Nieuwsbrief ECD Sophia Juni 2017

Expertisecentrum dementie Sophia

Budastraat 20, 8500 Kortrijk

056/ 32 10 75

sophia@dementie.be

www.dementie.be/sophia

IMG_0263

 

Beste lezer, 

in deze zomernieuwsbrief vragen we extra aandacht voor de initiatieven in kader van de Roeselaarse Werelddag Dementie en het landelijk project ‘De Alzheimer Code’. Via deze initiatieven pleiten we voor een grotere en respectvollere aandacht voor dementie. Beide projecten worden feestelijk ingezet met de voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’ in C.C. De Spil op donderdag 14 september.

Het Sophia team

Charlotte Cool, Ilse Masselis en Kathleen Vandenbroucke

INHOUD

Aanbod ECD Sophia

Regionale activiteiten

Nieuws vanuit Vlaanderen

Vormingsaanbod in de regio

Vakliteratuur

Aanbod ECD Sophia

Wenst u:

de werking van het ECD Sophia aan jouw organisatie voor te stellen?

jouw medewerkers een vorming aan te bieden?

ondersteuning bij het opstarten van een project?

folders van onze werking bestellen?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

       

Wereldweek Dementie in Roeselare

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een ‘Werelddag Dementie’. Op 14 september 2017 wordt met de voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’ in CC De Spil te Roeselare het startsein gegeven van het landelijke project ‘De Alzheimer Code’ en van de WEEK van dementie in Roeselare. De slotdag vindt plaats op donderdag 21 september 2017 in de Cityscoop in Roeselare. De slogan is: ‘Dementie in Beweging’.  Samen met verscheidene partners werd een mooi programma uitgewerkt.

Deze dag staat open voor éénieder en biedt naast informatie mogelijkheden tot ontmoeting en ontspanning. Zo kunt u zich onderdompelen in een voordracht van Prof. Dr. Christophe Lafosse die over de positieve invloed van bewegen op leren en cognitie zal vertellen. Recent onderzoek toonde immers aan dat door een gezonde levensstijl we het risico op dementie zélf kunnen verminderen.

Tijdens deze Werelddag Dementie zullen ook lagere schoolkinderen rond dementie aan de slag gaan. We lanceren 20 vertelzakjes die bedoeld zijn voor het lagere onderwijs om laagdrempelig te werken rond dementie in de klas en thuis. In de namiddag kunnen de deelnemers onder meer bewegen door een speciaal ingerichte dementievriendelijke belevingswandeling met culinaire en artistieke verrassingen onderweg. We zullen zelfs een eigen geschreven lied door een intergenerationeel contactkoor laten zingen dat de ‘zin om te bewegen’ bij iedereen moet aanscherpen. Minister Jo Vandeurzen zal vervolgens het slotwoord verzorgen.

Meer lezen

 

De Alzheimer Code 2017

ALZ CODE logo HR

‘De Alzheimer Code’ is een sociaal en cultureel initiatief dat pleit voor een respectvol en genuanceerd beeld over mensen met dementie en dat een riem onder het hart steekt van wie mensen met dementie bijstaat, begeleidt en verzorgt.

In september – november 2017 loopt in Vlaanderen en Brussel de tweede editie van dit sensibiliserend project. Het ziet er werkelijk veelbelovend uit. Ruim 90 organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs en zorg en welzijn schenken in het najaar een bijzondere aandacht aan dementie en presenteren een tentoonstelling, een theater-, film- of muziekvoorstelling, een lezing of een panelgesprek, een wandeling, … Dat is een fantastisch resultaat. In onze regio (Midden en Zuid West-Vlaanderen) doen volgende steden en gemeenten mee met dit project: Ardooie, Avelgem, Ieper, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Menen, Poperinge en Roeselare. Alle informatie rond de projecten binnen deze steden en gemeenten kan je terug vinden op http://www.alzheimercode.be/.

 

Het expertisecentrum dementie Sophia is partner in de projecten van Kortrijk en Roeselare:

 

1.Roeselare: voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’

Acteur Josse De Pauw leest uit ‘Gestameld liedboek’, een meesterlijke tekst van Erwin Mortier. Beeldend kunstenaar Koenraad Tinel laat zich door Mortiers woorden inspireren en maakt live on stage penseeltekeningen die op een groot scherm worden geprojecteerd.

De jonge theatermaakster Hannah De Meyer leest voor uit werk van Bernard Dewulf, Joke Van Leeuwen, Charles Ducal e.a. Filmbeelden tonen mensen met dementie die creatief aan de slag gaan. En waar woord en beeld tekortschieten, spreekt de muziek van bandoneonvirtuoos Rony Verbiest en zijn kompanen.

Guido De Bruyn (gewezen documentairemaker bij Canvas) neemt de regie voor zijn rekening.

 

2. Kortrijk: ‘De wereld door de ogen van een persoon met (jong)dementie: expositie en theatervoorstelling 

Het expertisecentrum dementie Sophia, bibliotheek Kortrijk, Familiegroep (jong)dementie Kortrijk, WZC De Ruysschaert, WZC Sint-Carolus, Zorggroep H. Hart en dienstencentrum Groote Broel presenteren de tentoonstelling ‘De wereld door de ogen van een persoon met (jong)dementie’. Kunstwerken gemaakt door bijzondere kunstenaars. Bijzonder omdat ze ondanks hun dementie inspirerende kunstwerken maken. Kunstwerken die mensen tot nadenken aanzetten, activeren en verbinden. Bij ieder kunstwerk hoort een verhaal. Dit verhaal wordt mee in beeld gebracht en laat de bezoeker toe de expo van nabij te ervaren.

Deze tentoonstelling is vrij te bezichtigen in de bibliotheek van Kortrijk en loopt van 30/10 t.e.m. 17/11/2017.

Daarnaast brengt comedian Koen Dewulf de theatervoorstelling KWIJT. Deze voorstelling over dementie houdt het midden tussen comedy, cabaret en theater. Een humoristische insteek wordt afgewisseld met gedichten en liedjes op de gitaar, die speciaal voor deze voorstelling zijn gecomponeerd. KWIJT is herkenbaar en brengt dementie op een manier die ons aan de betere kleinkunst doet denken, onder de aandacht. De voorstelling staat open voor het brede publiek. Voor de professionele hulpverlener wordt een vormingsattest voorzien (af te halen aan de infostand van ECD Sophia).

De theatervoorstelling gaat door in het Arenatheater van de Schouwburg op 14 november 2017 en start om 19u30. De deuren gaan open vanaf 19u00. De tickets kosten slechts 3 euro en zijn te verkrijgen via UiT in Kortrijk (via website of telefonisch).

Al benieuwd naar deze voorstelling, klik hier voor de trailer!

 

 Meer lezen

 

Walk for dementia: Wandeling Kortrijk Verrast

Dementievriendelijk Kortrijk programmeert op dinsdag 4 juli de wandeling ‘Kortrijk Verrast’. Dit is een gezellige rolstoel- en dementievriendelijke wandeling met onderweg leuke verrassingen.

Meer lezen

 

Terugblik startavond ‘Dementievriendelijke apotheek’

Op 13 juni ging in Kortrijk een informatievergadering door voor apothekers rond het FAZODEM-project (=farmaceutische zorg voor personen met dementie). 10 apothekers van Kortrijk-Centrum waren aanwezig. De werking van ECD Sophia werd aan hen voorgesteld en er werd uitgebreid ingegaan op het Fazodem-project en de bijhorende kaft met materialen.

De aanwezige apothekers waren heel enthousiast over de materialen en engageerden zich om gedurende 6 maanden deze kaft uit te testen. Op die manier willen de apothekers ook hun steentje bijdragen aan een dementievriendelijk Kortrijk. Op het einde van het jaar wordt alle feedback van de apothekers verzameld en wordt bekeken hoe een verdere uitrol binnen West-Vlaanderen kan aangepakt worden.

 Lees meer

     

Terugblik studiedag: Zekerheid voor mensen met dementie

Naar aanleiding van de studiedag ‘Zekerheid voor mensen met dementie. Hoe politie en zorg elkaar kunnen helpen’ die op 21 februari 2017 plaatsvond in Blankenberge, werd de gelijknamige brochure ontwikkeld. Deze brochure geeft iedereen binnen het politiekorps een leidraad om te werken aan een efficiënt dementievriendelijk beleid. Overzichtelijk en bondig wordt weergegeven wat dementie is, krijg je tips om ermee om te gaan en krijg je kort de procedures over wat te doen bij de vermissing van een persoon met dementie. Een ondersteunende website zorgt voor extra bronnen en een schat aan materiaal, zowel voor politiediensten als voor de zorgorganisaties die met mensen met dementie en mogelijk ook vermissing in aanraking komen.

Lees meer

 

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie 2018

intervisie

Ook in 2018 organiseren we terugkomdagen voor referentiepersonen dementie, zowel de basisreeks als de verdiepingsdagen worden aangeboden.  Tijdens deze dagen staan we in de voormiddag steeds stil bij een inhoudelijk gedeelte en in de namiddag komt intervisie aanbod.

Lees meer

 

Regionale activiteiten

Jouw activiteit op de kalender van www.dementie.be? Dat kan! Klik hier.

Verrassende vakanties – Samana

Samana vzw (vroeg Ziekenzorg CM) organiseert specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorger vakanties. Vanaf dit jaar hebben ze nieuw in hun aanbod een vakantie in het Griekse Tolo voor mensen met jongdementie. Een experiment opgestart vanuit de vraag van mensen met jongdementie.

Voor meer info: klik hier: Folder vakanties Dementie

 

Praatcafé dementie Ieper-Poperinge: met de bus naar de Werelddag Dementie te Roeselare!

Vanuit de praatcafés dementie Ieper en Poperinge  kunnen mensen met dementie en hun mantelzorger zich inschrijven om deel te nemen aan de dementievriendelijke belevingswandeling die doorgaat in Roeselare in het kader van de Werelddag Dementie op 21 september. Bij voldoende interesse wordt een autobus voorzien met een stopplaats op de Markt in Poperinge (opstappen om 12u45) en op de Markt van Ieper (opstappen om 13u15).

Voor meer informatie: mail ‘thuiszorgcentrum.zwvl@cm.be’ of bel 056 52 63 30.

 

Terugblik koffieconcert ‘Droom. Beleef. Herinner’

Op 18 maart ging het koffieconcert ‘Droom. Beleef. Herinner’ door. De voorstelling was een samenwerking tussen het contactkoor van het OLV Gasthuis, Kunstacademie Poperinge, het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut, Erfgoedcel CO7 en het stadsarchief stad Poperinge. De organisatie kijkt met veel trots en voldoening terug. Ze slaagden er immers in hun vooropgestelde doelstellingen te bereiken: dankzij de samenwerking tussen verschillende organisaties en generaties – van jong tot meer ervaren – een kwaliteitsvol en afgewerkt geheel aanbieden waarbij ze vooral de focus wilden leggen op wat de bewoners nog kunnen. De bewoners kregen letterlijk en figuurlijk een stem. 200 bezoekers konden van dit evenement genieten en de reacties waren unaniem lovend!

Voor meer info: leen.vandevyver@gasthuis.be.  

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

North Sea Dementia Group houdt jaarlijks congres in Antwerpen

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was van 19 tot 21 april 2017 gastheer voor het jaarlijkse congres van de North Sea Dementia Group. Deelnemers uit 8 verschillende Europese landen wisselden er informatie en ervaringen uit over zorg voor personen met dementie. Met 17 presentaties en 4 werkveldbezoeken was het een goed gevuld programma. Vanuit Vlaanderen lieten we de deelnemers kennis maken met onder meer ons werk rond beeldvorming (Baldwin Van Gorp van de KU Leuven en de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’) en de zoektocht naar primaire preventie van dementie (Olaf Moens van VIGeZ). Collega’s Jurn Verschraegen, Jan Steyaert en Herlinde Dely namen deel aan het congres, Universiteit Antwerpen zorgde voor de perfecte locatie.

Een uitvoerig verslag van dit congres kan via mail opgevraagd worden via info@dementie.be.

 

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op weg

 

Een familielid onder gerechtelijke bescherming plaatsen is ingrijpend. Voor sommige ouderen met dementie, volwassenen met een handicap of een psychiatrische aandoening kan het nochtans soms (tijdelijk) de beste optie zijn. De wetgever heeft een voorkeur voor familiale bewindvoerders. Familieleden willen vaak helpen, maar weten niet hoe. Met een praktische eerstelijnsgids maken de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hen wegwijs.

Je kan de gids hier downloaden of bestellen.

 

De beklimming van de berg Alzheimer

Op 17 mei werd het boek ‘Jongdementie – de beklimming van de berg Alzheimer’ boven de doopvont gehouden tijdens een groot evenement in CC Het Spoor in Harelbeke, de stad waar één van de deelnemers woont van de Nepal-trektocht ‘New Energy for Young Dementia’ die eind 2015 plaatsvond. Het werd een sterk verhaal van sterke mensen. Na de film werd de dansvoorstelling ‘ZieDieMens’ hernomen, een pakkend moment. Jan Hautekiet en Rick de Leeuw zorgden voor de muzikale noot. Maar liefst 380 genodigden waren aanwezig op de avant-première.

Het boek met dvd kan je aankopen via deze link.

Vormingsaanbod in de regio

10

Midden juli is de nieuwe vormingsbrochure klaar! Dan kunnen jullie via www.dementie.be het volledig vormingsaanbod voor de periode najaar 2017 – voorjaar 2018 inkijken en inschrijven!

Alvast een voorsmaakje: voor West-Vlaanderen werden volgende vormingsthema’s bepaald:

  • Opleiding tot referentiepersoon dementie start opnieuw in januari 2018 te Brugge
  • Werken met basale stimulatie op 17/10/17 te Harelbeke
  • Zingen met mensen met dementie in de thuiszorg op 14/11/17 te Brugge
  • Vorm geven aan een dementievriendelijke woonomgeving op 08/02/18 te Harelbeke
  • Atypische vormen van dementie en jongdementie op 09/02/18 te Brugge
  • Verbinding leggen met families vanuit het geweldloze communicatiemodel en contextuele denkkader op 01/03/18 te Brugge

Vakliteratuur

Verlaag je risico op dementie!

Proefschrift Kay Deckers

Het beeld leeft nog heel sterk dat dementie een noodlot is, en alleen leeftijd en geslacht het risico bepalen of je er wel of niet mee te maken krijgt. Steeds meer onderzoek wijst er echter op dat er wel degelijk meer aan de hand is. Een gezonde leefstijl op middelbare leeftijd (ongeveer tussen 40 en 60 jaar oud) verlaagt je risico op dementie op hogere leeftijd met wel 30%. Gezonde leefstijl zijn dan de dingen die ook goed zijn voor hart- en bloedvatziekten zoals niet roken, matig met alcohol, geen overgewicht noch verhoogde bloeddruk, fysiek actief zijn. Wat goed is voor het hart, is goed voor het brein. Daarnaast verlaagt je risico op dementie als je je hersenen aan het werk zet met complexe taken zoals een nieuwe taal of een muziekinstrument leren.

Kay Deckers promoveerde op 14 mei 2017 op dit thema aan de Universiteit van Maastricht. Het onderliggende onderzoek leidde onder meer tot de LIBRA-score, een korte test die aangeeft wat jij kan doen inzake leefstijl om je risico op dementie te verlagen. Vroeg beginnen is de boodschap, want als er al dementie aanwezig is op hogere leeftijd, is de schade aan de hersenen al te heftig. Zijn proefschrift kan gratis digitaal opgevraagd worden via doc@dementie.be. ECD Vlaanderen gaat alvast de volgende maanden met hem en zijn collega’s in overleg om te bouwen aan een Vlaams preventiebeleid voor dementie.

< boven > < venster sluiten >