Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.be
|
t 03 609 56 14
|
regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout
* met antennepunten in Mechelen en Heikruis
|
Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.





|
Elke dinsdagavond vanaf 20 uur
CHAT!
|
www.omgaanmetdementie.be

|
Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

|
www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro
|
|
Save the date: studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’
Wil je een culturele activiteit organiseren die mee bouwt aan kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten? Dan is de studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’ die op vrijdag 6 mei in het kader van het internationale project ‘Dementia in Cultural Mediation’ plaatsvindt beslist iets voor jou!
In het ‘Dementia in Cultural Mediation‘-project (DCUM) ontwikkelden partners uit vier landen (Nederland, België, Denemarken en Spanje) samen een multisensoriële onlinetoolbox over kunst en dementie voor culturele mediatoren, professionele zorgverleners, mantelzorgers en mensen met dementie. De laagdrempelige toolbox gaat hand in hand met gloednieuw didactisch trainingsmateriaal en aanbevelingen. De studiedag is een unieke gelegenheid om meer te leren over het plannen en organiseren van activiteiten voor mensen met dementie. Je kan ook in gesprek gaan en ideeën uitwisselen op het snijvlak van kunst, cultuur en inclusie van mensen met dementie. Via parallelsessies hopen we aan ieders noden en interesses te voldoen.
De studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’ richt zich op een breed publiek en vindt plaats op vrijdagvoormiddag 6 mei in het Provinciehuis van Leuven (op wandelafstand van het openbaar vervoer). Wil je er graag bij zijn? De studiedag is volledig gratis, maar registratie is verplicht. Via deze link kan je alvast jouw plaats reserveren. Vanaf donderdag 24 maart kan je hier het gedetailleerde programma raadplegen. |
 |
|
 |
Zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie
Kinderen die een ouder met dementie hebben, voelen zich vaak onzeker door de vele uitdagingen in het gezin. Ook de gezonde ouder is op zoek naar de balans tussen zorgen voor zichzelf, de partner met dementie en de kinderen. Daarom organiseren het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen een zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie van 12 tot 15 augustus 2022 in Houthulst. We bieden het zomerkamp gratis aan dankzij giften aan beide initiatiefnemers.
Op dit kamp ontmoet je leeftijdsgenoten en ouders in een gelijkaardige situatie als die van jou. Je deelt ervaringen, doet nieuwe kennis op en hebt samen plezier. De ontspannende activiteiten worden begeleid door ervaren zorgverleners. In informatiesessies en gesprekken kan je je eigen verhaal kwijt en kan je vragen stellen over dementie, voor jezelf zorgen, de ondersteuning van je kind(eren), …
Benieuwd of interesse om deel te nemen? Klik dan hier en bekijk zeker ook de terugblik op het zomerkamp dat afgelopen jaar plaatsvond en wat deelneemsters Eva en Maud ervan vonden. Voor meer informatie kan je terecht bij Jan Steyaert (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): jan.steyaert@dementie.be. |
|
|
|
Het Expertisecentrum verwelkomt Inge Vanfraechem als nieuwe collega in het kader van het Vlaams Dementieplan
Sinds 15 februari 2022 is collega Inge Vanfraechem aan de slag in het Expertisecentrum als stafmedewerker procesopvolging en -coördinatie Vlaams Dementieplan. Gedurende vier jaar (2021-2025) coördineert en begeleidt zij de uitvoering van het Vlaamse Dementieplan. Dit gebeurt in nauw overleg met het kabinet van de bevoegde minister Wouter Beke, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en diverse organisaties en actoren in de praktijk.
Inge is doctor in de Criminologie en werkte gedurende 15 jaar als onderzoeker en projectmanager aan de KU Leuven en het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (FOD Justitie). Zij bouwde heel wat expertise op in het opzetten en begeleiden van diverse projecten, waarbij samenwerking met beleid en praktijk steeds op de voorgrond stond. Ze kijkt ernaar uit om haar ervaring in te zetten op dit nieuwe werkterrein. Ze kent de aandoening, aangezien haar grootmoeder eraan is overleden en ze haar grootouders gedurende een 10-tal jaren mee heeft ondersteund in het dementieproces. Haar moeder en tante zijn actief betrokken in het Praatcafé Mozaïek Druivenstreek. |
 |
|
 |
Gezocht: verhalen over wat er belangrijk is voor een persoon met dementie
In september organiseren het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie Memo Leuven samen met LUCA School of Arts een tentoonstelling over wat een object (een gebruiksvoorwerp, maar evengoed een meubel, een muziekstuk, …) voor een persoon met dementie kan betekenen. Het wordt niet zomaar een tentoonstelling in een museum, het zal in vitrines van winkels, openbare gebouwen, … plaatsvinden. Iedereen die in Leuven komt zal de expo, in het kader van de ‘Dementia Lab Conference’, kunnen zien. Het doel is dan ook om discussie en gesprek uit te lokken rond een persoon met dementie en datgene wat in het leven voor die persoon van belang is.
Om deze tentoonstelling te doen slagen hebben we jouw hulp nodig. We zijn op zoek naar verhalen over de betekenis van een product, voorwerp, object in het leven van een persoon met dementie. Heb je een anekdote over je mondharmonica waarmee je grandioze woonkamerconcerten in jouw leefomgeving geeft? Het oude, rijkelijk versierde soepbord dat een echtgenoot met dementie met zoveel meer smaak doet eten of een korte vertelling over de houvast die een moeder met dementie heeft aan haar blauwe oude handtas? Wij willen het graag lezen!
Ben jij dus een persoon met dementie, mantelzorger, professionele zorgverlener, ontwerper, bedrijf of student? Heb jij een persoonlijk verhaal over de rol van een object (van gebruiksvoorwerp over meubel tot muziek) in het leven van een persoon met dementie? Mail dan voor 1 april je verhaal met een foto van het object waar je verhaal over gaat naar verhalen@dementie.be.
Voor meer info en bij vragen kan je terecht op www.dementialabconference.com of contact opnemen via verhalen@dementie.be. |
|
|
|
CASCADE-project in de kijker op de CARE4-conferentie
We moesten veel geduld hebben want de Covid-19 pandemie dwong de organisatoren van CARE4 om de conferentie van 2021 in Gent te verplaatsen naar 9 en 10 februari 2022. Omdat de pandemie nog niet was gaan liggen, vond de conferentie twee dagen digitaal plaats. CARE4 is een internationaal wetenschappelijk verpleegkunde- en vroedkundecongres waar een breed scala aan topics op het programma staan. Ook innovatieve dementiezorg kreeg uitgebreid aandacht doordat er op de tweede dag een symposium aan het CASCADE-project werd gewijd. Sprekers uit de internationale projectgroep van CASCADE presenteerden hoe het model en de praktische uitwerking ervan goede zorg tijdens de Covid-19 pandemie continueerden.
Na Hogeschool Zeeland University of Applied Science en Canterbury Christ Church University was het de beurt aan Leentje De Wachter van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen die in het derde deel van de digitale uiteenzetting vertelde over de mogelijkheden om persoonsgerichte zorg, kwaliteit van leven, wonen en zorg te blijven realiseren. De pandemie stelde zorgorganisaties, zorgverleners, mantelzorgers, naasten en mensen met dementie voor vele uitdagingen maar een model zoals CASCADE waarvoor het Vlaamse referentiekader dementie mee de basis vormde, biedt ook in tijden van crisis een duidelijke visie en vaste grond.
De publicatie hierover die eerder verscheen, kan je hier downloaden op de internationale webpagina van onze website. Wat het CASCADE-model zelf is, ontdek je in deze Nederlandstalige video.
Het eindcongres van het project wordt gepland in najaar 2022. Contactpersoon bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is Leentje De Wachter: leentje.dewachter@dementie.be. |
 |
|
 |
Beweeg- en belevingstuin voor mensen met jongdementie in Bilzen
Het centrum ‘Over de Brug’ in Bilzen is gestart met de aanleg van een beweeg- en belevingstuin voor mensen met jongdementie. In de tuin komen toestellen om te bewegen, maar mensen kunnen er ook tuinieren en van de natuur genieten. Het centrum ‘Over de Brug’ in Bilzen zet zich in voor mensen met jongdementie, dat zijn mensen tussen 35 en 65 jaar. En nu wordt er een beweeg- en belevingstuin aangelegd. Een eerste toestel is geplaatst.
Kinesiste Helen Souveryns: “Het zijn mensen die nog sporten, maar in een sportvereniging gaat dat te snel, vandaar dat er op hun tempo ingezet wordt op bewegen.” Naast een bewegingstuin wordt het ook een tuin om van de natuur te genieten. Helen Souveryns: “Omdat voor hen geuren en kleuren belangrijk zijn kiezen we voor een bloemen- en kruidentuin. Er zullen ook voederplekjes gemaakt worden voor vogels, zodat die ook naar de tuin gelokt worden.”
Op zoek naar meer informatie rond jongdementie? Neem dan zeker een kijkje op www.jongdementie.info! |
|
|
|
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|