Nieuwsbrief 29 januari 2021

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Internationaal project ‘Dementia in Cultural Mediation’ organiseert succesvolle webinarreeks

In het ‘Dementia in Cultural Mediation‘-project (DCUM) ontwikkelen vier landen (Nederland, België, Denemarken en Spanje) samen een multisensoriële toolbox over kunst en dementie voor culturele mediatoren, professionele zorgverleners, mantelzorgers en mensen met dementie. Na de startmeeting in november 2019 in de Deense stad Odense moest door de coronacrisis het project in 2020 noodgedwongen online verdergezet worden. Dat is ook bij de start van het nieuwe jaar niet anders. Onder impuls van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen werd in samenwerking met de projectpartners in januari een drie dagen durende webinarreeks georganiseerd, die zowel de interne projectmedewerkers als externe belangstellenden kon bekoren.

Op 19, 20 en 21 januari werd een breed gamma aan artistieke interventies op interactieve wijze voorgesteld: van literatuur en filosofie tot muziek, schilderkunst, fotografie en vele andere culturele expressievormen. Maar hoe divers ook, de presentaties hadden allen een gemeenschappelijk doel: inclusie van kwetsbare mensen, kijken door hun perspectief en bruggen bouwen tussen onze wereld en hun dagelijkse realiteit. Dat vormt eveneens het kloppend hart van het project ‘Dementia in Cultural Mediation’: het onderzoeken van de waarde van kunst en cultuur om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten te verbeteren. Op de Facebook-pagina en de Twitter-account van het project kan je terecht voor een terugblik op de hoogtepunten van de driedaagse webinarreeks.

 

Zomerkamp voor kinderen van een mama of papa met jongdementie

In Vlaanderen groeien verschillende kinderen en jongeren op in een gezin waar mama of papa dementie op jonge leeftijd heeft. Deze doelgroep staat voor heel wat uitdagingen en daar helpen wij hen graag bij. Daarom organiseren het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen in 2021 een zomerkamp voor kinderen met een mama of papa met jongdementie.

Van 13 t.e.m. 16 augustus 2021 gaan we met kinderen tussen 6 en 21 jaar op weekend naar Houthulst, samen met hun gezonde ouder. We voorzien een mix van ontspanning en psycho-educatie, zowel voor de kinderen/jongeren als voor de ouders. Het kamp zal volledig gratis zijn dankzij de financiële bijdrage van onze beide organisaties.

Hoe kan je ons helpen? Ken je gezinnen met kinderen tussen 6 en 21 jaar die het fijn zouden vinden om anderen te ontmoeten in een gelijkaardige situatie? Stuur hen dan deze flyer door en raad hen aan om met ons contact op te nemen, via mail of telefoon. Dan beluisteren wij hun vraag.

 

Een dementievriendelijke gemeenschap in coronatijd, hoe doe je dat?

De komst van Covid-19 heeft het leven van mensen grondig gewijzigd. Ook mensen met dementie en hun mantelzorgers moesten sociale contacten beperken en de coronamaatregelen strikt naleven. De werking van de lokale werkgroepen ‘Dementievriendelijke gemeenten’ (DVG) werd bemoeilijkt. Sommige dementievriendelijke gemeenten schorten de activiteiten op, anderen zoeken creatief naar mogelijkheden om mensen van de doelgroep toch te bereiken in deze moeilijke periode. Het webinar ‘Een dementievriendelijke gemeenschap in coronatijd. Hoe doe je dat?‘ nodigt je uit om samen terug te blikken en vooruit te kijken naar de toekomst.

Welke impact heeft Covid-19 op het leven van mensen met dementie en mantelzorgers? Hoe werk je in je netwerk samen en dat in deze tijd van strikte coronamaatregelen waar we afstand moeten houden en ontmoeting niet fysiek kan plaatsvinden? Hoe hou je dan het opgebouwde netwerk actief en hoe bereik je in deze lastige tijd je doelgroep? Wat mag en kan je wel doen en waar kan je nog het verschil maken? Op deze en andere actuele vragen geven we antwoorden tijdens de virtuele interregionale werkconferentie dementievriendelijke gemeenten. Het volledige programma raadplegen en inschrijven kan hier.

 

Leen eens een tentoonstelling

Leo De Bock toonde met zijn foto’s in het referentiekader dementie dat mensen met dementie ondanks alles nog tot veel in staat zijn. Ze blijven volwaardige mensen waarbij hun aandoening niet centraal staat.

Cera organiseerde in het najaar van 2020 een prachtige tentoonstelling en schonk nadien deze foto’s aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen waar je ze vanaf februari 2021 kan uitlenen. Zo reist de boodschap van de tentoonstelling verder door Vlaanderen.

Wil jij deze reizende tentoonstelling ook gedurende zes weken in jouw organisatie? Klik hier voor meer info.

Webinar ‘Langer thuis met dementie. De balans tussen veiligheid en zelfbeschikking’

“Jeanine heeft het aan de stok met haar echtgenoot. Ze wil haar dagelijkse wandeling in de buurt blijven maken, maar haar man vindt dat geen goed idee. Ze is in het verleden al verschillende keren verdwaald. Hij vindt het risico dus te groot.”

Tijdens het webinar van 15 maart krijg je antwoorden over strategieën om langer thuis wonen mogelijk te maken, zoals hulpmiddelen, tips voor dagbesteding, het omgaan met veranderend gedrag en het geven van vrijheid op een veilige en verantwoorde manier. Aan het woord komen Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen; Katelijne en Paul, mantelzorger en persoon met jongdementie; Laurine Ven, ergotherapeut regionaal expertisecentrum dementie Contact en Alain Remue, diensthoofd Cel Vermiste Personen, Federale Politie België. Je kan vooraf en ook de avond zelf vragen stellen die we met plezier voorleggen aan onze sprekers.

Webinar ‘Langer thuis met dementie. De balans tussen veiligheid en zelfbeschikking’, maandag 15 maart 2021  van 19.30 tot 20.30 uur, organisatie: Cera i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen – livestream gratis te bekijken na inschrijving via het formulier onderaan deze webpagina.

 

 

 

Oproep Denkbeeldprijs

Corona heeft het afgelopen jaar een zware wissel getrokken op de dementiezorg en de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Juist in coronatijd is het echter belangrijk oog te blijven houden voor de mogelijkheden van mensen met dementie en niet terug te vallen in denken in beperkingen. Gelukkig is dit ook gebeurd: door heel het land hebben professionals, vrijwilligers, familieleden en betrokken medeburgers creatieve oplossingen bedacht voor deze uitzonderlijke situatie. Met soms ook de potentie de dementiezorg blijvend te verbeteren. Voor deze en andere innovatieve projecten wil Denkbeeld graag aandacht vragen met de uitreiking van de Denkbeeldprijs Dementiezorg 2021.

Ben je betrokken bij een project om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren en wil je hieraan meer bekendheid geven? Met daarbij een mooie geldprijs en een kunstwerk? Stuur dan tot uiterlijk 15 april 2021 een A4’tje met een korte beschrijving van jouw initiatief naar: Macella Strauss via Denkbeeld@bsl.nl. Meer info over de oproep kan je hier raadplegen.

 

Ook de 44ste Wintermeeting van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie gaat online: van harte welkom!

Voor de eerste keer in haar bestaan is het Kursaal van Oostende niet de plek waar je op 26 en 27 februari kan langskomen om er nieuwe inzichten te verwerven en te netwerken met collega’s. Toch vindt de meeting plaats, zij het online. Het zal niet hetzelfde zijn en de informele babbels zullen we moeten missen, maar niettemin staat er toch een mooi programma klaar. Ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen doet een uitvoerige bijdrage. Voor het eerst in ons bestaan zijn we maar liefst met zes sprekers betrokken. Onderwerpen als het referentiekader dementie, de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie, dementiezorg in coronatijd en jongdementie staan op de agenda. Je hoort onder meer Olivier Constant en Paul Goossens, Herlinde Dely, Jan Steyaert en Leentje De Wachter en Jurn Verschraegen.

De Wintermeeting was voor vele zorgprofessionals ook een gelegenheid om kennis te maken met onze publicaties. Ook dit kan nu even enkel virtueel op volgende pagina. Onze e-learnings vind je hier. Meer informatie over de Wintermeeting kan je raadplegen via deze link.

Dementiezorg als mensenwerk: een caleidoscoop aan nieuwe inzichten en ervaringen: online op vrijdag 26 februari van 15 tot 17 uur.

Alzheimer’s Disease International sluit 2020 af met druk bijgewoonde virtuele conferentie

‘Hope In The Age Of Dementia’, in deze onzekere en moeilijke tijden van de coronaviruspandemie kon de titel voor de virtuele conferentie van Alzheimer’s Disease International (ADI) niet geschikter zijn. Van 10 december tot 12 december vorig jaar verwelkomde de organisatie meer dan 1500 deelnemers van over de hele wereld voor een divers programma van lezingen, paneldiscussies, workshops en posterpresentaties. Bovendien bood het digitale conferentieplatform ook een breed scala aan videopresentaties op aanvraag.

Thema’s als tijdige diagnose, preventie, dementievriendelijke gemeenten, het doorbreken van het stigma rond dementie, nationale dementieplannen, internationale onderzoeksprojecten en natuurlijk de impact van Covid-19 op de zorg en ondersteuning van mensen met dementie stonden hoog op de agenda tijdens de conferentie. De stem van mensen met dementie en hun naasten vormde de rode draad doorheen het programma en bood zo bij de diversiteit aan thema’s ook telkens verhelderende inzichten uit de dagelijkse realiteit.

Vormingen in de kijker

> 16/3/2021: Dementie en psychiatrische aandoeningen

> 23/4/2021: Dementievriendelijke Woonomgeving: hoe het wonen en leven vorm en invulling geven

> 6/5/2021: Verkeersdeelname en autorijden door personen met dementie

Wil jij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een extra duwtje in de rug geven?

Wil je onze werking mee ondersteunen en ervoor zorgen dat we net dat tikkeltje meer kunnen realiseren? Dat kan! Vanaf 40 euro is jouw gift zelfs voor 60% aftrekbaar van je belastingen. We maken het je gemakkelijk met de QR-code hiernaast. Als je dit gebruikt, zend ons nog even je naam en adresgegevens door gezien we die bij de storting niet ontvangen.

Wie een gewoon rekeningnummer verkiest: BE39 7350 3203 2519 – met als mededeling ‘GIFT’.

Meer info kan je ook vinden op onze website. We danken je alvast van harte voor de steun!

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >