Nieuwsbrief 30 juni 2017

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

De Alzheimer Code 2017 onthult programma

Het is zover: de website van de tweede editie van ‘De Alzheimer Code’ staat online! ‘De Alzheimer Code’ is een project dat dementie bespreekbaarder wil maken. Het pleit voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming en steekt een hart onder de riem van mensen met dementie en van zij die hen omringen, begeleiden en verzorgen.

In het kader van ‘De Alzheimer Code 2017’ zullen in meer dan 60 steden en gemeenten evenementen worden georganiseerd, een fantastisch resultaat en iets om naar uit te kijken! Je komt hierover alles te weten via http://alzheimercode.be/.

Volledig herwerkte website www.omgaanmetdementie.be online

Het Dementieplan Vlaanderen verwijst naar de vernieuwing van de website www.omgaanmetdementie.be. We zijn verheugd om de volledig gemoderniseerde site voor te stellen. Het werd een samenwerkingsinitiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen. We namen de website helemaal onder handen en doorliepen een proces van co-creatie met vele ervaringsdeskundigen, mensen met dementie en professionals. Je kan er terecht voor heel wat boeiend videomateriaal, toegankelijke info, zorg- en communicatietips en nog veel meer. Je kan meer lezen over het vernieuwde aanbod op onze website. We hopen alvast vele mantelzorgers en professionals van de voor hun broodnodige informatie te voorzien. Veel surfplezier!

 

Uitnodiging Werelddag Dementie 2017

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een ‘Werelddag Dementie’. Op 14 september 2017 wordt met de voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’ in CC De Spil in Roeselare het startsein gegeven van het landelijke project ‘De Alzheimer Code’ en van de WEEK van dementie. De slotdag vindt plaats op donderdag 21 september 2017 in de Cityscoop in Roeselare. De slogan is: ‘Dementie in Beweging’.  Samen met verscheidene partners werd een mooi programma uitgewerkt. Deze dag staat open voor iedereen en biedt naast informatie mogelijkheden tot ontmoeting en ontspanning.

Zo kan je je onderdompelen in een voordracht van Prof. Dr. Christophe Lafosse die over de positieve invloed van bewegen op leren en cognitie zal vertellen. Tijdens deze Werelddag lanceren we ook 20 vertelzakjes die bedoeld zijn voor het basisonderwijs om laagdrempelig te werken rond dementie in de klas en thuis. In de namiddag kunnen de deelnemers onder meer bewegen door een speciaal ingerichte dementievriendelijke belevingswandeling met culinaire en artistieke verrassingen onderweg. We zullen zelfs een eigen geschreven lied door een intergenerationeel contactkoor laten zingen dat de ‘zin om te bewegen’ bij iedereen moet aanscherpen. Minister Jo Vandeurzen zal vervolgens het slotwoord verzorgen.

Meer weten of inschrijven? Alle informatie en het volledige programma kan je vinden via de website van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

 

 

Terugblik CASCADE-meeting Hulst en persconferentie

Op 15 en 16 juni vond in het Nederlandse Hulst de volgende CASCADE-partnermeeting plaats. Binnen dit Europese project wordt een innoverend persoonsgericht zorgmodel ontwikkeld op basis van ervaringen uit vier partnerregio’s (Vlaanderen, Nederland, Engeland en Frankrijk). Een tweedaagse onderdompeling in het integrale zorgaanbod van ZorgSaam in Zeeland leidde tot waardevolle inzichten: het belang van een groot netwerk als zorgorganisatie waarbij in het dun bevolkte en sterk vergrijsde gebied van Zeeland iedere zorgverlener de diverse aanbieders kent, de belangrijke keuze van de zorgorganisaties om vooral thuiszorg te ondersteunen en ziekenhuisverblijf te beperken. In Stimul Terneuzen verkenden we de rol van simulatietraining en hadden we een overleg met studenten die worden ingezet als medewerker op de werkvloer (werkplekleren).

Op 21 juni stelden we vanuit het Expertisecentrum Dementie samen met de andere Vlaamse partners in Brussel het Europese project CASCADE voor. Meer weten? Je kan op onze website terecht voor een uitgebreide terugblik.

 

Oproep Denkbeeldprijs

Verzorgenden en verpleegkundigen die een inspirerend idee hebben voor mensen met dementie, kunnen meedingen naar de Denkbeeldprijs Dementie 2017. De prijs is een initiatief van Denkbeeld, een vakblad over dementie. De Denkbeeldprijs is bedoeld om goede ideeën van zorgprofessionals en mantelzorgers te helpen verwezenlijken of om bij te dragen aan de continuïteit of uitbouw van bestaande en succesvol gebleken projecten. Doel van deze initiatieven moet zijn de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. De prijs zal worden uitgereikt op het Nursing Dementiecongres op 9 november en bestaat uit een kunstwerk ter herinnering, een bedrag van 1500 euro en een artikel in Denkbeeld waarin het winnende project in de kijker wordt gezet.

Bijkomende info over de Denkbeeldprijs lees je hier.
Meedoen? Mail dan naar denkbeeld@bsl.nl. Je kan tot 1 oktober jouw ideeën inzenden.

 

 

 

Terugblik European Summit Aging 2.0 & Healthy Aging

Op 23 en 24 mei vond in Hasselt de eerste European Summit van Aging 2.0 en Happy Aging plaats. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was communicatiemedewerker Olivier Constant één van de keynote-sprekers in het ‘Cognition’-panel. Op het menu stonden actuele en toekomstige uitdagingen in de zorg voor en behandeling van mensen met dementie. In het internationale panelgesprek reikten we onze speerpunten aan voor een optimale dementiezorg. Kernwoorden: empowerment, zorg op maat, respectvolle communicatie, tijdige diagnose en kwaliteit van leven. Het werd een gesprek vol ambitie met een helder doel: een betere omkadering voor de persoon met dementie en alle zorgverleners, vandaag en in de toekomst!

Een verslag van de integrale conferentie kan je bekijken op de website van Happy Aging.

 

 

In gesprek met onderzoeker … Jan De Lepeleire 

Onder Vlaamse huisartsen is Jan De Lepeleire een meer dan bekende naam. Niet alleen was hij zelf 34 jaar huisarts in Lint en 10 jaar coördinerend en raadgevend arts van een woonzorgcentrum in Edegem, sinds 28 jaar is hij ook verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, onderdeel van de KU Leuven. Alleen al op die manier krijgen veel huisartsen-in-opleiding college van hem. Naast hoogleraar is hij sinds 3 jaar verantwoordelijk voor de huisartspraktijk voor de ongeveer 450 residentiële patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum in Kortenberg. Al ruim 20 jaar heeft hij een bijzondere belangstelling voor dementie. Op onze website kan je nu terecht voor een gesprek met hem en een blik op zijn onderzoekswerk.

 

 

Provinciale première ‘Waar gaan we naartoe?’ in Antwerpen

28 graden buiten, maar een volle zaal binnen op vrijdag 2 juni in de Antwerpse cinema Cartoons voor de provinciale première van de film ‘Waar gaan we naartoe?’. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en mede-initiatiefnemer van de Nepal-expeditie met mensen met jongdementie, leidde de film in: “Tijdige diagnose is zo belangrijk voor mensen met (jong)dementie. Met de juiste ondersteuning is nog heel wat mogelijk. Daar moeten we op blijven inzetten!” De film en het bijhorende boek zijn een ‘call to action’ voor de kijker en de lezer: omdat mensen met jongdementie met aangepaste hulp en omkadering soms nog bergen kunnen verzetten.

Interesse? Je kan de dvd (inclusief boek) bestellen via onze e-shop.

Internationaal Dementieplan officieel bekrachtigd

Recent keurde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) unaniem een Internationaal Dementieplan goed in Genève. Het plan bevat doelen om te bouwen aan taboedoorbreking, preventie, tijdige diagnose, zorg en behandeling, optimale ondersteuning van alle zorgverleners en onderzoek. Een grote stap voorwaarts voor een wereldwijde samenwerking rond de groeiende uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie! Op de website van de internationale koepelorganisatie Alzheimer’s Disease International (ADI) kom je alles te weten over dit baanbrekende initiatief.

 

Project ‘Kunst om niet te vergeten’

Met verf, penseel en een wit doek aan de slag gaan is voor mensen met dementie meer dan zomaar bezigheidstherapie. Het helpt om hun gevoelens en gedachten uit te drukken, wat via praten niet altijd meer lukt. Daarom startte men in het kader van ‘Dementievriendelijk Herentals’ in de Antwerpse Kempen met het sociaal-artistieke project ‘Kunst om niet te vergeten’. Mensen met dementie kunnen nog veel meer dan we vaak denken. Met dit initiatief wil men de blijvende talenten en verborgen krachten van mensen met dementie blootleggen. Dat dit leidt tot prachtige resultaten, kan je met eigen ogen gaan bewonderen. Op 30 juni wordt om 15 uur de tentoonstelling ‘Kunst om niet te vergeten’ plechtig geopend in de Lakenhal, op de Grote Markt in Herentals. Op 1, 2, 7, 8 en 9 juli kan je de expo bezoeken, telkens tussen 14 en 17 uur.

Alle praktische info kan je nalezen op deze website. Recent ging ook televisiezender RTV op bezoek tijdens één van de laatste workshops voordat de tentoonstelling opent. Je kan de reportage herbekijken via deze link.

Nieuw vormingspakket zorgvrijwilligers en aanvullende thuiszorg beschikbaar

Zorgvrijwilligers en medewerkers in de aanvullende thuiszorg (poetsdiensten, oppasdiensten, …) komen in hun werk regelmatig in contact met personen met dementie en hun mantelzorgers. Het opleidingspakket ‘Er zijn voor mensen met dementie’ helpt hen het contact met deze mensen te verbeteren. Er wordt uitgelegd wat dementie is, hoe je het kan herkennen en hoe iemand met dementie zich voelt. Er gaat ook aandacht naar wat dit wil zeggen voor de familie en vrienden van de persoon met dementie en het bevat meer informatie over hoe je kan omgaan met iemand met dementie en welke mogelijkheden er zijn om samen met de persoon nog fijne en zinvolle dingen te doen.

Interesse? Op onze website kom je alles te weten over dit nieuwe vormingspakket.

Op 5 oktober 2017 organiseert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een infomoment over het nieuwe vormingspakket ‘Er zijn voor mensen met dementie – samen op weg naar meer kwaliteit van leven’. Inschrijven kan via deze link.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >