CASCADE

Tien partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland slaan gedurende vier jaar de handen in elkaar slaan om een innovatief en kostenefficiënt zorgmodel te ontwikkelen en uit te testen, vertrekkende vanuit de ervaren noden van de mensen met dementie en hun mantelzorger.
Het project kreeg de naam CASCADE (Community Areas of Sustainable Care And Dementia Excellence in Europe).  Binnen dit project wordt een innoverend persoonsgericht zorgmodel ontwikkeld op basis van ervaringen uit vier partnerregio’s. In twee Vlaamse voorzieningen wordt dit zorgmodel voor mensen met dementie uitgetest en geëvalueerd. Er wordt ook gebouwd aan een ‘Centre of Excellence’, een grensoverschrijdend lerend netwerk dat ter beschikking staat van de vier partnerregio’s. Het is de bedoeling om met het initiatief 11, 6 miljoen euro aan zorgkosten te besparen, vooral door onnodige zorg te vermijden, zoals het verminderen van langdurige ziekenhuisopnames van mensen met dementie.

Het CASCADE project wordt gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De projectpartners investeren zelf 3.7 miljoen eigen middelen.  Het project past in één van de drie doelstellingen van de OESO, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, rond langdurige zorg waarbij de verbetering van de zorg, de betaalbaarheid ervan en de verhoging van de zorgkwaliteit met elkaar verzoend worden.

The project approved for €9,295,278, of which €5,577,167 is from the European Funding has been secured by a cross border partnership to develop a four year cross European approach to providing better care for the elderly and people living with dementia.
Called CASCADE (Community Areas of Sustainable Care And Dementia Excellence in Europe) this latest initiative involves 10 partners from the UK, Belgium, France and the Netherlands.  The programme will see the construction of two new facilities for the elderly and for people living with dementia and will create a Centre of Excellence for dementia suffers across the partner regions.  It will provide training for 2500 people, care for 2700 people and an anticipated cost saving of €11.6m based upon the reduction of bed blocking in hospitals.
The CASCADE project was approved and funded by the EU Interreg 2 Seas programme 2014-2020 (co-funded by the European Regional Development Fund).

Partnership
•The Health and Europe Centre (Lead Partner – UK)
•East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust (UK)
•Medway Community Healthcare CIC (UK)
•Canterbury Christ Church University (UK)
•ZorgSaam (NL)
•Emmaus Elderly Care (BE)
•Flemish Expertise Centre on Dementia (BE)
•Residential Care Holy Heart (BE)
•HZ University of Applied Sciences (NL)
•University of Lille 3 (FR)

Observer Partners
•La Vie Active
•Flemish Minister on Wellbeing, Public Health and Family Care
•Zorgnet Icuro
•Flemish Agency Care and Health
•Tourism Flanders

Terugblik slotconferentie CASCADE

Vijf jaar lang werkte het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in het Interreg2Zeeën-project CASCADE intensief samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Op 2 februari 2023 volgde de bekroning in een digitale slotconferentie.

Lees verder >

'Vakantie voor twee', een uniek aanbod voor mensen met dementie en hun mantelzorger in Heist-op-den-Berg

Woonzorghuis Ten Kerselaere opende in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in Heist-op-den-Berg op vrijdag 2 juli de deuren van twee gloednieuwe flats waar je als mantelzorger, samen met je familielid met dementie, kan genieten van je vakantie en even op adem kan komen. Beiden kunnen in tegenstelling tot een centrum voor kortverblijf samen genieten van een vakantie en op verkenning gaan in Heist-op-den-Berg en omgeving. Indien gewenst kan de persoon met dementie ook gedurende enkele uren opgevangen worden in het centrum voor dagverzorging.

Lees verder >

Toerisme voor personen die leven met dementie

Personen die leven met dementie moeten dezelfde kansen krijgen om het leven ten volle te leven zoals ze dat willen. Eén van de aspecten daarvan is op vakantie gaan of deelnemen aan een toeristische activiteit. Samen genieten, samen contact maken, ontspannen en de stress van het dagelijkse leven verlichten.

Lees verder >

Pilootversie CASCADE-model definitief goedgekeurd op derde stuurgroep CASCADE in Lille

De tien partners van het CASCADE-project kwamen op 19 en 20 september samen in de Universiteit van Lille in Frankrijk. Tijdens deze twee dagen werd, na maanden van intensieve samenwerking en diverse onderzoeksactiviteiten, de eerste versie van het innovatieve zorgmodel unaniem goedgekeurd.

Lees verder >

Terugblik stuurgroep CASCADE in Gillingham

Koude winterdagen maar een warm weerzien! Zo blikken Jurn Verschraegen en Leentje De Wachter terug op de bijeenkomst van de tien CASCADE-partners in Gillingham, Kent. Op 7 en 8 maart 2018 verzamelden ze voor de halfjaarlijkse stuurgroep op een locatie van één van de Engelse partners, Medway Community Healthcare.

Lees verder >

Terugblik studiebezoek Keulen

14 februari: de laatste restjes carnaval op de straten en wat romantiek in de lucht. Een ideale dag dus voor een studiebezoek in Keulen. Christian (Kuratorium Deutsche Altershilfe) en Stefan (Demenz Servicezentrum Köln) nemen ons op sleeptouw langs verschillende interessante zorgvoorzieningen en initiatieven.

Lees verder >

Innovatief CASCADE-model krijgt vorm

Op vrijdag 8 juni kwamen alle projectpartners, waaronder het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, in de Universiteit van Lille (FR) samen om een volledige dag te werken rond de opbouw van het CASCADE-model. Dit model stelt integrale zorg en kwaliteitsvol leven voor mensen met dementie centraal.

Lees verder >

Terugblik lunchdebat Alzheimer Europe in het teken van mantelzorg

Recent stond het lunchdebat van Alzheimer Europe in Brussel in het teken van mantelzorg en de rol die Europa kan spelen in de ondersteuning van mantelzorgers. Zeventig personen namen deel aan het debat en ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was van de partij.

Lees verder >

Terugblik stuurgroep CASCADE in Canterbury

Het CASCADE-project loopt op volle snelheid. Op 27 en 28 februari nam het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen deel aan de meeting in Canterbury, letterlijk in de schaduw van de mooie kathedraal.

Lees verder >

Terugblik stuurgroep CASCADE in Kortrijk

Op 8 en 9 november organiseerde projectpartner H. Hart in Kortrijk de eerste stuurgroep van het CASCADE-project. Alle partners (UK, Nederland, Frankrijk en België) waren aanwezig om zich gedurende deze twee dagen te buigen over de verschillende werkpakketten. De eerste bouwstenen van het innovatieve zorgmodel voor personen met dementie werden besproken.

Lees verder >

Terugblik CASCADE-meeting Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg

Op woensdag 20 september ontmoetten de internationale partners van het Europese CASCADE-project elkaar opnieuw. Deze keer bracht de groep een uitgebreid bezoek aan alle faciliteiten van het zorgnet Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen dat men daar hanteert, werkte inspirerend voor de Engelse en Nederlandse projectpartners.

Lees verder >

Terugblik projectmeeting Hulst

Op 15 en 16 juni vond in het Nederlandse Hulst de volgende CASCADE-partnermeeting plaats. Binnen dit Europese project wordt een innoverend persoonsgericht zorgmodel ontwikkeld op basis van ervaringen uit vier partnerregio’s (Vlaanderen, Nederland, Engeland en Frankrijk).

Lees verder >

Terugblik projectmeeting Canterbury

Op 3 en 4 mei 2017 vond in Howfield Manor (Canterbury) de eerste start-up meeting plaats van het gloednieuwe CASCADE project. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen dat partner is in het consortium legde het belang uit van geïntgereerde chronische zorg en linkte deze aan het Vlaamse dementieplan. Bijkomend werden de eerste stappen gezet ter realisatie van het projectplan.

Lees verder >

Project CASCADE van start

Tien partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland slaan gedurende vier jaar de handen in elkaar slaan om een innovatief en kostenefficiënt zorgmodel te ontwikkelen en uit te testen, vertrekkende vanuit de ervaren noden van de mensen met dementie en hun mantelzorger.
Het project kreeg de naam CASCADE (Community Areas of Sustainable Care And Dementia Excellence in Europe).

Lees verder >