Terugblik slotconferentie CASCADE

Terugblik slotconferentie CASCADE

Vijf jaar lang werkte het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in het Interreg2Zeeën-project CASCADE intensief samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Op 2 februari 2023 volgde de bekroning in een digitale slotconferentie. Keith Oliver opende als ervaringsdeskundige met dementie de conferentie. Hij is sinds lange tijd pleitbezorger voor alles wat te maken heeft met goede dementiezorg en een inclusieve samenleving. Zie “the ME in my deMEntia journey”, vertelde hij: een mooie samenvatting van wat hij bracht.

Eén van de kernboodschappen van het CASCADE-model dat op dit event werd gepresenteerd sloot daar naadloos bij aan. Het Vlaamse referentiekader dementie ‘Ik, jij, samen mens’ vormde hiervoor een belangrijke inspiratiebron. Herlinde Dely, stafmedewerker kwaliteit en zorg van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, en Inge Vanfraechem, coördinator van het Vlaamse dementieplan, brachten een duo-presentatie over het ontwikkelen en verbeteren van dementiezorg in samenwerking met mensen met dementie en beleidsmakers. Harmony House (Medway, UK), Harmonia Village (UK), Zorggroep H. Hart (BE) en WZH Ten Kerselaere (BE) brachten in beeld hoe zij het CASCADE-model implementeerden. Onderzoekers van de Canterbury Christ Church University toonden op hun beurt de impact van het model op kwaliteit van leven, wonen en zorg van mensen met dementie. In een panelgesprek, gemodereerd door directeur Jurn Verschraegen, werd door de vier implementatiepartners dieper ingegaan op successen en uitdagingen van het CASCADE-project.

We zijn enorm dankbaar dat we met deze fijne partners mochten samenwerken. Het project heeft een netwerk doen ontstaan dat ook na het project blijft bestaan. Wie meer wil lezen over het project en de resultaten kan terecht op de officiële Interreg2Zeeën-website of op de CASCADE website zelf. Contactpersoon bij het Expertisecentrum is Leentje De Wachter: leentje.dewachter@dementie.be.