Persbericht - Lancering nieuwe podcast 'Mistlicht', een zoektocht naar wat dementie met een mens doet

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Antwerpen-Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Dilbeek

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Radio 1 lanceert vandaag ‘Mistlicht’, een zoektocht naar wat dementie met een mens doet

Wat doet dementie met een mens? In de nieuwe Radio 1-podcastreeks ‘Mistlicht’ die in samenwerking met Cera, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen werd gerealiseerd, gaat Sven Speybrouck vanaf vandaag, aan de vooravond van de ‘Werelddag Dementie’, op zoek naar lotgenoten van zijn moeder. Hij luistert naar mensen met dementie, naar de mensen die voor hen zorgen en naar experts, in een poging het ongrijpbare te begrijpen en houvast te vinden, voor zichzelf maar ook en vooral voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt. Je kan de eerste aflevering van de vijfdelige reeks vanaf nu ontdekken op VRT MAX.

Op de Instagram-pagina van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van de podcast ‘Mistlicht’, een zoektocht naar wat dementie met een mens doet.

Aflevering 1: Sven & zijn broers, tante Gina & Lien – expert: Huub Buijssen

Het verhaal begint bij Sven thuis, in zijn eigen tuin. Daar haalt hij met zijn broers herinneringen op aan hun moeder, die negen jaar geleden stierf, en hoe het voor hen was op het moment dat ze met dementie te maken kreeg. Gaandeweg ontdekken ze dingen van elkaar die ze nog niet wisten. En er zijn nog familieleden die ervaring hebben met dementie. Svens tante Gina, de zus van zijn moeder, woont in Kortrijk, in een centrum voor mensen met dementie. Hij gaat bij haar op bezoek samen met zijn nicht Lien. En hij gaat praten met de Nederlandse psycholoog Huub Buijssen aan wiens boeken hij veel heeft gehad toen het in het hoofd van zijn mama steeds mistiger werd.

(c) Foto VRT/Lieve Blancquaert

‘Mistlicht’ verschijnt om de 14 dagen en telt in totaal 5 afleveringen.

‘Mistlicht’ is een podcast van Radio 1 in samenwerking met Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Contact voor de pers: Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): jurn.verschraegen@dementie.be, 0478 38 76 84

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >