Thuiszorg

Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is?

Tips om verhuizen naar een woonzorgcentrum voor te bereiden

Op dit ogenblik leven naar schatting 150.000 mensen met dementie in Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 70 % van hen woont thuis. Iedereen woont het liefst thuis. Een verhuis naar een woonzorgcentrum is zowel emotioneel als financieel een belangrijk moment in het leven van alle betrokkenen. Vandaar dat velen een verhuis zo lang mogelijk wensen uit te stellen.

Factoren die leiden tot verhuis

Wat zijn de factoren die leiden tot een verhuis? Een zeer belangrijke factor is de mate waarin de mantelzorger van de persoon met dementie stress en draaglast ervaart. Ondanks de inzet van de mantelzorger en hulp van ondersteunende diensten (thuiszorg, dagopvang, nachtopvang, kortverblijf, enz.) kunnen de voortdurende zorg, een onaangepaste omgeving en/of de graad van zorgbehoevendheid van de persoon met dementie te zwaar doorwegen zodat thuis wonen niet meer mogelijk is.

Een verhuis is een ingrijpende gebeurtenis zowel voor de persoon met dementie als voor iedereen die iemand met dementie ondersteunt. Omschakelen van de vertrouwde naar een onbekende omgeving brengt veel onzekerheden met zich mee.

  • Hoe plan je best een verhuis?
  • Welke overwegingen dien je te maken?
  • Hoe betrek je de persoon met dementie erbij?
  • Hoe zal hij/zij reageren?
  • Wat verandert er voor jou als mantelzorger nu je de zorg met anderen moet delen?

Een goede voorbereiding is van cruciaal belang om weloverwogen keuzes te maken en om de overstap naar een nieuwe leefomgeving vlot te laten verlopen.

Hoewel het maatwerk blijft, tracht dit magazine je als mantelzorger en je naaste met dementie tips mee te geven om een verhuis naar een woonzorgcentrum zoveel als mogelijk voor te bereiden. Deze tips worden beschreven in 6 hoofdstukken, die als fasen in het keuzeproces opgevat zijn. Wat kan ik doen (lang) voordat er sprake is van een verhuis naar een woonzorgcentrum, ter voorbereiding van de overstap naar een woonzorgcentrum, bij de verhuis naar een woonzorgcentrum, tijdens het verblijf, voor mezelf als mantelzorger en bij een plotse verhuis?

De checklists, achteraan in de brochure, kan je eventueel als handvat gebruiken om een verhuis van je naaste met dementie bespreekbaar te maken. Deze brochure wil je helpen om, samen met je naaste met dementie en je familie, keuzes te maken en beslissingen te nemen die het beste bij je passen.

Download het magazine ‘Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is‘.