Aanvullende thuiszorg en zorgvrijwilligers

Er zijn voor mensen met dementie – Samen op weg naar meer kwaliteit van leven

Zorgvrijwilligers en medewerkers in de aanvullende thuiszorg (poetsdiensten, oppasdiensten, …) komen in hun werk regelmatig in contact met personen met dementie en hun mantelzorgers. Het opleidingspakket ‘Er zijn voor mensen met dementie’ helpt hen het contact met deze mensen te verbeteren.

Inhoud
Er wordt uitgelegd wat dementie is, hoe je het kan herkennen en hoe iemand met dementie zich voelt. Er gaat ook aandacht naar wat dit wil zeggen voor de familie en vrienden van de persoon met dementie en het bevat meer informatie over hoe je kan omgaan met iemand met dementie en welke mogelijkheden er zijn om samen met de persoon nog fijne en zinvolle dingen te doen.
Volgende topics komen aan bod:

  • Dementie: de aandoening en de gevolgen voor de persoon
  • Belasting en kracht van de mantelzorger
  • Omgaan met de persoon met beginnende dementie
  • Omgaan met de persoon met matige dementie
  • Omgaan met de persoon met ernstige en zeer ernstige dementie

Materiaal
In nauwe samenwerking met het werkveld heeft het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen deze specifieke cursus voor zorgvrijwilligers en medewerkers uit de aanvullende thuiszorg ontwikkeld.
Het pakket bestaat uit een handleiding voor de begeleider van de cursus (ringmap aangevuld met een website met aanvullend en ondersteunend visueel materiaal) en een laagdrempelige brochure voor de medewerkers.
Alle materiaal is rechtstreeks aan te kopen bij de uitgeverij Politeia:

Duur van de opleiding
Het pakket bestaat uit 5 sessies (3 sessies van 2 uur en 2 sessies van 1 uur) van in totaal 8 uur effectieve vormingstijd, verspreid over bij voorkeur minstens twee dagen.

Trainers

kan je aan de slag met dit vormingspakket.
Voldoende achtergrondkennis en ervaring in het werken met personen met dementie zijn een noodzaak om deze vorming te kunnen verzorgen.

Opleiding aanvragen
Wil je deze opleiding aanbieden voor je vrijwilligers of medewerkers en heb je zelf geen trainer ter beschikking? Alle medewerkers van de regionale expertisecentra dementie kunnen deze opleiding verzorgen.
Aanvraag kan eenvoudig via leentje.dewachter@dementie.be.
Wij bieden de opleiding aan de gewone vormingstarieven (exclusief syllabus en verplaatsingskosten trainer).
De groepsgrootte is maximum 20 deelnemers. De groep mag bestaan uit medewerkers uit verschillende organisaties.

Deelnemerscertificaten
Deelnemers ontvangen een deelnemerscertificaat voor deze opleiding als zij de hele opleidingsduur aanwezig zijn en actief participeren. De trainer maakt dit certificaat op. Via deze link geef je als trainer een aantal gegevens over de opleiding door.
Deze gegevens laten de Vlaamse overheid en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen toe een zicht te houden op het aantal personen uit deze doelgroepen die deelnamen aan deze opleiding.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseert twee infomomenten over het nieuwe opleidingspakket ‘Er zijn voor mensen met dementie – samen op weg naar meer kwaliteit van leven’. Beide infomomenten vinden plaats bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in Antwerpen.