Amerikaanse goedkeuring voor medicijn tegen alzheimer

Amerikaanse goedkeuring voor medicijn tegen alzheimer

In de Verenigde Staten heeft de Food & Drugs Administration (FDA) goedkeuring gegeven aan het door Biogen ontwikkelde medicijn Aducanumab. Al jaren hopen velen op een doorbraak in de ontwikkeling van een medicijn tegen alzheimer en andere vormen van dementie. Is Aducanumab zo’n doorbraak? Kunnen we naar de apotheker?

Het is zeker hoopgevend dat er nu een medicijn goedgekeurd wordt, maar DE doorbraak lijkt het helaas nog niet te zijn. Het is nog zeer experimenteel en de goedkeuring wordt ook links en rechts in twijfel getrokken. Ook het wetenschappelijk adviescomité van FDA twijfelde: 10 van de 11 experten uit dat comité waren niet overtuigd door de informatie die Biogen presenteerde. De goedkeuring is er dan ook maar gekomen onder strikte voorwaarden, zoals een grootschalig vervolgonderzoek. Ook de effecten van het medicijn zouden er alleen in een vroeg stadium zijn en eerder beperkt van aard. Het gaat ook niet om een echte pil, maar om een medicijn dat maandelijks via een baxter toegediend moet worden.

Minister Wouter Beke gaf daarom in het Vlaams Parlement aan eerder terughoudend te zijn. Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) doet pas eind dit jaar een uitspraak over Aducanumab. Aducanumab is een monoklonale antistof die getest is als geneesmiddel voor gebruik bij de ziekte van Alzheimer. De antistof werkt tegen de klontering van het eiwit bèta-amyloïd. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer klontert dit eiwit in de hersenen tot seniele plaques, waardoor schade wordt veroorzaakt aan de hersencellen.

Met de goedkeuring van Aducanumab is een klein stapje vooruit gezet, en we hopen op vervolgstappen, maar vooralsnog blijft het belangrijk om in te zetten op goede dementiezorg en preventie door een hersengezonde leefstijl.