komen, hebben een vijftigtal organisaties en diensten de handen in elkaar geslagen. Als resultaat hiervan worden er sinds 2020 op 21 verschillende plaatsen praatcafés dementie georganiseerd: in Aarschot – Asse – Beersel – Bertem/Herent – Bierbeek – Buizingen – Druivenstreek – Grimbergen/Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Wolvertem/Meise – Haacht – Halle – Heikruis – Holsbeek – Kampenhout – Leuven – Rotselaar- Sint-Pieters-Leeuw – Tielt-Winge – Tienen – Zaventem – Zemst en Zoutleeuw.

Naast deze praatcafés wordt er in Leuven ook een tweemaandelijks praatcafé jongdementie georganiseerd. Dit praatcafé jongdementie richt zich uitsluitend naar familieleden en kennissen van een persoon die op jongere leeftijd (-65 jaar) lijdt aan dementie en personen met jongdementie zelf.

De planning voor 2023 vind je hier: Brochure PC dementie Vlaams-Brabant 2023 def. versie

Meer info:

 • MEMO Vlaams-Brabant (arrondissement Leuven)
  Wingerdstraat 14, 3000 Leuven
  Tel: 016/50 29 06
  E-mail: memo@dementie.be
 • MEMO Vlaams-Brabant (arrondissement Halle-Vilvoorde)
  de Heetveldelaan 8, 1700 Dilbeek
  Tel: 02/344 44 40
  E-mail: memo@dementie.be