Project Vermissing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw project in Leuven om vermiste personen met dementie snel terug te vinden: “Efficiënt informatie delen en kostbare tijd winnen met vermissingsfiche”

De Leuvense politie, stad Leuven, het regionale expertisecentrum dementie MEMO en de stuurgroep dementievriendelijk Leuven hebben de handen in elkaar geslagen voor het project ‘Vermissing’.

Doel van het project is om aan de hand van een vaste procedure en door het gebruik van vermissingsfiches kostbare tijd te winnen wanneer een persoon met dementie vermist geraakt. “We leggen de focus op zowel preventie als op het zo efficiënt mogelijk optreden wanneer een persoon met dementie vermist geraakt”, vertelt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen.

“We merkten dat de samenwerking tussen alle verschillende partners vlotter kon verlopen wanneer een persoon met dementie vermist geraakt”, vertellen senioreninspecteurs Patricia Van de Walle en Karolina Robbeets. “Bijvoorbeeld belangrijke informatie die te traag bij alle betrokken partners geraakt of zelfs de drempel voor mensen om naar de politie te bellen die soms nog te hoog is. Om de samenwerking optimaal te laten verlopen, hebben de initiatiefnemers een procedure uitgewerkt: de vermissingsfiche.”

Vermissingsfiche voor personen met dementie

De vermissingsfiche bestaat uit twee delen. Deel 1 moet vooraf ingevuld worden door de persoon/dienst die zorg draagt – het woonzorgcentrum, de thuiszorgdienst of de mantelzorger – voor de persoon met dementie. “Hierin staat vooral algemene informatie over de betrokkene”, vervolgen de senioreninspecteurs.  “Een foto, persoonsbeschrijving, gegevens van contactpersonen, vaste wandelroutes, vertrouwde plaatsen, … De vermissingsfiche wordt bewaard op een centrale plaats in het woonzorgcentrum of thuis.”

De fiches waarmee de politiezone Leuven voortaan zal werken, bevatten praktische informatie over de persoon met dementie, die de familie al op voorhand kan invullen. Het gaat bijvoorbeeld over lichaamskenmerken als haar- en oogkleur, lichaamsbouw en wandelhouding en eventuele littekens en tatoeages. Het document moet bewaard worden onder de matras van de persoon met dementie, zodat de politie het snel kan terugvinden wanneer het nodig is.

Om de zoektocht naar vermiste personen met dementie te vergemakkelijken, zal de politie Leuven preventief  deze ‘vermissingsfiches’ verspreiden.

Gerichter en sneller

“Wanneer iemand vermist raakt, is de familie vaak in paniek en kan ze weinig informatie geven”, zegt senioreninspecteur Karoline Robbeets. “Dankzij de fiche hebben we al heel wat bruikbare informatie en kunnen we sneller en doelgerichter zoeken.”

in de lokale politiekantoren opgehaald worden of gedownload worden via de website van de politiezone Leuven of .

Deel 2 wordt ingevuld op het moment van de vermissing. Hierin staat alle informatie die de politie in staat moet stellen om de vermiste zo snel mogelijk terug te vinden. De politiemedewerkers vinden hierin het antwoord op vragen als ‘wat draagt de vermiste?’, ‘op welke manier verplaatst de persoon met dementie zich?’, ‘is er al een zoektocht opgestart? enzovoort. Het zijn allemaal heel handige zaken die het mogelijk maken om zo snel mogelijk vermiste personen met dementie terug te vinden.”

Kort op de bal spelen

Dwaalgedrag komt heel vaak voor bij personen met dementie. Overdag maar ook ’s nachts is onrust niet ongewoon. Iemand met dementie hoeft niet erg verward te zijn om in zijn eentje op stap te gaan. “Wanneer iemand met dementie effectief vermist geraakt telt elke seconde”, vertelt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. “Sinds 2010 hebben we meer dan 1400 dossiers in verband met het verdwijnen van personen met dementie. 95% van de dossiers wordt opgelost, maar ook 97 mensen hebben het niet gehaald. Zes personen zijn nog steeds vermist. Deze vermissingsfiche is een heel belangrijk instrument: we gaan focussen op preventie en op het zo effectief mogelijk optreden van alle partners wanneer een persoon vermist geraakt. Het profiel van de persoon, praktische zaken tijdens de opsporing en tips voor alle betrokken partijen. Deze vermissingsfiche is belangrijk zodat we altijd kort op de bal kunnen spelen.”

Vermissing en dementie … elke seconde telt (politie.be)

Tips

Hoe help je iemand op straat die verward is? Wat als iemand echt de weg niet meer weet?

Blijf bij de persoon en neem contact op met de politie om na te gaan of iemand als vermist is opgegeven. Mogelijks heeft de politie meer info over de persoon.

  • Medische ID

Vul de medische ID in op de smartphone van de persoon met dementie. Dat is trouwens voor iedereen handig. Hoe je dat doet, lees je hier.

Voor wie is een vermissingsfiche nuttig?

Wanneer vul je een vermissingsfiche in voor een persoon met dementie?

  • als de persoon met dementie zich vaak buitenshuis verplaatst
  • als de persoon met dementie onrustig gedrag vertoont
  • bij risico op dwalen
  • bij twijfel aan dwaalgedrag

Wat is de procedure bij vermissing?

De procedure biedt een houvast op het moment van de eventuele vermissing.

Wat is een vermissingsfiche?

Binnen de procedure om snel vermiste personen met dementie terug te kunnen vinden, is de vermissingsfiche. Dit document bevat alle nuttige informatie over de persoon met dementie die dwaalgedrag vertoont.

Er is een vermissingsfiche voor personen die in een woonzorgcentrum verblijven en voor personen die thuis wonen.

Twijfel je of je al dan niet een vermissingsfiche moet invullen voor een persoon met dementie? Lees dan eerst even dit.

De vermissingsfiche bestaat uit twee delen. Het eerste moet vooraf ingevuld worden door de persoon/dienst die zorg draagt – het woonzorgcentrum, de thuiszorgdienst of de mantelzorger – voor de persoon met dementie. Hierin staat vooral algemene informatie over de betrokkene: foto, persoonsbeschrijving, gegevens van contactpersonen, vaste wandelroutes, vertrouwde plaatsen, … De vermissingsfiche wordt bewaard op een centrale plaats in het woonzorgcentrum of thuis.

Deel 2 wordt ingevuld op het moment van de vermissing. Hierin staat alle informatie die het de politie in staat moet stellen om de vermiste zo snel mogelijk terug te vinden. De politiemedewerkers vinden hierin het antwoord op vragen als ‘wat draagt de vermiste?’, ‘op welke manier verplaatst de persoon met dementie zich?’, ‘is er al een zoektocht opgestart?’, …

De vermissingsfiche is gratis verkrijgbaar bij:

  • Lokale Politie Leuven, Philipssite 4, 3001 Heverlee
  • Lokale Politie Leuven, Wijkcommissariaat, Grote Markt 8, 3000 Leuven
  • Expertisecentrum dementie Memo, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven
  • Stad Leuven, Stadskantoor, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven