Archief – In gesprek met onderzoeker

In gesprek met onderzoeker ... Hilde Verbeek

Er is veel bezorgdheid over de kwaliteit van de residentiële ouderenzorg. Niet alleen in Vlaanderen, ook bvb. in Nederland. Net over de grens werkt Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen, aan de universiteit van Maastricht op dit thema. Daar is ze één van de coördinatoren van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Men wil er vooral bruggen bouwen tussen wetenschap en ouderenzorg. Reden genoeg om een kennismaking te organiseren.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Kay Deckers

De uit Nederlands Limburg afkomstige jonge onderzoeker Kay Deckers promoveerde afgelopen mei aan de Universiteit van Maastricht op onderzoek naar beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie verhogen dan wel verlagen. Er wordt steeds meer gepubliceerd over de mogelijkheid tot preventie van dementie, maar zelden zo dicht bij huis. Voldoende reden om zijn werk in beeld te brengen.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker ... Sebastiaan Engelborghs

We spraken met Sebastiaan Engelborghs over zijn klinisch werk als neuroloog en coördinator van de geheugenkliniek bij ZNA (Ziekenhuisnetwerk Antwerpen) en zijn onderzoekswerk als hoogleraar bij het departement biomedische wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is er directeur van BIODEM, het centrum voor onderzoek naar biomarkers voor dementie.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Mathieu Vandenbulcke

Professor Mathieu Vandenbulcke is ouderenpsychiater en als arts actief in de geheugenkliniek van Gasthuisberg. Daarnaast is hij diensthoofd ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Hij promoveerde op onderzoek naar frontotemporale degeneratie, een vorm van dementie die vooral op jongere leeftijd voorkomt.

Lees verder >

In gesprek met onderzoekers ... An Neven en Judith Urlings

Judith Urlings studeerde in 2012 af als neuropsychologe aan de universiteit van Maastricht. In 2014 begon Judith aan een doctoraat aan de universiteit van Hasselt dat zicht richt op de rijvaardigheid bij senioren. An Neven studeerde mobiliteitswetenschappen aan de universiteit van Hasselt en deed onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van personen met Multiple Sclerose.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker ... Jan De Lepeleire

Onder Vlaamse huisartsen is Jan De Lepeleire een meer dan bekende naam. Niet alleen was hij zelf 34 jaar huisarts in Lint en 10 jaar coördinerend en raadgevend arts van een woonzorgcentrum in Edegem, sinds 28 jaar is hij ook verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, onderdeel van de KU Leuven.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Baldwin Van Gorp

Baldwin van Gorp is onderzoeker bij het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. Hij doceert er ook de vakken communicatiemanagement en journalistiek en is betrokken bij de masteropleiding journalistiek. In 2011 publiceerde hij in opdracht van de Koning Boudewijnstichting een rapport over anders communiceren over dementie. Sindsdien zijn talrijke initiatieven zoals 'Music for Life' (december 2012) en de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' op zijn werk geïnspireerd.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Steven Sabat

Begin oktober 2013 sprak Steven Sabat als keynote op ons congres. Mooie aanleiding om zijn publicaties te lezen en voor een lang gesprek met hem. Hij is hoogleraar bij het departement psychologie van de Georgetown University in Washington, USA en heeft neuropsychologie als belangrijkste aandachtsgebied. Al zo’n dertig jaar doet hij onderzoek naar dementie en publiceert hij over het thema.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Mary Mittelman

In veel beleidsnota’s over dementiezorg (onder meer het dementieplan van minister Jo Vandeurzen) en vrijwel elk onderzoek naar steun voor mantelzorgers van personen met dementie zijn verwijzingen te vinden naar het werk van Mary Mittelman. Ze startte aan de opleiding epidemiologie vanuit een voorliefde voor de wiskunde en kwam via een eerste onderzoeksbaan bij het thema dementie terecht. Nadat haar moeder dementie kreeg werd het haar levenswerk. Al dertig jaar verricht ze vanuit het medisch centrum van de New York University baanbrekend onderzoek. Voor ons reden genoeg om een vakantie in de VS even te onderbreken voor een lang inspirerend gesprek met haar.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker ... Rose-Marie Dröes

Sinds 2010 is Rose-Marie Dröes hoogleraar bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VUmc). Daar werkt ze rond het thema psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie. Al sinds begin jaren tachtig doet ze hier onderzoek naar. In de afgelopen 30 jaar bleek ze een veelzijdig onderzoeker te zijn die meerdere thema’s uitwerkt. We spraken haar op een Innovate Dementia studiedag in Eindhoven eind maart en lazen haar publicaties.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Nienke Nijhof

April vorig jaar promoveerde Nienke Nijhof aan de universiteit van Twente op een proefschrift over dementie en technologie. Een maand later startte ze haar huidige werk bij Philips in Eindhoven, onder meer gericht op technologietoepassingen voor de doelgroep mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionele hulpverleners. Reden genoeg om de snelweg Antwerpen-Eindhoven nog eens af te rijden voor een goed gesprek.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Christine Van Broeckhoven

Op het terrein van dementie en Alzheimer is de professor Christine Van Broeckhoven (VIB en Universiteit Antwerpen) wellicht het bekendste exportproduct van Vlaanderen. Haar werk krijgt dan ook veel internationale herkenning. Zo kreeg ze vorig jaar de Award for Medical Research van de Metlife Foundation. In 1993 was ze ook al de eerste vrouw die de Potamkinprijs kreeg en in 2006 kreeg ze de prestigieuze l’Oréal-Unesco International Award for Women in Science. En dat zijn maar enkele van de vele wetenschappelijke prijzen die Christine Van Broeckhoven in de loop van 30+ jaar wetenschappelijk onderzoek kreeg.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Chantal Van Audenhove

Velen zullen haar naam al tegengekomen zijn als auteur of co-auteur van onderzoeksrapporten over verschillende aspecten van het Vlaamse zorglandschap. Prof. Dr. Chantal Van Audenhove is dan ook al sinds 1992 werkzaam bij LUCAS KU Leuven, eerst als projectleider, vanaf 1996 als directeur. Daarnaast is ze als buitengewoon hoogleraar verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde. Het eerste thema waarop ze bij LUCAS werkte was dementie, en dat is nog steeds één van haar werkthema’s.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Leen Heylen

Wie in Vlaanderen zoekt naar informatie naar mantelzorg, ouderen en hun eenzaamheid of sociale netwerken, komt al snel bij Leen Heylen terecht. Ze promoveerde in 2011 op dit thema aan de Universiteit Antwerpen en is er nog steeds actief mee aan de slag. In deze editie van onze reeks 'In gesprek met onderzoeker' … geven we een overzicht van haar werk.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker ... Perla Werner

Op uitnodiging van KU Leuven was Perla Werner enkele weken in Vlaanderen. Wij nodigden haar uit in Antwerpen en hadden een lang gesprek met haar. Ze werkt als hoogleraar aan het departement geestelijke gezondheidszorg van Haifa Universiteit in Israël en doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar sociale aspecten van dementie.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … sir Michael Marmot

Vorige maand kreeg sir Michael Marmot een eredoctoraat aan de Universiteit Gent. In 2013 kreeg hij er al een in Leuven en hij heeft er nog een aantal. Het is dan ook een geweldige staat van dienst die hij opbouwde de afgelopen decennia. Na studies in Australië en Californië werkte hij als professor epidemiologie aan University College of London. Toch is deze onderzoeker in Vlaanderen grotendeels een nobele onbekende. Reden genoeg om naar zijn lezing te gaan en zijn recentste boek 'The health Gap' te lezen.

Lees verder >

In gesprek met onderzoekster ... Aagje Swinnen

Aagje Swinnen is als Universitair Docent verbonden aan de Universiteit Maastricht, maar haar roots liggen in Vlaanderen. Aan de Universiteit Gent studeerde ze Germaanse Talen (Nederlands/Zweeds). Aagje maakte een proefschrift over de representatie van vrouwen in de Nederlandse literatuur. Toen ze de roman ‘De Vermaledijde Vaders’ van Monika Van Paemel bestudeerde, waarin het hoofdpersonage een oudere schrijfster is, raakte ze ook meer en meer geïnteresseerd in de beeldvorming van ouderen binnen de literatuur.

Lees verder >

In gesprek met onderzoeker … Iris Van Steenwinkel

De aanleiding voor het onderzoek van Iris Van Steenwinkel naar de kwaliteit van gebouwen van woonzorgcentra lag in het gebrek aan informatie over hoe goed te bouwen. Er was wel informatie over bijvoorbeeld welke kleuren(combinaties) gebruikt konden worden om probleemgedrag te beperken, maar over de 'core business' van architecten, namelijk vorm en ruimtelijke organisatie bestond nauwelijks wat.

Lees verder >