Juni 2020

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Teamnieuws

Bereikbaarheid Memo

Memo is sinds deze maand terug telefonisch bereikbaar via 016 50 29 06. We zijn ook steeds bereikbaar per mail via memo@dementie.be.

Memo is gesloten van 24 augustus tot en met 31 augustus. Team Memo wenst iedereen een deugddoende zomer!

Nieuws uit de regio: vorming

Vanaf dit najaar gaan er terug heel wat (nieuwe) vormingen door. Hieronder vindt u een overzicht van de geplande vormingen van Memo. We zorgen ervoor dat deze vormingen kunnen doorgaan conform de veiligheidsmaatregelen op dat moment.

 

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie 2020

Ben jij als referentiepersoon dementie aan het werk en heb je nood aan verdieping en inspiratie in de praktijk? Dan is deze vormingsreeks misschien wat je zoekt! Deze reeks bestaat uit vier volledige dagen (van 9u30 tot 16u30). In de voormiddag behandelen we telkens een inhoudelijk thema, in de namiddag werken we rond casuïstiek via intervisie.

(Indien nodig kan deze reeks ook digitaal gegeven worden.)

Waar en wanneer?
Startdatum: 17 september 2020 telkens van 9u30-16u30
Regio Halle-Vilvoorde, juiste locatie wordt later meegedeeld.

Prijs? 
250 euro voor 4 dagen (niet apart te volgen) incl. broodjeslunch, hand-outs en vormingsattest

Klik hier voor meer info of om in te schrijven.

 

NIEUW: Inspirerende leermomenten vanuit je kot

Wat?
Onlinetraject van september tot en met december met een reeks van 6 verdiepende leersessies rond het thema ‘communicatie’.

Je ontvangt tweewekelijks didactisch materiaal waar je op je eigen tempo zelf mee aan de slag gaat. Hierop volgt telkens een online leermoment waar jij in interactie gaat met de lesgever en andere cursisten.

Wanneer?
Data online sessies: 24/09, 08/10, 22/10, 05/11, 19/11 en 03/12 telkens van 15u-16u

Prijs?
300 euro voor de hele reeks. Een vormingsattest wordt voorzien.

Meer info en inschrijven kan hier.

 

Ik, jij, samen MENS. Een boeiende avond vanuit verschillende blikken.

Een klare kijk op (jong)dementie door de ogen van ervaringsdeskundigen, een fotograaf en experten.

In Vlaanderen leven 132.000 mensen met dementie. Tegen 2035 zou deze groep aangroeien tot 188.000. Samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Stad Leuven en regionaal expertisecentrum Memo Leuven zet Cera in op een genuanceerde beeldvorming over deze aandoening.

Wanneer?
24/09/2020 vanaf 18u

Prijs?
10 euro, de opbrengst gaat naar het ontmoetingshuis jongdementie in Leuven

 

Overlegplatform dementie

Het Overlegplatform Dementie (OPD) is een open en pluralistisch overlegforum dat openstaat voor verschillende zorgaanbieders, organisaties en intra- en extramurale voorzieningen die werken met en voor personen met dementie en hun omgeving.

Wat?
Thema: dementiezorg in tijden van Corona.
Tijdens een intervisiemoment en aan de hand van stellingen bespreken we wat deze periode voor jullie, de personen met dementie en hun mantelzorgers heeft betekend.

Wanneer?

  • 29/09/2020 (12-15u): wzc Dommelhof, Halensebaan 25, Tielt-Winge
  • 13/10/2020 (12-15u): wzc Sint Bernardus, Egenhovenstraat 22, Bertem
  • 05/11/2020 (12-15u): wzc Huize Nazareth, Goetsenhovenplein 22, Goetsenhoven

Deelname is gratis en kan door op de gewenste datum te klikken.

 

NIEUW: Cadeautje veerkracht   

Het leven zit vol verrassingen en uitdagingen. Covid-19 was er eentje van. Hoe komt het dat sommigen in moeilijke tijden vlot omgaan met stress en anderen dan heel diep in het rood gaan? In deze sessie geven we jou tips, tricks, oefeningen en positieve voorbeelden.

Een cadeau voor jezelf!

Waar en wanneer?

  • 9 oktober 2020 (13u30-16u30): zaal Ter Klasse, Tieltsebaan 74, 3200 Aarschot
  • 4 december 2020 (13u30-16u30): regio Halle- Vilvoorde, juiste locatie wordt later meegedeeld

Prijs?
50 euro

Klik hier voor meer info of om in te schrijven.

 

Thuis in dementie: een stap in de wereld van dementie

Hoe voelt het om niet uit je woorden te geraken? Wat als je alles snel vergeet?
Via een ervaringsgericht parcours willen we jullie laten beleven hoe een dag er kan uitzien in het leven van een persoon met dementie.
Nadien worden de ervaringen besproken en kijken we hoe je dit kan meenemen naar de praktijk. Deze vorming is uitsluitend bedoeld voor basiszorgverleners in de thuiszorg.

Wanneer?

  • 20 november 2020 (13u-16u): WZC Passionisten, park passionisten 1, 3300 Tienen
  • 27 november 2020 (13u – 16u): Zaal Ter Klasse,  Tieltsebaan 74, 3200 Aarschot

Prijs?
45 euro (inclusief dranken en vormingsattest).

Klik hier voor meer info of om in te schrijven.

Jongdementie​

 

Praatcafé jongdementie in Leuven

De zomeractiviteit vindt plaats op woensdag 23 september 2020 (i.p.v. 24/06/2020) vanaf 17u. Onze zomereditie is een familie-activiteit voor groot en klein, jong en iets minder jong. We maken samen een wandeling en aansluitend volgt een etentje. Noteer de datum alvast in je agenda, meer info volgt later.

Klik hier om het volledige jaarprogramma te bekijken.

 

 

SAVE THE DATE: Dementie op jonge leeftijd: leven in het nu, denken aan later. Symposium en boekvoorstelling.

Wat?
Symposium met boekvoorstelling ‘Dementie op jonge leeftijd’ waarbij de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en praktijk in Nederland en Vlaanderen aan bod komen.

Praktisch?
12 november 2020, Provinciehuis Leuven

Noteer de datum alvast in je agenda. Inschrijven voor het symposium kan binnenkort op www.vorming.dementie.be.

Op zoek naar informatie over jongdementie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.jongdementie.info.

 

Jongdementie en de zes fundamenten van het referentiekader: vorming in jouw organisatie

Mensen met dementie op jonge leeftijd vormen een aparte groep met specifieke uitdagingen. Vanuit het referentiekader dementie, dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten, maken we de vertaalslag naar kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met jongdementie. Deze vorming is zeer praktijkgericht en interactief.

Memo heeft reeds 15 jaar ervaring in de zorg voor personen met jongdementie en stond aan de wieg van Zorgcirkels Jongdementie.

Ben je getriggerd om dit te organiseren in jouw organisatie? Klik hier voor meer informatie.

Documentatiecentrum

 

Dat dingetje waar jij van houdt (Atie van Lieshoud, 2017)

Dit boek beschrijft het ervaringsverhaal van Atie van Lieshoud. Haar man Peter kreeg op 55-jarige leeftijd de diagnose frontotemporale dementie. In het boek beschrijft Atie hun dagelijkse leven en de problemen en keuzes waar ze voor komen te staan tijdens het ziekteproces.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

 

Nieuws uit Vlaanderen

 

Op de regionale expertisecentra dementie kan je meer dan ooit rekenen

De coronacrisis treft ook de regionale expertisecentra dementie. Noodgedwongen hebben we onze dienstverlening aangepast, even enthousiast en gemotiveerd als voorheen. We werken achter de schermen verder om zorgvoorzieningen te ondersteunen via de referentiepersonen dementie, maar ook op vraag. Dat gebeurt, gezien de omstandigheden, overwegend digitaal of telefonisch. Ook voor iedereen die met dementie te maken krijgt: mantelzorgers, professionals, overheden en organisaties staan de regionale expertisecentra dementie ter beschikking. We blijven alert om je vraag op te volgen. Onze contactgegevens kan je hier vinden.

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie blijven we er de komende periode actuele info en advies brengen.

 

Gratis e-learnings bij covid-19

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie Sophia (Kortrijk) ontwikkelden in samenwerking met Televic Education een aantal gratis e-learnings.

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings. Je kan ze gratis bekijken!

 

Symposium ‘Op weg naar betere dementiezorg’

Na een lange periode zonder opleidingen en vormingen door de coronacrisis blikken we hoopvol vooruit naar het najaar van 2020. Op 21 september, de ‘Werelddag Dementie’, organiseert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het symposium ‘Op weg naar betere dementiezorg’. We kijken samen met de zorg- en welzijnssector naar hoe we in de toekomst nog betere zorg voor mensen met dementie kunnen organiseren en blikken in woord en beeld terug op de zes pilootprojecten bij het referentiekader dementie.

Sprekers zijn o.a. Koen Geenen (Thomas More), prof. Dr. Hilde Verbeek (Universiteit Maastricht), de Vlaamse werkgroep van mensen met dementieauteur Nicci Gerrard, de zes pilootprojecten bij het referentiekader dementie en minister Beke.

Waar en wanneer?
21 september 2020 in Brussel

Inschrijven kan via deze link.

 

Lancering nieuwe brochure ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’

Vanuit de praktijk weten we dat wie met dementie te maken krijgt een grote nood heeft aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening. En ook: het aanbod binnen de eigen gemeente of stad. Om aan die informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie een gloednieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht. We deden dit samen met onze partners zoals de Alzheimer Liga Vlaanderen, de Vlaamse Ouderenraad, VVSG en de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen.

De brochure is een zeer handig informatie-instrument. Het helpt iedere gemeente en organisatie op weg om een ouderen- of dementievriendelijk aanbod te voorzien voor iedereen die ermee te maken krijgt. Tegelijk moet de brochure ook iedereen bereiken die met dementie op de een of andere manier te maken krijgt. Handig is dat je, naast de algemene brochure, ook een gepersonaliseerde versie voor jouw organisatie/vereniging kan aanvragen. Interesse? Uitgeverij Politeia leidt jouw bestelling verder in goede banen.

< boven > < venster sluiten >