Vertellen met penseel

vertellen met penseelAls dementievriendelijke gemeente doet het Nederlandse Oisterwijk heel wat succesvolle inspanningen om mensen met dementie beter te begrijpen en hun belemmeringen bespreekbaar te maken via kunst. Daartoe werd een project gestart met als titel ‘Ouderen vertellen met penseel’. Hier kunnen mensen met dementie komen schilderen onder de professionele begeleiding van beeldend kunstenaar Ellen Geerts. Uitgangspunt is dat ook mensen met dementie veel meer kunnen dan gedacht wordt. In het project kunnen de mensen verborgen krachten en onvermoede talenten blootleggen. Nog nooit getekend of geschilderd hebben is geen belemmering om dat nu voor het eerst in het leven te doen.

Daar waar bepaalde manieren van uitdrukken, zoals verbaal, moeilijker  lukken, blijken andere manieren deuren naar een nieuwe wereld te kunnen openen. Wat niet met woorden gezegd kan worden, blijkt wel met beelden te kunnen. Bezieler en begeleider Ellen Geerts:“Handen die altijd gewerkt hebben, worden verleid om opnieuw te scheppen. We willen vanuit creativiteit, beelden en verbeelden de eigenwaarde niet verloren laten gaan. Het zelfvertrouwen en welzijn van ouderen met dementie krijgen zo een boost.”

 

Recent werd vanuit ‘Ouderen vertellen met penseel’ het initiatief ‘Beeldkracht’ op poten gezet. Het project werkt complementair door ook thuiswonende mensen met dementie de mogelijkheid te bieden om via kunst samen op weg te gaan.

Meer info kan je vinden op de Facebook-pagina.