Nieuwsbrief 21 december 2016

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

 

Aftellen naar 2017!

We wensen jou en hen die jou omringen

het allerbeste voor het nieuwe jaar

Geluk in kleine en grote dingen

Maar bovenal:

Gelukkig met elkaar.

Vanwege alle medewerkers en vrijwilligers van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

 

 kerst-pdf-logo
 herlinde-dely-2

Start project ‘Integraal referentiekader kwaliteit van leven en zorg voor personen met dementie’

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen breidt uit: enkele weken geleden startte Herlinde Dely met een gloednieuw project. Herlinde zal de komende twee jaar samen met diverse partners voor het Expertisecentrum werken aan een integraal referentiekader voor kwaliteit van zorg, wonen en leven voor mensen met dementie. Het referentiekader wil de verschillende settings in de zorg inspireren en zorgverleners uit de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra ondersteunen door duidelijke handvaten aan te reiken voor optimale zorg.

Voor meer info: surf naar onze website.

Website www.onthoumens.be pakt uit met gloednieuwe fotodatabank

De campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ zal vanaf volgend jaar een nieuwe dynamiek krijgen, maar wij hebben alvast een vervroegd kerstcadeau in petto. Sinds enkele dagen kan je op de campagnewebsite terecht voor een kersverse fotodatabank met meer dan 40 beelden van mensen met dementie, gemaakt door fotografe Evy Raes. De foto’s hebben één gemeenschappelijke boodschap: mensen met dementie zijn veel meer dan hun aandoening!

Nieuwsgierig? Via deze link kan je alle nieuwe foto’s bekijken en gratis aanvragen in hoge resolutie!

 nb-nieuwe-fotodatabank

 

 logo-oog-voor-mantelzorg

Dinsdag 7 februari 2017: studiemiddag ‘Oog voor Mantelzorg’

Er wordt steeds meer verwacht van mantelzorgers. Maar ook de mantelzorger heeft baat bij een helpende hand en een luisterend oor. In Nederland wordt gewerkt met driehoekskunde, in Engeland werkt men met ‘triangle of care’, in Vlaanderen krijgt triadisch werken steeds meer belangstelling.

Thomas More – Vonk3 en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseren in samenwerking met de Provincie Antwerpen een studiemiddag rond triadisch werken. We stellen er ook het vormingsmateriaal ‘Oog voor Mantelzorg’ voor.
Sprekers zijn onder meer Eva Vriend (auteur van ‘De helpende hand’), Stefaan Berteloot (kabinet minister Vandeurzen) en Jan Steyaert & Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen).

Interesse? Schrijf vandaag nog in via onze website.

‘Dementie in andere culturen’: terugblik op een toekomstgerichte studiedag

Op maandag 28 november organiseerde regionaal expertisecentrum dementie Paradox de studiedag ‘Dementie in andere culturen – samen groeien naar kwaliteitsvolle zorg’. Ann Claeys en Saloua Berdaï, onderzoekers van het project Divers Elderly Care, gaven een antwoord op de vraag of cultuursensitieve zorg een antwoord kan bieden op de noden van ouderen (met dementie) met een migratie-achtergrond. Dat een multicultureel woonzorgcentrum in de praktijk functioneert, bewees Luc De Proost, directeur van WZC Apfelbaum/Laub.

Drs. Nienke van Wezel gaf inzicht in de beleving, bespreekbaarheid en verklaarbaarheidsmodellen bij mantelzorgers van Marokkaanse, Turkse en Surinaams-Creoolse afkomst. Tot slot gaf Els de Ganck, diversiteitsconsulent OCMW Gent, ons een inkijkje in de dagelijkse realiteit van wat ‘gekleurde dementie’ in de praktijk betekent. Thema’s zoals gender, ziekte-inzicht, taal en spirituele beleving vragen creatieve oplossingen.

Je kan het volledige verslag lezen op onze website.

infographic-dementie-in-ander-culturen
gesprekswijzer_2-3

Lancering gesprekswijzer ‘Wijzer in gesprek met mantelzorgers over dementie’

Op het Overlegplatform Dementie zorgregio Mechelen werd op 17 november een gesprekswijzer voorgesteld om professionelen te helpen bij het contact met mantelzorgers van personen met dementie. Deze ‘wijzer’ in de vorm van een waaier is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen PGN en SEL TOM vzw. De gesprekswijzer kwam tot stand door de inbreng van diverse zorgpartners na verschillende Overlegplatforms Dementie. De gesprekswijzer bevat 15 tips om goed te communiceren met mantelzorgers en 15 vragen die kunnen helpen om met hen een zinvol gesprek te voeren. De prijs bedraagt 2 euro per stuk.

‘Wijzer in gesprek met mantelzorgers over dementie’ is te bestellen bij ECD Orion ism PGN, Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen door te mailen naar pgn@dementie.be.

 

Maandag 6 februari 2017: Mini-symposium ‘FAZODEM’

Dementie zet de hele maatschappij voor een grote uitdaging en ook de apotheker kan een belangrijke rol spelen in de begeleiding van personen met dementie en hun mantelzorgers. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ontwikkelde in samenwerking met KAVA en VAN en met financiële ondersteuning van de Provincie Antwerpen, een kaft vol handige tools om de apotheker in de openbare apotheken te ondersteunen bij de farmaceutische zorg voor personen met dementie (FAZODEM).

Benieuwd naar de inhoud van de kaft? Klik hier.

Wij nodigen je van harte uit op het mini-symposium over FAZODEM waar de FAZODEM-kaft zal worden voorgesteld en verschillende sprekers hun expertise over dementie komen delen. Het symposium zal plaatsvinden op maandag 6 februari 2017 vanaf 20 uur in de gebouwen van KAVA. Voor 65 euro krijg je een interessante avond en een exemplaar van de kaft.

Inschrijven voor het symposium? Klik hier.

 fazo

 

 olivier-en-jurn

Terugblik boekvoorstelling ‘Samen onderweg naar 20/20: naar een geïntegreerde zorg’

Op 18 november werd het boek ‘Samen onderweg naar 20/20: naar een geïntegreerde zorg’ voorgesteld in Brussel. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schreven directeur Jurn Verschraegen en communicatiemedewerker Olivier Constant een artikel voor deze nieuwe publicatie. Ze bekijken hoe de expertise in de zorg voor mensen met dementie en de zorg voor mensen met een mentale beperking elkaar kan inspireren. Geïntegreerde zorg bundelt kennis en versterkt alle betrokkenen in hun mogelijkheden en talenten. Het doel: bouwen aan een nog betere ondersteuning voor iedereen die zich dagelijks inzet in de zorg.

“We staan vandaag op een kruispunt wat betreft de visie op ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking”, vertelde Vlaams minister Jo Vandeurzen. “Kruisbestuiving tussen beide sectoren moet verder worden aangemoedigd. In het denken over zorg evolueren we meer en meer van een medisch model naar een model dat kwaliteit van leven voor elke Vlaming centraal stelt. Alle actoren, binnen en buiten de zorgsector, responsabiliseren om een inclusieve benadering waar te maken is daarom een belangrijke uitdaging voor de toekomst”, aldus Jo Vandeurzen.

Dit boek zal hiertoe alvast de nodige inspiratie aanreiken en is te bestellen via www.politeia.be.

 

Recensie ‘Ik weet nog goed …’

Naar aanleiding van de beginnende dementie van haar schoonmoeder schreef Joke de Jonge voorleesverhalen over 10 thema’s zoals de seizoenen, honden, vakantie of geuren. Een voorleesverhaal van een paar honderd woorden vormt de kern van elk thema, maar er horen telkens foto’s bij en ook suggesties voor herinneringsvragen, bijhorende geluiden, extra beelden, activiteiten en een traktatie. Het boek is geschreven vanuit Nederlands perspectief, en dat laat zich merken aan bijvoorbeeld de aandacht voor schaatsen of de foto van de weerman (dus niet Armand Pien met zijn weerspreuken). Maar dat verhindert niet dat dit boek nuttig is voor wie als mantelzorger of als professional het verre verleden in het geheugen van personen met dementie wil aanspreken en hen aangename momenten wil bezorgen.

Je kan de volledige boekbespreking lezen op onze website.

 cover-ik-weet-nog-goed

 

 terugblik-expo-mortsel

Terugblik expo ‘Omdat dementie te belangrijk is om zomaar te vergeten’

Vanuit WZC Meerminnehof en de lokale werkgroep dementie in Mortsel ontstond het idee om een tentoonstelling in te richten om dementie in beeld te brengen. Onder de titel ‘Omdat dementie te belangrijk is om zomaar te vergeten’ kon je het indrukwekkende resultaat van 19 tot 27 november bewonderen in het stadhuis van Mortsel. Twee animatoren, waaronder Tim Carpentier (bezieler van het project Herinneringskoffer), werden bijgestaan door collega’s en creatieve vrijwilligers. Zo werd ook samengewerkt met mensen van buiten het WZC en werden enkele leerlingen van de academie ABK Mortsel mee ingeschakeld.

De persoonlijke band tussen de mensen met dementie en de begeleiders van het artistieke proces zorgde ervoor dat ze samen een creatieve vertaling vonden. Er werd op een expressieve manier gewerkt met allerhande materialen op maat van de persoon. Mensen kwamen, hoe ver ze ook gevorderd zijn in het dementieproces, snel tot de essentie van wat hen maakt tot wie ze zijn: wat het betekent om mens te zijn, met of zonder dementie. Een prachtige boodschap van een prachtige tentoonstelling die op massale belangstelling kon rekenen!

 

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf nu nog in:

> 8 en 22 maart 2017: Dementie bij personen met een verstandelijke beperking
> 16 maart 2017: Als eten een zorg wordt
> 17 maart 2017: Vorm geven aan een dementievriendelijke woonomgeving (voor woonzorgcentra)

S@ve the date: 21 februari 2017 (10 tot 12.30 uur) in Blankenberge: Symposium ‘Zekerheid voor mensen met dementie: Hoe politie kan helpen’.
Organisatie: Overlegplatform Zuid-West-Vlaanderen, regionaal expertisecentrum dementie Sophia, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in samenwerking met de Cel Vermiste Personen
Voorstelling nieuwe uitgave en goede praktijken. Meer info in een volgende nieuwsbrief.

 cover-nieuwe-vormingsbrochure-300x272
pooltafel-lowres

Donderdag 2 februari 2017: conferentie ‘Dementie en beweging’

Op donderdag 2 februari 2017 vindt in Turnhout de Interregionale Werkconferentie Dementievriendelijke Gemeente plaats met als thema ‘Dementie en bewegen’. Op het programma staan onder meer een toelichting over de Vlaamse en Noord-Brabantse inspanningen om te bouwen aan een dementievriendelijk beleid dat aandacht heeft voor preventie en een panelgesprek. Daarnaast is er ook keuze uit diverse workshops die inzoomen op de verschillende aspecten van het thema: bewegen en natuurbeleving, strategische tools om mensen te overtuigen van het belang van beweging, praktijkvoorbeelden van projecten uit dementievriendelijke gemeenten, het onderwijsproject ‘Teenager meets Alzheimer’ en een workshop waarin we op zoek gaan naar de mogelijkheden om beweging voor mensen met dementie in te bouwen in de dagelijkse zorgpraktijk. De dag wordt in stijl afgesloten met een optreden van contactkoor ‘De Vrolijke Zangers’.

Het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via de website van regionaal expertisecentrum dementie Tandem.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >