|
Music For Life 2017 is nu al onvergetelijk!
Lynn, Alexandra, Chloé en Lisa, vier gedreven studenten Grafische en Digitale Media aan de Artesis Plantijn Hogeschool, zetten in het kader van Music For Life een hartverwarmend initiatief op poten. Ze maakten het notaboekje ‘Unforgettable’ om mooie herinneringen, kleine en grote dromen en toekomstplannen aan toe te vertrouwen. Ze steunen er het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen mee in het kader van Music For Life. Voor 3 euro kan je hun prachtige actie steunen via de website.
In het kader van de actie Music For Life worden er nog meer initiatieven georganiseerd ten voordele van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, zoals de Urban Trail en het puzzelboekje van Denksport dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Wil je zelf een actie opzetten? Surf snel naar de website van Music for Life, registreer je initiatief en laat het ons weten. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen dankt alvast iedereen voor de steun! |
 |
|
 |
Een mantel om het vergeten? Over palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen
Dementie is een levensverkortende aandoening en versnelt het levenseinde. Tegelijk is er sprake van vermindering van wilsbekwaamheid. Dat creëert specifieke uitdagingen inzake het zorgvuldig formuleren van voorkeuren en nemen van beslissingen rondom dat levenseinde. In deze studiemiddag laten we drie deskundigen aan het woord, en presenteert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen haar recente visietekst over dit thema.
Sprekers zijn:
• Cees Hertogh, arts, prof. ouderenzorg en ethiek, VUMc Amsterdam: Eindigheidszorg: zorg bij dementie in de laatste levensfase
• Jan Versijpt, neuroloog, UZ Brussel: Dementie, aspecten van het levenseinde
• Phil Larkin, voorzitter EAPC (European Association for Palliative Care): Palliative dementia care-challenges and opportunities for palliative care practitioners
Wanneer: 25 januari 2018
Locatie: CC Het Bolwerk – Vilvoorde
Kostprijs: 65 euro
Inschrijven kan via de website.
Organisatie: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Meer info kan je hier vinden. |
|
Inspiratiegids voor elke referentiepersoon dementie
Wanneer je je opleiding tot referentiepersoon dementie voltooid hebt, start je met veel goeie moed en motivatie aan je opdracht binnen je eigen organisatie. Misschien weet je meteen wat je wil realiseren, misschien twijfel of aarzel je nog een beetje. Weet dat je niet alleen bent. De functie van referentiepersoon dementie mag nog zo duidelijk beschreven staan in de regelgeving, de opdracht vertalen naar je eigen organisatie met haar eigen visie en cultuur blijft een bijzondere uitdaging.
Deze inspiratiegids gevuld met informatie en goede praktijken van referentiepersonen dementie met ervaring tracht je te ondersteunen in je werk als referentiepersoon dementie, in het ontdekken van je vaardigheden, in het ontplooien van je kennis en bij het uitwerken van je ideeën. Je krijgt o.a. tips mee over het bewerkstelligen van verandering, omgaan met weerstand, kritisch kunnen zijn en zorgen voor jezelf. Daarnaast worden concrete voorbeelden aangereikt, verbonden aan de tien taken van de functieomschrijving van een referentiepersoon dementie. De inspiratiegids werd ontwikkeld door regionaal expertisecentrum dementie Contact en regionaal expertisecentrum dementie Meander in samenwerking met OPD Aalst en CWZC.
Je kan de Inspiratiegids hier downloaden.
Meer weten over de opleiding tot referentiepersoon dementie? Surf naar onze website!
|
 |
|
 |
Steun Sieg op weg naar de finale van het Eén-programma ‘Steracteur sterartiest’!
Op 2 november schoot het nieuwe seizoen van het populaire televisieprogramma ‘Steracteur sterartiest’ op Eén uit de startblokken. Daarin zingen 10 bekende Vlamingen voor het goede doel. Eén van de Steracteurs, Siegfried (Sieg) De Doncker (o.a. bekend van ‘De Helden’ op Ketnet), koos het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. En daarvoor heeft hij een goede reden: zijn oma heeft dementie. En voorlopig doet hij haar alle eer aan tijdens de liveshows. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zijn we enorm dankbaar dat hij het thema mee in de kijker zet en supporteren we elke week met hart en ziel.
Dat Sieg de pannen van het dak zingt konden we al meermaals zien, maar dat kan hij alleen blijven doen met jullie massale steun. Daarom hopen we dat ook jij elke donderdagavond afstemt op het programma ‘Steracteur sterartiest’ en Sieg mee naar de overwinning sms’t. Het ticket voor de volgende aflevering vierden we na de liveshow van 16 november alvast op gepaste wijze. Het team van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Sieg kraakten #eennootvoordementie om mensen met dementie en iedereen die voor hen zorgt een hart onder de riem te steken!
De actie #eennootvoordementie mee ondersteunen? Surf naar de Facebook-pagina of lees meer over de actie via onze website.
|
|
Terugblik stuurgroep CASCADE in Kortrijk
Op 8 en 9 november organiseerde projectpartner H. Hart in Kortrijk de stuurgroep van het Europese project CASCADE. Alle partners (UK, Nederland, Frankrijk en België) waren aanwezig om zich gedurende deze twee dagen te buigen over de verschillende werkpakketten. De eerste bouwstenen van het innovatieve zorgmodel voor personen met dementie werden besproken. Zoals voorzien in de projectplanning, zullen er in de nabije toekomst focusgroepen en dialoogtafels georganiseerd worden om personen met dementie, mantelzorgers en andere stakeholders in de zorg een stem te geven in de ontwikkeling van het nieuwe zorgmodel.
De rijke informatie die daaruit komt vormt samen met de sitebezoeken van de afgelopen maanden en een internationale Delphistudie (die wetenschappelijke experts bevraagt) de stevige basis voor het CASCADE-model. Het transnationale expertisecentrum dat gelijktijdig uitgebouwd wordt, kreeg ook de nodige aandacht in de stuurgroep. Dit centrum zal ondersteuning bieden aan professionelen en niet-professionelen. Daarbij hoort ook een opleidingsaanbod voor iedereen die te maken krijgt met dementie, dat betekent dus ook de brede gemeenschap! De expertise en de educatieve pakketten die we gedurende vele jaren hebben ontwikkeld, werden zeer gewaardeerd. Het waren twee boeiende dagen waar veel ideeën, tussentijdse resultaten en materialen werden uitgewisseld. We kijken uit naar de volgende stuurgroep in maart in Medway (UK). |
 |
|
 |
Publicatie boek ‘Wie zal het zeggen’ – Alexandra Cool
Portretten van beelden als krijttekeningen op beregende straatstenen. Beelden van mensen die elke dag met mist omgaan. Erin verdwijnen, er weer uittreden. Voor even. Onnoemelijk zacht portretteerde kunstenares Alexandra Cool mensen met dementie en trok daarbij een ragfijne draad tussen hun wereld en de onze. Niet rechtstreeks: ze boetseerde eerst beelden uit klei, nadien gaf ze de gipsen afgietsels een broze waslaag. De omweg is veelzeggend, want rechtstreekse communicatie is vaak moeilijk geworden. Dat betekent echter niet dat er dan maar gezwegen moet worden, integendeel.
Alexandra Cool koos gedichten en poëtisch proza die tonen hoe ontroerend mooi, droevig en waarachtig het is om te spreken over wat er gebeurt als de woorden stokken. Mirjam Devriendt fotografeerde de boetseerworkshop die Alexandra Cool organiseerde in verschillende woonzorgcentra. Dit kunstzinnig boek is eveneens een aanrader als relatiegeschenk of als eindejaarscadeau. Het werd gepubliceerd naar aanleiding van het sociaal-artistieke project ‘De Alzheimer Code’. In het kader van dit initiatief kan je o.a. nog tot en met 21 januari 2018 in het museum Dr. Guislain de tentoonstelling ‘Nooit gezien. Dementie en waarneming’ van fotografe Evy Raes bekijken. Aanrader!
Interesse? Je kan het boek ‘Wie zal het zeggen’ nu aankopen via onze e-shop.
|
|
In gesprek met onderzoeker … Kay Deckers
De uit Nederlands Limburg afkomstige jonge onderzoeker Kay Deckers promoveerde in mei van dit jaar aan de Universiteit van Maastricht op onderzoek naar beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie verhogen dan wel verlagen. Er wordt steeds meer gepubliceerd over de mogelijkheid tot preventie van dementie, maar zelden zo dicht bij huis. Voldoende reden om zijn werk in beeld te brengen.
De startbasis van het onderzoek van Kay Deckers was een literatuurstudie naar wat al beschikbaar is aan informatie over die beïnvloedbare factoren. Er wordt immers veel gepubliceerd, maar niet alles is even goed uitgezocht. Honderden recente artikels uit de wetenschappelijke wereld werden doorgeploegd en beoordeeld op kwaliteit en methodologische grondigheid van het onderzoek. En acht internationale experten werden bevraagd op hun inzichten. Dat leidde tot de conclusie dat er nu betrouwbare informatie en consensus is over een aantal leefstijlkenmerken op middelbare leeftijd die het risico op dementie gevoelig kunnen doen dalen. Dat is een goede basis om een stap verder te zetten. Je kan het volledige gesprek met Kay Deckers lezen op onze website.
|
 |
|
 |
Veel belangstelling voor 6e Ontmoetingsdag Jongdementie
In Vlaanderen leven naar schatting 5400 mensen met jongdementie. Voor hun 65e levensjaar ervaarden zij reeds de eerste symptomen en werd de diagnose ‘dementie’ vastgesteld. Dit heeft een grote impact op de jonge personen met dementie en op hun naaste omgeving. Tijdige diagnostiek, goede ondersteuning, (zelf)zorg aan huis en buitenshuis zijn cruciaal. Hierbij kan buddywerking een belangrijke rol spelen. De 6e Ontmoetingsdag Jongdementie van de Alzheimer Liga Vlaanderen ‘I am some buddy’ ging hierop in. Meer dan 170 personen met jongdementie, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en buddy’s gaven op 18 november present in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant in Leuven. Gastvrouw van de dag was mevrouw Annemie Janssens, consulent van het regionaal expertisecentrum dementie Memo.
Op het programma stonden o.a. getuigenissen over een buddywerking vanuit de beleving van de persoon met jongdementie, zijn naasten en zijn buddy. Ann Baeyens, raadgever van minister Jo Vandeurzen, sprak hierbij namens de Vlaamse overheid. Deelnemers konden genieten van diverse ontmoetingsactiviteiten zoals onder meer een stadwandeling, vertoningen van kortfilms, een rondrit door Leuven, workshops, informatiesessies en spellen.
Je kan de integrale terugblik lezen op de website van de Alzheimer Liga Vlaanderen.
|
|
AC/DC-legende overleden
Malcolm Mitchell Young, de medeoprichter van de groep AC/DC, is op 64-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie overleden. De muzikant had al een aantal jaren dementie. Malcolm Young richtte in 1973 de Australische rockband AC/DC op samen met onder meer zijn broer Angus Young. De band werd daarna wereldberoemd met rocknummers als ‘Whole Lotta Rosie’, ‘Highway To Hell’, ‘Back In Black’ en ‘Thunderstruck’. De laatste jaren maakte hij omwille van zijn gezondheidsproblemen geen deel meer uit van de rockgroep.
In 2014 veilde AC/DC in het kader van Music For Life via Studio Brussel nog een gitaar ten voordele van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ze maakten het zo mee mogelijk dat we jongdementie bespreekbaar maakten via een trektocht in Nepal en dat we hierover een boek en een film konden realiseren. We wensen de band en de familie van Malcolm heel veel sterkte toe!
|
 |
|
 |
‘Cultuur verbindt’ tijdens de Vlaamse Ouderenweek
Op 20 november startte over heel Vlaanderen de ‘Ouderenweek’ onder de slogan ‘Cultuur verbindt’. Dit is een jaarlijkse campagne waarin de Vlaamse Ouderenraad samen met de ouderenorganisaties informeert en sensibiliseert over een bepaald thema. Cultuur heeft de kracht om mensen te verbinden, over generaties en grenzen heen. Ook als Expertisecentrum Dementie Vlaanderen geloven we rotsvast in de kracht van kunst en cultuur om mensen te blijven betrekken, hun zelfvertrouwen te ondersteunen en communicatie te stimuleren.
Via de Facebook-pagina en de website kan je heel wat inspiratie opdoen over interculturele en intergenerationele initiatieven. De ouderenverenigingen zetten zo ook mee de schouders onder het project ‘De Alzheimer Code’. |
|
Nieuwe opleiding tot coach psycho-educatie ‘Dementie en nu’
Dementie is zeer ingrijpend voor de persoon die de aandoening krijgt, maar evenzeer voor de mantelzorger die de uitdaging aangaat thuis zorg te dragen voor de persoon met dementie. Mantelzorgers van een persoon met dementie hebben een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, psychische problemen en een verminderde levenskwaliteit.
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen hebben voor mantelzorgers een nieuw en uitgebreid psycho-educatiepakket uit met de naam ‘Dementie en nu’. Het pakket zet in op verschillende vormen van coping met als doel het vergroten van de draagkracht, maar wil ook de draaglast bij de mantelzorger inzichtelijk maken. In deze intensieve sessie presenteren we jou het gehele pakket en vooral hoe je aan de slag gaat met de inhoud en de werkvormen. Er is gelegenheid tot oefenen. De opleiding is enkel toegankelijk voor wie als coach zal werken vanuit een erkende woonzorgactor (regionaal dienstencentrum, ziekenfonds, thuiszorgdienst, algemeen ziekenhuis, enz.). Inschrijven kan via deze link. |
 |
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|