Nieuwsbrief 29 september 2016

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

newenergy

Werelddag Dementie krijgt veel aandacht

Wereldwijd stond 21 september in het teken van dementie. De boodschap van de expertisecentra dementie blijft actueler dan ooit: laten we inzetten op de mogelijkheden van mensen met dementie in plaats van te focussen op de beperkingen. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, gaf in verschillende media toelichting over dementie en de actuele uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie. Op onze website kan je alles nalezen en opnieuw beluisteren.

Daarnaast ging ook de blog van de documentaire ‘Waar gaan we naartoe?’ in première. De documentaire schetst een uniek portret van de Nepal-expeditie ‘New Energy For Young Dementia’, maar veel meer dan dat vertelt ze iets waarvan we zoveel mogelijk mensen willen overtuigen: mensen met dementie, hun naasten en zij die dag in dag uit voor hen zorgen kunnen samen nog bergen verzetten! In het Canvas-programma ‘De Afspraak’ blikte Rick de Leeuw, die mee naar Nepal ging, terug: “Als je ziet met hoeveel problemen mensen met (jong)dementie geconfronteerd worden en hoe ze ondanks alles toch het beste proberen te maken van het leven, daar word ik nederig en gelukkig van”. Rick is ook peter van Het Ventiel, een buddyproject voor mensen met jongdementie, dat op 13 september beloond werd met de PRoF-award tijdens de PRoF-themadagen in Poperinge.

 

 

Ondersteuning van mantelzorgers: ‘Dementie en nu’ helpt!

21 september was traditioneel een dag om stil te staan bij wat personen met dementie meemaken en bij de situatie van mensen in hun nabije omgeving. Tenslotte wordt één op drie Vlamingen geconfronteerd met de gevolgen van dementie. Minister Vandeurzen voerde in het ontmoetingshuis jongdementie in Leuven een belevingsgesprek met mantelzorgers die ondersteuning volgden met het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’, opgemaakt door Prof. dr. Christophe Lafosse en Els Dammekens (breinset) en verspreid door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.

‘Dementie en nu‘ kan een belangrijke bijdrage leveren om mensen met dementie langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te laten wonen en te stimuleren, met behoud van kwaliteit van leven. Via allerlei organisaties zoals de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, lokale dienstencentra en geheugenklinieken wordt het pakket aangeboden als een reeks van 1 + 9 bijeenkomsten, gericht op mantelzorgers van personen met dementie.

Heb je interesse? Op onze website kan je terecht voor meer info en alle actuele data van de volgende sessies van ‘Dementie en nu’.

art-psycho

 

img_5281

Mechelen opent ‘Het MoNUment’

Op 21 september opende het Sociaal Huis van Mechelen ‘Het MoNUment’, een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Je kan er o.a. terecht voor recent infomateriaal, advies en activiteiten op maat van de persoon met (beginnende) dementie en zijn omgeving. Koen Anciaux, voorzitter van het OCMW Mechelen en schepen van Welzijn en Sociale Zaken, zette samen met Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, symbolisch de vaas met ‘vergeet-mij-nietjes’ in de nieuwe ruimte. Daarmee was de ontmoetingsplek officieel geopend. Een droom van PGN, het antennepunt van regionaal ECD Orion ism PGN, ging hiermee in vervulling. Dankzij de goede samenwerking tussen Het Sociaal Huis Mechelen, regionaal ECD Orion ism PGN en de lokale zorgpartners werd dit op vrij korte termijn gerealiseerd.

Contactkoor ‘De Regenboog’ van WZC Den Olm zette het avondprogramma sfeervol in, waarna de voorstelling van de tweede cd van ‘De Stem van Ons Geheugen’ volgde. Vlaams minister Jo Vandeurzen sprak zijn lof uit voor het MoNUment als concretisering van het nieuwe Vlaamse Dementieplan. Herman Wauters van PGN sloot hierbij aan en engageerde zich om dit project vanuit het regionaal ECD te blijven ondersteunen. De avond werd afgesloten met een boeiend debat over de vraag ‘mantelzorgondersteuning: nodig of noodzakelijk?’. Het antwoord van de stad Mechelen en de stuurgroep dementievriendelijk Mechelen is alvast duidelijk …

Het MoNUment is gevestigd in het lokaal dienstencentrum De Schijf, Lijsterstraat 2, 2800 Mechelen. Openingsuren: maandag, woensdag en vrijdag tijdens de kantooruren. Meer info: www.dementie.be/orionenpgn

Uitnodiging infoavond ‘Jongdementie onder de loep’

De publieke belangstelling voor dementie stijgt. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft. Dat dementie ook mensen kan treffen onder 65 jaar is minder gekend. Het gaat vaak om mensen die werken en thuiswonende kinderen hebben. Hun gezinsleven wordt zwaar op de proef gesteld. Hoe vaak komt dit voor? Hoe komt men tot de diagnose? Wat zijn de specifieke noden van deze personen en hun familie?

Om op deze en andere vragen een antwoord te vinden klopten de provincie Vlaams-Brabant en Woonzorgnet Dijleland aan bij het UZ Leuven, UPC KU Leuven en Lucas KU Leuven. Met steun van de provincie werd een onderzoek uitgevoerd waarbij gezocht werd om hoeveel mensen het gaat en gekeken werd naar de beleving en noden van de betrokken mantelzorgers. De resultaten van het onderzoek worden tijdens deze infoavond toegelicht en de actuele stand van zaken inzake prevalentie, beleving en noden van mantelzorgers en het zorgaanbod worden in kaart gebracht.

Meer info en inschrijven kan via de website van de provincie Vlaams-Brabant.

beeld-infoavond-jd

 

 foto-van-affiche-od-jongdementie

Uitnodiging 5e ontmoetingsdag jongdementie

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen een ‘Ontmoetingsdag Jongdementie’. De vijfde editie vindt plaats op 19 november in Campus Waas-Odisee (Hospitaalstraat 23 in Sint-Niklaas). Samen met de twee regionale expertisecentra dementie van Oost-Vlaanderen (Paradox en Meander) en met de steun van de Stad Sint-Niklaas werd een mooi programma uitgewerkt. Het belooft een ontspannende en informatieve dag te worden voor personen met jongdementie en hun naasten.

Tijdens de voormiddag komen diverse provinciale initiatieven rond jongdementie aan bod. Daarna geeft Marieke Van Vracem (Lucas – KU Leuven) verschillende tips over hoe we kunnen omgaan met jongdementie. De voormiddag wordt afgesloten met een boeiende getuigenis. Tijdens de middag kan je genieten van een warm en koud buffet. In de namiddag kan je kiezen tussen vier buitenactiviteiten in Sint-Niklaas en vier interactieve workshops op de Campus. Het slotwoord wordt door burgemeester Lieven Dehandschutter verzorgd. Deelnemers hebben ook de mogelijkheid om tijdens het programma naar het ontmoetingscafé te gaan, waar begeleiding is voorzien voor personen met jongdementie.

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

 

De tweede cd van ‘De Stem van ons Geheugen’ is er

Op woensdag 21 september werd de nieuwe cd van ‘De Stem van ons Geheugen’ voorgesteld aan het publiek. Het initiatief wil samen zingen met mensen met dementie aanmoedigen. Onderzoek duidde immers op de heilzame effecten van zingen. Met het uitgeven van 18 bekende liedjes in een aangepast arrangement hoopt het project om organisaties uit de zorgsector, en in de thuiszorg in het bijzonder, aan te zetten om zelf ook een koor voor mensen met dementie op te richten. Er werd voor deze opname samengewerkt met Muziekmozaïek. Onder leiding van Jeroen Knapen voorzagen jonge muzikanten de gekende liedjes van een hedendaags deuntje in een folkjasje. Ze werden ingezongen door Inez Carsauw en Marnix De Cat. Het eindresultaat met o.a. arrangementen van ‘Love me tender’, ‘Breng eens een zonnetje’ en ‘Sarie Marais’ wil ook mensen met jongdementie aanspreken en klinkt veelbelovend!

Aan de realisatie van de cd ging een benefietactie ‘Mijn liedje voor jou’ vooraf. Koren, contactkoren en sponsors hebben tal van acties en concerten opgezet om geld in te zamelen voor één van de liedjes op de cd. Hiermee werd een totaalbedrag van ca. 12.000 euro ingezameld. Dit bedrag werd volledig besteed aan het herwerken en opnemen van de liedjes.

De cd is te bestellen via www.destemvanonsgeheugen.be of via onze e-shop.

terugblik-launch-niewue-cd-stem

 

foto-schatkist

De ‘Schatkist van mijn verleden’

De Rupelstreek pakt als één van de eerste in de provincie Antwerpen uit met dementievriendelijke rondleidingen door opgeleide gidsen. Het project de ‘Schatkist van mijn verleden’ in Museum Rupelklei en Heemmuseum ‘Ontrent den Hover’ kwam er op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m. het departement Welzijn en het departement Vrije Tijd van de provincie Antwerpen en met de steun van regionaal expertisecentrum dementie Orion. Het initiatief ontstond onder impuls van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’.

Speciaal opgeleide Scheldelandgidsen bieden in de twee musea een aangepaste rondleiding voor de doelgroep. Door te focussen op visuele ervaringen, smaken en geuren wordt het geheugen aangesproken en worden herinneringen naar boven gehaald. Herbeleven staat centraal bij deze interactieve museabezoeken die beslist ook andere bezoekers zullen aanspreken. De rondleiding is geschikt voor families of voor kleine groepen van max. 15 personen waaronder max. 10 personen met dementie en kost 75 euro per groep.

Meer info kan je vinden op de website van Toerisme Rupelstreek. Reserveren kan via Toerisme Rupelstreek: 03 880 76 25, info@toerismerupelstreek.be

Nieuws vanuit regionaal ECD Foton: ‘Move for Dementia’ en ‘Zingen tot Morgenvroeg’

Op zondag 4 september kwamen in heel Europa mensen in beweging onder het motto ‘Move for Dementia’. De bewustmakingscampagne werd opgezet door de gemeente Enger in Duitsland. Regionaal expertisecentrum dementie Foton uit Brugge was solidair en bewoog mee, samen met een 40-tal andere wandelaars. De aanwezigen genoten van een gezellige wandeling langs pittoreske Brugse wegen.

En onze collega’s van Foton hebben nog meer in petto! Op vrijdag 7 oktober kan je in de Stadsschouwburg van Brugge terecht voor ‘Zingen tot morgenvroeg’, een concert voor en door mensen met dementie. Interesse? Het volledige programma kan je terugvinden op de Foton-website.

terugblik-move-for-dementia

 

dromend-1-hres

Gedichtenrubriek ‘Spiegelbeeld’

Elles Garretsen-van de Kamp komt uit Doetinchem (Nederland) en werkt al twintig jaar als verzorgster. Haar gedrevenheid om gedichten te schrijven over de zorgpraktijk komt voort uit haar werk met mensen met dementie. Als verzorgster binnen de Azora-Stichting in Ulft werkt ze met veel passie en plezier met deze mensen. Dementie blijft haar als aandoening fascineren: de diverse fases maken dat het voor iedereen verschillend is en je elke dag kan bijleren. De mens achter de aandoening blijven zien, is daarbij voor haar het allerbelangrijkste. Een drijfveer die Elles ook in haar gedichten laat doorschemeren.
Heimwee

Heimwee is een gevoel,
 als je weet wat ik bedoel,
 heimwee,
 is terug gaan naar het begin.

Daar waar alles begon,
 waar geborgenheid, veiligheid en liefde een rol spelen,
 heimwee is,
 begrijpen wat de ander voelt.

 

© Elles Garretsen-van de Kamp

 

 

Vormingen in de kijker

Ons nieuw vormingsaanbod voor het najaar nog niet gezien?
Mis de opleidingen van oktober niet en schrijf nu nog in:
> 6 oktober: Workshop reminiscentie
> 7 oktober: Opleiding tot coach ‘Dementie en nu’, incl. psycho-educatiepakket
> 20 oktober: Werken met basale stimulatie
> 21 oktober: Vorming geven over dementie
> 10 november: Diepgaande vierdaagse over dementie (regionaal ECD Paradox)

 

 cover-nieuwe-vormingsbrochure-300x272

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >