Veel gestelde vragen

Ik hoorde al van een mogelijkheid om de goederen van moeder te beheren. Hoe moet ik daar aan beginnen?

Op 1 september 2014 trad de wet van 17 maart 2013 inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsmaatregel die strookt met de menselijke waardigheid in werking. (BS 14/06/2013). De modellen van verzoekschrift en medisch attest vind je hier. Je kan voor verdere vragen steeds (gratis!) terecht op het vredegerecht. Wist je dat ook de dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds je hierbij kan adviseren?

Lees verder >

Gelukkig beseft de persoon met dementie niet dat er iets mis gaat!

Bij bepaalde vormen van dementie heeft de betrokkene nog relatief lang een zekere mate van ziektebesef.

Lees verder >

Moeder durft geen “vreemden” in huis te halen om vader mee te verzorgen!

Er zijn verschillende redenen waarom een mantelzorger (familie, partner, vrienden) de zorg voor een persoon met dementie alleen wil dragen.

Lees verder >

Papa vergeet veel. Moet hij naar de huisarts?

Het is belangrijk zo snel mogelijk te weten wat er aan de hand is. Als de diagnose van dementie gesteld wordt, kan men immers een aangepaste behandeling en begeleiding van de persoon en zijn/haar omgeving opstarten.

Lees verder >

Dementie betekent dat je alles gaat vergeten!

Het geheugen bevindt zich in de hersenen en wordt best omschreven als een “vermogen” om allerlei soorten informatie op te slaan en weer terug te halen indien nodig.

Lees verder >

Mij overkomt het nooit, ik was een echte boekenwurm en los nog dagelijks kruiswoordraadsels op!

Dementie kan je niet preventief aanpakken. Schaken, kruiswoordraadsels oplossen, documentaires volgen op televisie, lezen, enz. stimuleren op elke leeftijd de werking van de hersencellen, maar kunnen dementie niet voorkomen.

Lees verder >

Indien ik tijdig medicatie neem, kan mijn dementie dan genezen?

Dementie is onomkeerbaar en dus niet te genezen. De medicatie die momenteel op de markt is, is hoofdzakelijk werkzaam bij mensen die de ziekte van Alzheimer hebben.

Lees verder >

Ik vergeet steeds vaker iets. Dus ik krijg dementie!

Neen. Vergeetachtigheid bij ouderen is niet noodzakelijk een eerste teken van dementie! ‘Goedaardige’ vergeetachtigheid komt voor bij de helft van de mensen boven de 50 jaar.

Lees verder >

Wat is het niet pluis gevoel?

Sommige mensen krijgen al voordat je daadwerkelijk kunt spreken van dementie bepaalde symptomen. Door de professionals wordt dit vaak de “niet-pluis” fase genoemd. Herkenningspunten van de fase voorafgaand aan dementie zijn

Lees verder >