Referentiepersonen dementie

Referentiepersonen dementie

 

Een referentiepersoon dementie is een professionele hulpverlener in de zorgsector die zich engageert om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie.

Referentiepersonen nemen vakinhoudelijk mentorschap rond dementie op zich:

  • ondersteunend, adviserend en coachend tegenover collega’s
  • adviserend tegenover de organisatie rond het ontwikkelen van goede dementiezorg

De opleiding is opengesteld voor diverse actoren: woonzorgcentra, diensten voor gezinszorg, ziekenfondsen en andere thuiszorgorganisaties. Binnen de sector van de woonzorgcentra wordt de functie erkend en onder bepaalde voorwaarden gefinancierd.

Inspiratiegids voor referentiepersonen dementie

Wanneer je je opleiding tot referentiepersoon dementie voltooid hebt, start je met veel goeie moed en motivatie aan je opdracht binnen je eigen organisatie. Misschien weet je meteen wat je wil realiseren, misschien twijfel of aarzel je nog een beetje. Weet dat je niet alleen bent. De functie van referentiepersoon dementie mag nog zo duidelijk beschreven staan in de regelgeving, de opdracht vertalen naar je eigen organisatie met haar eigen visie en cultuur blijft een bijzondere uitdaging.
Deze inspiratiegids gevuld met informatie en good practices van referentiepersonen dementie met ervaring tracht je te ondersteunen in je werk als referentiepersoon dementie, in het ontdekken van je vaardigheden, in het ontplooien van je kennis en bij het uitwerken van je ideeën. Je krijgt o.a. tips mee over het bewerkstelligen van verandering, omgaan met weerstand, kritisch kunnen zijn en zorgen voor jezelf. Daarnaast worden concrete voorbeelden aangereikt, verbonden aan de tien taken van de functieomschrijving van een referentiepersoon dementie. De inspiratiegids werd ontwikkeld door regionaal expertisecentrum dementie Contact en regionaal expertisecentrum dementie Meander in samenwerking met OPD Aalst en CWZC.

Download de inspiratiegids hier en ga ermee aan de slag!