Vergeten kracht

“Door oude passies van mensen aan te spreken gaan zij weer meer deel uitmaken van hun familie en buurt. Hun mogelijkheden worden in de verf gezet, niet hun tekortkomingen. Door oude, vergeten passies weer levend te maken bij mensen met dementie neemt het zelfvertrouwen toe en verbetert het zelfbeeld. Daardoor krijgen mantelzorgers, andere familieleden, zorgverleners en mensen uit de buurt een ander beeld van hen. Zo willen we het leven van alle betrokkenen een nieuwe dimensie geven.”

(beeldend kunstenaar Bert Vervaet)

Kunst is een rijke toegangspoort tot de leefwereld van mensen met dementie. Het opent deuren in alle fases van de aandoening, zeker ook wanneer verbale communicatie niet meer mogelijk is. Het schenkt mensen een gevoel van eigenwaarde, vrijheid en emotionele connectie. De return voor de zorgpraktijk kan van onschatbare waarde zijn!

‘Vergeten Kracht’ is een open artistiek project, onderbouwd en in samenwerking met aanvullende partners. Kunstenaars en verborgen talenten gaan samen op weg onder de bezielende begeleiding van beeldend kunstenaar Bert Vervaet. Met bewonders van woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amands (Gent) en met anderen die er zin in hebben, zet hij telkens een apart deelproject op. Daarbij wordt hij geholpen door onder andere studenten van het KASK en enthousiaste vrijwilligers. Het resultaat: een boeiende zoektocht naar maximale autonomie, artistieke meerwaarde en maatschappelijke inspiratie. Dat op creativiteit geen grenzen staan, bewijst het project ‘Vergeten Kracht’ intussen al heel wat jaren vol overtuiging en passie!

Het project heeft een blog waarop je geregeld nieuwe kunstwerken, verhalen en indrukken uit het kunstatelier kan bekijken. Treed binnen in een wondere wereld waar verbazing het sleutelwoord is!