Dementievriendelijk Kortrijk: For Dementia

WALK – MOVE – STAGE for dementia

2016-move-for-dementia_lr-003

Dementievriendelijk Kortrijk ging in het najaar van 2016 van start met tal van activiteiten en zet ook in 2017 en 2018 verder in op dementie!

 

WALK for dementia

Wandeltochten, waar het taboe rond dementie wordt besproken. Er wordt zo veel mogelijk gestreefd naar toegankelijkheid.

Op donderdag 27 september 2018  ging de wandeling ‘Kortrijk Verrast’ door. Meer dan 500 deelnemers namen deel aan de gezellige rolstoel- en dementievriendelijke wandeling met onderweg leuke verrassingen. Waarbij ze een streepje muziek, een vleugje kunst en beweging in het centrum van Kortrijk mochten ontdekken. 

Op dinsdag 4 juli 2017 ging deze wandeling ‘Kortrijk Verrast’ voor de eerste keer door. We mochten meer dan 350 deelnemers ontvangen!

 

 

MOVE for dementia

Gratis beweegweek in de Wijkteams – i.s.m. vzw Sportplus

Tijdens de week van 21 tot en met 25 november 2016 kregen alle mensen de kans  om te proeven van het toegankelijk en flexibel beweegaanbod van de Wijkteams van Kortrijk. De ergotherapeuten van de wijkteams en de lesgevers van de sportdienst organiseerden lessen op maat.

Aanbod vanuit de sportdienst

Ook de sportdienst van de stad Kortrijk gooide zich in de strijd tegen dementie. De sportdienst wil ondersteunend werken voor andere organisaties. In nauwe samenwerking met vzw Ventiel werd een haalbaar programma samengesteld, afwisselend fitness en tafeltennis. Deze afwisseling (wekelijks) wordt éénmaal per maand onderbroken door een groepswandeling.

Het spreekt voor zich dat er voor fitness een meer specifieke begeleiding nodig is. De lesgevers van de sportdienst zijn hierop voorbereid en leggen de oefeningen op een meer persoonlijke aangepaste manier uit.

Naast de specifieke groepsfitness op dinsdag (14u45-15u45) verzorgt de sportdienst ook de toeleiding naar het reguliere fitnessaanbod, en dan vooral naar sessies waar er minder publiek is zodat er zelfstandig kan gewerkt worden in een aangename rustgevende omgeving. Rustige sessies situeren zich op woensdag- en vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag.

Meer info via mail sportdienst@kortrijk.be of tel 056 27 80 00.

 

STAGE for dementia

Op zondag 27 november 2016 vond in de Schouwburg een voorstelling plaats rond dementie vol muziek, dans en woord. Deze voorstelling ging door in de Kortrijkse Schouwburg en werd door meer dan 300 personen bijgewoond. De apotheose van de voorstelling was ‘ZieDieMens’, een performance die ontwikkeld werd door Passerelle vzw en die gebracht werd door personen met (jong)dementie, (klein)kinderen en jongeren. Het was een heel mooie en beklijvende performance met een terechte staande ovatie achteraf!

Ziehier de video-compilatie van de performance ZieDieMens:

 

 

img_1966-00000002Tevens werd in het kader van dementievriendelijk Kortrijk het magazine ‘deMENSie’ ontworpen. Het is een magazine voor al wie van dichtbij of veraf te maken heeft met dementie. Mensen die vaak de behoefte hebben om hun verhaal te vertellen. In dit magazine werden een aantal verhalen gebundeld en wordt er werk gemaakt van manieren om de zorg te verbeteren voor mensen met dementie en hun omgeving. Zo werken we samen aan de sociale benadering van dementie. Het magazine kan worden afgehaald in het dienstencentrum De Zonnewijzer, de bibliotheek en het stadhuis van Kortrijk. Hier kun je alvast de digitale versie doorbladeren. Veel leesplezier!

 

 

 

Dementievriendelijk Kortrijk is een samenwerking van Stad Kortrijk, de wijkteams van OCMW Kortrijk, Zorggroep Heilig Hart, expertisecentrum dementie Sophia en de West-Vlaamse Gidsenkring.