Persbericht - Een straffe waarderingscampagne voor alle mantelzorgers!

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Straffe waarderingscampagne voor alle mantelzorgers schiet uit de startblokken naar aanleiding van de ‘Dag van de Mantelzorg’ op 23 juni

Ruim 1,7 miljoen mensen zorgen dagelijks voor anderen. Hun bijdrage aan de samenleving is van onschatbare waarde. Speciaal voor hen hebben Cera, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen waarderingskaartjes in petto. We willen hen gedurende een maand massaal laten weten dat we mantelzorgers fantastisch vinden en hen een helpende hand bieden.

In Vlaanderen zijn er meer dan 1.7 miljoen mantelzorgers (18 jaar en ouder). Om deze cijfers een gezicht te geven: dat zijn ouders van een kind met een verstandelijke beperking, een kind van ouders met een beperking, een broer of zus die zorg draagt voor iemand met dementie, een partner die zorg draagt voor iemand met kanker, een buur die zorgt voor iemand met geestelijke gezondheidsproblemen, …

Niet elke mantelzorger beseft dat hij of zij mantelzorger is. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt er samen in. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar. We weten dat mantelzorgers worstelen met vraagverlegenheid: “Het gaat wel hoor”, “We trekken onze plan hier wel”. En net daarom gaan we met deze kaartjescampagne een andere toer op. We gaan omdenken en meteen een concreet aanbod formuleren om​ mantelzorgers te steunen en even te ontlasten.

Kleine hulp, wereld van verschil

De Vlaming wordt uitgenodigd om mantelzorgers in zijn/haar sociale, familiale of professionele netwerk een duwtje in de rug te geven. Zo zetten we met z’n allen in op het kleine helpen. In de plaats van : “Wat kan ik voor je doen?”, ontvangen mantelzorgers massaal kaartjes met een concreet ondersteunend aanbod: “Ik doe boodschappen voor jou”, “Ik maak soep voor jou” of “Ik speel graag taxi.” De Vlaming vult dit zo creatief in als hij of zij wil of kan.

“Als mijn jonge neefje hier onaangekondigd voor de deur staat met een leuk kaartje, net op het moment dat ik de boodschappen van de supermarkt uit de auto haal, dan is dat meer dan een verrassing. Al van jong af ziet hij hoe hulp bieden een wereld van verschil maakt. Zijn zelfgebakken muffins smaakten naar meer. Ik kreeg het niet over mijn hart om ze alleen op te eten. Zo’n fijne momenten maken voor mij echt het verschil.”
​(Linda, zorgt voor haar mama)

Waar vind je de set van drie kaartjes?

Op de websites van Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen kan je deze kaartjes versturen en via Bpost automatisch in de bus laten vallen van mantelzorgers die dit verdienen. Je kan er de kaartjes ook gratis downloaden en persoonlijk afgeven.

De drie kaartjes vind je op 22 juni bij het weekblad Knack.

 

Wil je graag een interview met de initiatiefnemers of met een mantelzorger uit jouw provincie?

Laat het ons weten, we brengen je met plezier in contact.

Contacten voor de campagne

Cera: Stéphanie De Smet, stephanie.desmet@cera.coop, 0473 76 54 21

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: Herlinde Dely, herlinde.dely@dementie.be, 0477 63 26 69

Alzheimer Liga Vlaanderen: Riet Evers, riet.evers@alzheimerligavlaanderen.be, 0470 81 30 84

 

Initiatiefnemers van de campagne

Cera, samen investeren in welvaart en welzijn. Met ca 400.000 enthousiaste vennoten zijn we een van de grootste en warmste coöperaties van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter: in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal. Samen hebben we ’t goed voor elkaar.

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, die breed informeert en adviseert, kennis over goede dementiezorg samenbrengt, uitbouwt en verspreidt en zorg draagt voor een dementie-inclusief Vlaanderen waar elkeen kan zijn wie die is.

Alzheimer Liga Vlaanderen: het aanspreekpunt voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die geraakt wordt door dementie. Je kan er terecht voor advies, vormingen en samenkomst met lotgenoten. Alzheimer Liga Vlaanderen heeft oog voor wat wél kan, voor zorg op maat en voor een kwaliteitsvol leven. De gratis luister- en infolijn 0800 15 225 is elke dag bereikbaar.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >