‘Vakantie voor twee’, een uniek aanbod voor mensen met dementie en hun mantelzorger in Heist-op-den-Berg

‘Vakantie voor twee’, een uniek aanbod voor mensen met dementie en hun mantelzorger in Heist-op-den-Berg

Woonzorghuis Ten Kerselaere opende in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in Heist-op-den-Berg op vrijdag 2 juli 2021 de deuren van twee gloednieuwe flats waar je als mantelzorger, samen met je familielid met dementie, kan genieten van je vakantie en even op adem kan komen. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is ieders wens. Beiden kunnen in tegenstelling tot een centrum voor kortverblijf samen genieten van een vakantie en op verkenning gaan in Heist-op-den-Berg en omgeving. Indien gewenst kan de persoon met dementie ook gedurende enkele uren opgevangen worden in het centrum voor dagverzorging. Het woonzorghuis biedt twee moderne flats aan die beiden beschikken over een volledig ingerichte keuken, living, aangepaste badkamer, berging, 2 slaapkamers, terras met zomer/wintertuin en zijn perfect rolstoeltoegankelijk.

De flat is volledig uitgerust door GOED thuiszorgwinkel. Met het uitgebreid aanbod aan hulpmiddelen, zorgt GOED voor de kleine en grote oplossingen zodat mantelzorger en partner zorgeloos van hun verblijf kunnen genieten. Zo heeft GOED de flats uitgerust met: een hooglaag bed, een relaxzetel, stoelen op hoogte met leuningen, … Ergonomische materialen voor personen met zorgnoden; zoals een ergonomisch servies, loopstok, douchestoel, beentrainer, … Bovendien hebben GOED en Nobi de verblijven voorzien van innovatieve Nobi-lampen. Deze slimme lampen waken op elk moment van de dag over de persoon met dementie en zorgen op die manier voor een extra veiligheid. Nobi zorgt ervoor dat er onmiddellijk hulp komt wanneer iemand gevallen is, geeft een melding wanneer iemand de kamer verlaat, bewaakt permanent de luchtkwaliteit en herinnert de persoon met dementie om voldoende te drinken en medicatie op het juiste moment in te nemen. Telenet zorgt ervoor dat de gasten niets van hun series of televisieprogramma’s moeten missen tijdens hun vakantie.

Tijdens het verblijf kan men beroep doen op de externe diensten van het woonzorghuis. Het thuiszorgteam dient de hygiënische en verpleegkundige zorgen toe, indien gewenst. In het restaurant kan men gebruik maken van een warme maaltijd, een drankje nuttigen of aansluiten bij de activiteiten van het lokaal dienstencentrum. De gasten kunnen Heist-op-den-Berg gaan verkennen met een wandeling in de landelijke omgeving, al fietsend met de duofiets of ze kunnen gebruik maken van het aangepast vervoer. Aan de onthaalbalie kan men terecht voor toeristische brochures van Heist-op-den-Berg en omgeving. Een verblijf kan voor een weekend, midweek of week. In het verblijf is ontbijt inbegrepen.

Voor informatie over de verblijven kan je terecht bij de sociale dienst op het nummer 015 22 88 88.

Het CASCADE-project wordt gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.