Klantvriendelijkheid is ook ‘Attentie voor mensen met dementie’. Aftrap campagne op 1 oktober 2022
Eén op vijf mensen krijgt dementie. Vlaanderen en Brussel tellen 141 000 mensen met dementie. 70% ervan woont thuis en maakt deel uit van onze samenleving. Ook mensen met dementie zijn klant bij de bakker, slager, kapper of in andere winkels. Toch is het niet zo evident om met een aandoening als dementie, waarbij je vaak vergeet of waarbij je gedrag en persoonlijkheid veranderen, nog naar de winkel te gaan.
En toch. In het kader van het Europese Interreg 2 Zeeën-project CASCADE dat focust op levenskwaliteit van mensen met dementie ontwikkelden Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen samen kaartjes die handelaars doen stilstaan bij wat dementie betekent en hoe zij de connectie kunnen maken zonder al te veel moeite. De tips komen van mensen met dementie zelf: hoe zij benaderd willen worden bij het bezoek aan de kapper of de horeca bijvoorbeeld.
De kaartjes zijn voor de handelaars, maar tegelijk zijn ze ook een hulpmiddel voor mensen met dementie zelf zodat ze zich op een fijne manier benaderd voelen. Een tevreden klant is waar iedereen belang bij heeft, want die komt bij jou in de zaak terug als deze zich vertrouwd voelt en met respect bejegend. De kaartjes zetten handelaars aan tot een gepaste omgang en geven mensen met dementie iets in handen waarmee ze duidelijk kunnen maken wat zij belangrijk vinden.
“Dit initiatief laat mensen zijn wie ze zijn en dwingt respect af. We moeten dringend af van het beeld van de persoon met dementie die hulpeloos is en helemaal niets meer kan. De negatieve beeldvorming en het taboe rond dementie dienen gesloopt te worden”, zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Rudy Poedts, directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen en mede-initiatiefnemer sluit hierbij aan: “Als patiëntenorganisatie werken we aan een dementie-inclusieve samenleving. We doen dat via onze familiegroepen en ook via de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ die voor ons een belangrijk klankbord is. Zo’n actie sensibiliseert niet alleen rond dementie, maar geeft ook andere kwetsbare groepen een duwtje in de rug.”
Ook ondernemersorganisatie UNIZO ondersteunt de actie: “We helpen graag mee onze handelaars bewust te maken van de problematiek rond dementie en hoe hiermee om te gaan op de winkelvloer. Het is een verfrissende campagne waar we graag mee onze schouders onder zetten. Klantvriendelijkheid en gastvrijheid zijn nu eenmaal de basisbegrippen van onze lokale handelaars. We zien het als onze taak als ondernemersorganisatie om met deze sensibiliseringsactie onze leden hier ondersteuning in te bieden zodat ze dit nog breder kunnen uitdragen”, zegt Chiel Sterckx (expert UNIZO Retail). |