Bibliotheekproject

3n_bibliotheekprojectIn september 2013 zetten het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Provincie Antwerpen en de regionale expertisecentra dementie een bibliotheekproject op poten. In het kader van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ werden zoveel mogelijk bibliotheken van de provincie Antwerpen uitgenodigd om inspirerende en uitnodigende infostands op te zetten waar iedereen gedurende enkele weken meer te weten komt rond het thema dementie. I.s.m. het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie Foton werd er door de provincie al heel wat voorbereidend werk gedaan. Zo konden de bibliotheken inspiratie halen bij een uitgeschreven‘Inspiratiegids Dementie’, waarin een 50-tal boeken, dvd’s, … zijn opgenomen die dementie elk op hun manier belichten. Van de allerkleinsten tot de oudste lezers, voor iedereen zit er wat wils tussen. De timing was uiteraard niet toevallig: op 21 september wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie naar aanleiding van de Wereld Alzheimerdag.

Het initiatief was een schot in de roos. Meer dan 30 bibliotheken namen deel. Bovendien gaven ze elk op hun manier invulling aan de infostand. Ze koppelden dit aan allerlei andere initiatieven, van een fototentoonstelling tot livegetuigenissen rond dementie. Ook in Brussel liep, i.s.m. regionaal expertisecentrum brOes, een gelijkaardig initiatief. Eveneens een succesrecept, want in 2014 volgde er in beide regio’s opnieuw een bibliotheekproject. Het resultaat: nog meer deelnemende bibliotheken en ook in andere provincies zoals West-Vlaanderen (o.a. Kortrijk) sprong men op de kar.

Vanaf 2015 werd verder gegaan op de ingeslagen weg, met meer dan 40 deelnemende bibliotheken in de provincie Antwerpen, een nieuw project in Brussel en nog meer interesse uit andere provincies, zoals Oost- en West-Vlaanderen. Bovendien wordt de Inspiratiegids jaarlijks geüpdatet met de nieuwste literatuur en films rond het thema. Daarnaast kunnen alle bibliotheken steeds terecht bij de expertisecentra dementie voor informatie, flyers en brochures.