Nieuwsbrief 30 maart 2023

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Dilbeek

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.





Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Vermissing en dementie: verhoog de bespreekbaarheid!

Op woensdag 22 februari wilde Emilia Chini een vuilniszak vanuit haar woning buiten in de container deponeren. Ze woonde samen met haar zoon en haar zieke man in hetzelfde huis. Achteraf bleek ze de vuilzak in de garage te hebben laten staan. Ze wandelde op pantoffels en zonder jas weg. Ze had in de buurt aan een voorbijgangster gevraagd waar de Louis Mercierlaan was, waar vroeger haar ouderlijke woning gelegen was. Daarna scheidden hun wegen en verdween ze spoorloos. Na een dagenlange zoektocht met drones, de politiehelikopter en speurhonden vond een burger het lichaam van de vrouw. Dit trieste voorval heeft opnieuw de aandacht gevestigd op het belang van een zorgzame samenleving en de noodzaak om deze thematiek mee te nemen bij de zorgdiagnose. We wensen de familie van mevrouw erg veel kracht om met dit verlies om te gaan.

Naar aanleiding van de recentste vermissing van Simone Mariën in Houthalen-Helchteren herhaalden we onze boodschap voor VTM en diverse radiozenders: akkoord met het gebruik van hulpmiddelen, mits akkoord van de betrokkene en bespreekbaar maken van dit thema. Klik hier voor de toelichting.

Intussen bezorgden de Expertisecentra Dementie alle politiezones in Vlaanderen een link naar het vermissingsprotocol en vestigden we de aandacht op onze publicatie ‘Zekerheid voor mensen met dementie’, gericht naar zorgprofessionals en politiediensten.

In de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement kwam het thema ook aan bod in vragen (vraag 1vraag 2) om uitleg aan minister Crevits. Het hele debat kan je hier herbekijken.

 

 

Palliatieve zorg en dementie

(on)Eindige inzichten voor de toekomst – actuele inzichten rond palliatieve zorg en dementie. Dat was de titel van een symposium op 7 maart in het Provinciehuis Vlaams-Brabant.

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Palliatieve Zorg Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om actuele inzichten over palliatieve zorg en dementie te delen met een talrijk opgekomen publiek van zorgprofessionals. Een sfeerbeeld met dank aan Palliatieve Zorg Vlaanderen …

Nog een weetje: op het symposium werd aangekondigd dat de app Voor ik het vergeet momenteel in de laatste testfase zit na de grondige herwerking ervan. Wordt vervolgd!

 

Van het Hoge Noorden naar Berchem

Op 13 maart ontvingen we op onze locatie een delegatie van Aldring og Helse. Dat zijn onze collega’s uit Noorwegen met wie we al even nauw samenwerken. We bespraken wind en tegenwind in de dementiezorg, op zoek naar kwaliteitsverbetering van zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De Noren toonden zich zeer geïnteresseerd in onze ‘2voordeprijsvan1.be’-preventiecampagne. We gaven inzage in onze werking en toetsten met hen enkele van onze activiteiten af. Natuurlijk mocht de obligate groepsfoto niet ontbreken.

 

 

 

Over zelfzorg: een boeiend webinar

Zelfzorg is belangrijk, zeggen ook wij tegen professionele zorgverleners. Maar….Hoe kun je nu al die goede raad over ‘zelfzorg’ in de praktijk brengen als de balans tussen je werk, zorg voor een iemand met dementie helemaal uit evenwicht is? Een terugbetaling van een paar sessies bij een psycholoog en andere maatregelen om het ‘mentaal welzijn’ te bevorderen, betekenen toch niks als men de oorzaak van stress, onzekerheid en depressies niet van bij de bron aanpakt. Dat was één van de boodschappen bij een webinar van Cera en Similes over het thema waaraan Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) meewerkte. Samen met Lief Van Bael van Gezin en Handicap en prof. Elke Van Hoof (KU Leuven) gingen we in op wat goede zelfzorg betekent. Griet Frère (stafmedewerker Similes) verwees naar haar boek ‘het komt voor in de beste families’ en het webinar sloot af met enkele heel concrete zelfzorgtips.

Link naar het webinar.

 

Een nieuw Cera-webinar op komst: ophalen van herinneringen. Noteer 9 mei

“Mijn buurman en ik zijn beste vrienden. We gaan al jaren samen fietsen. Door zijn dementie kan hij dat nu helaas niet meer. Maar zijn ogen lichten nog steeds op wanneer we samen aan onze fietsen sleutelen en herinneringen ophalen aan de koers en de vele uren op de fiets.”

Mensen met dementie vergeten veel, maar herinneringen aan de kindertijd en jongvolwassenheid staan vaak in het geheugen gegrift. Hoe komt het dat sommige herinneringen zo goed bewaard blijven? Waarom vinden veel mensen met dementie het fijn om herinneringen op te halen? En hoe pak je dit als mantelzorger aan?

Bij reminiscentie gebruikt men triggers die herinneringen prikkelen bij de persoon met dementie, zoals vragen, verhalen, muziek, foto’s, krantenknipsels, geuren, smaken, voorwerpen, … Meer info daarover hoor je in het gratis Cera webinar, onder meer van Herlinde Dely, stafmedewerker kwaliteitsvolle zorg van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Inschrijven: 9 mei 2023, 19u30 – 20u30, gratis | vormingsattest beschikbaar na het volgen van het webinar.

 

 

Frieda’s Candle Day: een avond om niet snel te vergeten

Op 10 maart vond in de Mechelse Stadsschouwburg het evenement plaats ‘Frieda’s Candle Day’, een prachtige ode aan Frieda de echtgenote van Walter Dockx (80) die haar als mantelzorger, samen met het zorgteam van het woonzorgcentrum waar ze wonen, met liefde omringt. Er waren maar liefst 450 aanwezigen. Met sprekers als Prof. Engelborghs (UZ Brussel), Mr Jef Vermassen, Sven Speybrouck en muziek van Connie Neefs (familie van …), Ingeborg, The Great Pretenders en Malinvoix werd het een zeer gevarieerd programma, bedoeld als ode voor mensen met dementie en al wie hen omringt. De staande ovatie op het einde veroorzaakte bij menigeen kippenvel.

We delen graag het programmaboekje.

Boomcast met Zaki

Afgelopen najaar vroeg Cultuurcentrum De Grote Post Zaki om in Oostendse ontmoetingscentra enkele lezingen te geven over ondeugend ouder worden. Een onderwerp waarover hij eerder al boeken had gepubliceerd. Dat traject krijgt nu een vervolg met de podcastreeks De Boomcast.

Zaki: “De Boomcast is een reeks van tien podcasts voor baby boomers, late boomers en aspirant boomers, waarin ik telkens over een aspect van de zilveren jaren praat met een gast. Als de zilveren generatie ergens schrik voor heeft, dan is het wel dementie. Jurn Verschraegen is directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Hij wil dat we eens kijken naar de mens met dementie. De taboes even opzijzetten, en dat er nog een mooi leven kan zijn na de diagnose. Een gesprek over de menselijkheid in dementie.”

Klik hier voor de Spotify-link.

 

Bedankt Olivier, welkom Gisèle

Elf jaar lang werkte Olivier Constant voor het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen als communicatiemedewerker. In die periode was hij het kloppend hart van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en eindredacteur van deze nieuwsbrief. Hij lag samen met ons aan de basis van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie en tekende present op diverse internationale colloquia waar de campagne werd toegelicht. Hij werkte recent nog mee aan het Europese DCUM-project. Vandaag maakt Olivier de overstap naar patiëntenorganisatie Alzheimer Liga Vlaanderen, waar hij stafmedewerker belangenbehartiging en sensibilisering wordt. We willen Olivier bedanken voor zijn engagement dat hij al die jaren getoond heeft.

Begin april verwelkomen de Expertisecentra Dementie Gisèle Vidts als nieuwe communicatieverantwoordelijke. Ze zal er in een warm team terecht komen. Met haar opleiding in de communicatiewetenschappen aan de VUB en jaren ervaring en expertise in interne en externe communicatie zal ze de verantwoordelijkheid over onze interne en externe communicatie dragen. Ook neemt ze de campagnefakkel van de beeldvormingscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ over. Gisèle was in het verleden verantwoordelijk voor de communicatie van een groot architectenbureau en verdiende er haar sporen. Gisèle: ‘Ik zie er echt naar uit om samen met alle stakeholders en de medewerkers van de Expertisecentra Dementie het bewustzijn rond dementie in de samenleving te helpen vergroten.’ Gisèle werkt alle dagen en is bereikbaar op gisele.vidts@dementie.be. We wensen haar een goede start!

 

Referentiepersonen dementie in de media

Wat is het fantastisch te zien dat de referentiepersonen dementie hun vleugels uitslaan op verschillende plaatsen in Vlaanderen. In het Limburgse Pelt bijvoorbeeld, waar referentiepersoon Veerle Janssen (Integro, Pelt) aan de slag ging met de lokale handelaars met als doel mensen met dementie zo veel mogelijk kansen te geven om deel te blijven uitmaken van de maatschappij. “Onze lokale handelszaken maximaal dementievriendelijk maken kan daarbij helpen”, stelt schepen van Welzijn en Ouderen, Els Kuppens (cd&v). “De komende tijd organiseert het gemeentebestuur daarom verschillende infosessies voor de lokale handelszaken, te beginnen met de kapperszaken.”

In het TVL-nieuws kwam referentiepersoon Wendy Droogmans van het Sint-Franciscusziekenhuis te Heusden-Zolder aandacht vragen voor het belang van een tijdige diagnose en multidisciplinaire opvolging van de persoon met dementie én de mantelzorger. Ook neuropsychologe Astrid Herman  is hierbij betrokken.
Lees meer over het belang van een tijdige diagnose in de folder ‘Nu of later: vergeetachtigheid, blijf er niet mee zitten!‘ uit het Zorgpad Dementie Limburg.

Tenslotte berichtte het TVL-nieuws over de vermissingsthematiek. Je hoort Davy Tijskens, referentiepersoon dementie van WZC Uilenspiegel te Genk en Prof. dr. Joke Spildooren, UHasselt aan het woord. Lees meer en bekijk de reportage.

 

 

Vormingen in de kijker

> Demetra – versterk je emotionele vaardigheden en veerkracht in de zorg voor mensen met dementie, 25/4/2023 van 9.30 tot 16.30 uur in Kortrijk

> Het syndroom van Wernicke-Korsakov: dementie of toch niet?, 9/5/2023 van 9.30 uur tot 16.30 uur in Dilbeek

> Maakt dementie onbekwaam? Over de juridische aspecten van dementie, 4/5/2023, van 13.30 uur tot 16.30 uur in Kortrijk

> Ethische dilemma’s in de zorg voor personen met dementie, 11/5/2023, van 9.30 uur tot 16.30 uur in Brugge

 

Voor het volledige aanbod, surf naar onze vormingswebsite.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >