Voor de media

Informatie voor de media

Cijfers

Dementie is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij meerdere stoornissen in het cognitieve functioneren samen optreden. Het ouder worden van de bevolking leidt ertoe dat men in Vlaanderen ongeveer één kans op vijf heeft om dementie te krijgen. Recente cijfers over dementie zijn via deze link beschikbaar.

Beeldmateriaal

De expertisecentra dementie promoten een genuanceerde beeldvorming van mensen met dementie. Mensen met dementie zijn hiervoor vragende partij. Wij nodigen je uit om hetzelfde te doen. Hier vind je beelden die recht doen aan de dagelijkse realiteit van mensen met dementie, hun naasten en zij die voor de zorg instaan.

Vlaams Dementieplan 2021-2025

De Vlaamse Overheid heeft een Dementieplan waarin de krachtlijnen van het beleid staan toegelicht. De insteek bij de ontwikkeling van het Dementieplan 2021-2025 is enerzijds de vaststelling dat men in Vlaanderen ongeveer één kans op vijf heeft om dementie te krijgen. Anderzijds wil de Vlaamse Overheid dat eenieder kan deel blijven uitmaken van de samenleving en dus wordt de nadruk gelegd op autonomie en participatie.

Het integrale Dementieplan kan je hier nalezen.
Een samenvatting en toelichting vind je hier.

Voor meer informatie kan je bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen terecht bij de coördinator Vlaams Dementieplan: inge.vanfraechem@dementie.be, 03 609 56 14 en directeur Jurn Verschraegen: jurn.verschraegen@dementie.be, 0478 38 76 84.

 

Recente perscommunicatie

Wij maken het je graag gemakkelijk om onze activiteiten toegankelijk te maken voor het grotere publiek. In deze rubriek vind je dan ook onze meest recente persberichten en relevante mediaberichtgeving.

Persbericht: Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers met 75 verhalen over dementie

Persbericht: Lancering nieuwe podcast ‘Mistlicht’, een zoektocht naar wat dementie met een mens doet

ROB-TV: Vitrinetentoonstelling ‘sprekende objecten’ op wereldalzheimerdag geopend in Leuven samen met minister Crevits

Het Nieuwsblad – Vitrine-expo confronteert shoppers met verhalen van mensen met dementie: “We mogen de persoon achter de aandoening niet vergeten”

Radio 2 – Wereld Alzheimer Dag: “Het leven van mensen met dementie kan wél nog zin hebben”

Veerle uit ‘Thuis’ heeft dementie, net als 200.000 Belgen: Kan ze nog genezen? Wat zegt de wetenschap?

Persbericht: Klantvriendelijkheid is ook ‘Attentie voor mensen met dementie’. Aftrap campagne op 1 oktober 2022

Het Nieuwsblad – Vlaamse actie rond dementie gelanceerd bij Heistse juwelier: “Kaartjes helpen met communicatie tussen handelaars en personen met dementie”

Limburgnieuws.be – Attentie voor mensen met dementie

Het Nieuwsblad – Acteur Bruce Willis en dementie

VRT – Over vermissing en dementie

Contactgegevens voor de media

Nog niet gevonden wat je zoekt? Meer informatie nodig over één van onze activiteiten of campagnes? Of op zoek naar (ervarings)deskundigen, wetenschappers, … Contacteer ons gerust!

Directeur Jurn Verschraegen: jurn.verschraegen@dementie.be, 0478 38 76 84