Expertisecentrum dementie Sophia
Budastraat 20, 8500 Kortrijk
056/ 32 10 75
sophia@dementie.be
www.dementie.be/sophia
|
|
Beste lezer,
Om de zomervakantie vol energie en inspiratie te beginnen, hebben we opnieuw gezorgd voor een interessante nieuwsbrief! Je vindt informatie rond nieuwe initiatieven uit onze regio, de laureaten van de oproep ‘Samen MENS’, de internationale erkenning voor de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en zoveel meer….
Veel leesplezier!
Het Sophia team
Ilse Masselis en Kathleen Vandenbroucke
|
INHOUD
Aanbod ECD Sophia
Regionale activiteiten
Nieuws vanuit Vlaanderen
Vormingsaanbod in de regio
Vakliteratuur
|
Aanbod ECD Sophia
Wens je:
de werking van het ECD Sophia aan jouw organisatie voor te stellen?
jouw medewerkers een vorming aan te bieden?
ondersteuning bij het opstarten van een project?
folders van onze werking te bestellen?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie – 2022
 |
Ook in 2022 organiseren we in samenwerking met ECD Foton terugkomdagen voor referentiepersonen dementie. Zowel de basisreeks (4 dagen) als de verdiepingsdagen worden aangeboden. Tijdens deze dagen staan we in de voormiddag steeds stil bij een inhoudelijk gedeelte en in de namiddag komt intervisie aan bod.
Wil je meer weten of je inschrijven? Hier vind je meer informatie.
|
Tiende Ontmoetingsdag Jongdementie
 |
Op zaterdag 25 september 2021 vindt de tiende Ontmoetingsdag Jongdementie plaats in Kortrijk. De organisatie van deze Ontmoetingsdag Jongdementie ligt in handen van de Alzheimer Liga Vlaanderen in samenwerking met regionale partners, waaronder de West-Vlaamse expertisecentra dementie Foton en Sophia.
Deze feestelijke editie gaat door in het Kortrijkse Villa iMagina.
Er staan verschillende workshops op het programma, net als een zintuigprikkelende wandeling en een ontmoetingscafé.
Meer informatie over het programma kan je hier vinden op onze website.
|
|
Regionale activiteiten
Jouw activiteit op de kalender van www.dementie.be? Dat kan! Klik hier.
De Flieflotterdoos, een doos vol herinneringen
 |
De Flieflotterdoos is een reminiscentiedoos, een doos waarmee aan de hand van voorwerpen herinneringen kunnen worden opgehaald. De Flieflotterdoos is ontworpen voor personen met dementie en hun mantelzorger. De doos is gemaakt om de zintuigen van personen met dementie te helpen prikkelen.
Het initiatief voor het project werd genomen door twee vrijwilligers van de lokale dienstencentra De Kim en De Spie van Wervik. Het werd ondersteund en mee uitgebouwd door de lokale dienstencentra en de Wervikse woonzorgcentra. Stad Wervik heeft het project mee vorm gegeven in het kader van ‘duurzame burgerintiatieven’.
De eerste dozen met als thema ‘tabak’ en ‘duivensport’ zijn volledig afgewerkt en kunnen reeds uitgeleend worden. Het thema ‘braderie’ is momenteel in ontwikkeling.
|
Interesse? Ontdek meer op onze website.
Meer info kun je verkrijgen bij de lokale dienstencentra De Kim (info@ldcdekim.be) en De Spie (ldc.despie@wzbwervik.be).
Herinneringswandelingen in Ledegem en Rollegem-Kapelle


|
In kader van dementievriendelijke gemeente werkten LDC De Kring, WZC Rustenhove, het lokaal bestuur, de heemkundige kring Liedengehem en heemkundige kring Rollegem-Kapelle enkele herinneringswandelingen uit.
Alhoewel in eerste instantie wordt gefocust op mensen met dementie, is de permanente wandeling een aanrader voor alle mensen. Om ze niet specifiek te richten naar mensen met geheugenproblemen, werd de wandeling herinneringswandeling genoemd, omdat het voor iedereen leuk is om interessante weetjes over vroeger te ontdekken.
De beide wandelingen zijn 2,5 km lang en zijn toegankelijk met de rolstoel, rollator en buggy. Er zijn verschillende plaatsen waar je herinneringen kan ophalen. In de brochure of via de QR-codes krijg je telkens enkele leuke anekdotes en verhalen mee.
Meer lezen? Dat kan via onze website.
Meer info? LDC De Kring – dekring@rustenhove.be
|
|
Nieuws vanuit Vlaanderen
Oproep ‘Samen MENS’: laureaten bekend
Op 6 juli 2021 maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep ‘Samen MENS’). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde. Er zijn al twee dementieplannen en een derde is in ontwikkeling. Centraal hierbij staat de kwaliteit van zorg en ondersteuning van elke persoon die met dementie te maken krijgt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, kwam een tweetal jaar geleden met een nieuw denkkader rond dementiezorg voor de woonzorgcentra, thuiszorg en ziekenhuizen: het referentiekader dementie.
“Hoewel Vlaanderen reeds een hoog niveau van dementiezorg heeft, is er een duidelijk verlangen naar verdere innovatie en verdieping. Dat bewijzen de vele dossiers die werden ingediend naar aanleiding van een oproep in het voorjaar. 136 organisaties gingen op de oproep in die gelanceerd werd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waaronder zo’n 15% van alle erkende woonzorgcentra in Vlaanderen”, zegt Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Benieuwd wie de 20 laureaten zijn? Op onze website kom je meer te weten!
|

|
Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ internationaal erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie
 |
Recent werd de Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthoud mens’ opgenomen als inspirerend project in het nieuwe ‘Global Dementia Observatory Knowledge Exchange Platform’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor deze onlinedatabank worden inspirerende initiatieven van over heel de wereld geselecteerd en gebundeld rond diverse actuele thema’s en uitdagingen in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Het is alvast een mooie erkenning voor de jarenlange inspanningen van de expertisecentra dementie om het taboe rond dementie te doorbreken en te bouwen aan een inclusieve samenleving!
Meer informatie over de campagne kan je vinden via de website www.onthoumens.be. Voor specifieke vragen rond ‘Vergeet dementie, onthou mens’ kan je ook terecht bij Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): olivier.constant@dementie.be.
|
|
Vormingsaanbod in de regio
Uitgelicht, opleidingen in onze regio:
- Aan de slag met het referentiekader dementie in jouw organisatie, Kortrijk. Meer lezen.
Ben je gebeten door goede dementiezorg en/of wil je mee een kennisbaken zijn?
Volg dan één van de opleidingen of train de trainers van onderstaande vormingspakketten:
|
Vakliteratuur
Amerikaanse goedkeuring voor medicijn tegen Alzheimer
In de Verenigde Staten heeft de Food & Drugs Administration (FDA) goedkeuring gegeven aan het door Biogen ontwikkelde medicijn Aducanumab. Al jaren hopen velen op een doorbraak in de ontwikkeling van een medicijn tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Is Aducanumab zo’n doorbraak? Kunnen we naar de apotheker?
Het is zeker hoopgevend dat er nu een medicijn goedgekeurd wordt, maar DE doorbraak lijkt het helaas nog niet te zijn. Het is nog zeer experimenteel en de goedkeuring wordt ook links en rechts in twijfel getrokken. Ook het wetenschappelijk adviescomité van FDA twijfelde: 10 van de 11 experten uit dat comité waren niet overtuigd door de informatie die Biogen presenteerde. De goedkeuring is er dan ook maar gekomen onder strikte voorwaarden, zoals een grootschalig vervolgonderzoek. Ook de effecten van het medicijn zouden er alleen in een vroeg stadium zijn en eerder beperkt van aard. Het gaat ook niet om een echte pil, maar om een medicijn dat maandelijks via een baxter toegediend moet worden. Meer informatie over het nieuwe geneesmiddel kan je vinden op de website van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
|
|