In de kijker

Nieuw in het uitleenaanbod: ervaringsgerichte toolbox dementie

De ervaringsgerichte toolbox dementie kwam tot stand op vraag van Familiehulp vzw Interregio Limburg en Leuven, Expertisecel ouderenzorg en de Provinciale Hogeschool Limburg (PXL). Expertisecentrum dementie Contact Limburg nam deze toolbox mee in haar aanbod en werking. In 2020 herwerkte PXL in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra de ervaringsgerichte toolbox dementie om deze over heel Vlaanderen ter beschikking te stellen.

Lees verder >

Vermissingsfiche zit standaard in Gele Doos

De komende maanden doet de Gele Doos zijn intrede in Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat concreet om de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. In de Gele Doos worden belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bewaard. Zo kunnenn hulpverleners bij een interventie snel cruciale informatie krijgen. In een eerste fase krijgen 80-plussers de mogelijkheid om gratis een Gele Doos aan te vragen in hun gemeente.

Lees verder >

Thuiszorgbeurs dementie 13/11/2021

Op zaterdag 13 november 2021 organiseren Praatcafé dementie Kortrijk, Expertisecentrum dementie Sophia en Stad Kortrijk voor de 2de keer een thuiszorgbeurs dementie. Deze gaat door van 13u30 tot 18u in OC De Vonke te Heule.

Lees verder >

Oproep 'Samen MENS': laureaten bekend

Op 6 juli 2021 maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep 'Samen MENS'). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde.

Lees verder >

De Flieflotterdoos

De Flieflotterdoos helpt mensen met dementie herinneringen op te halen.

Lees verder >

Herinneringswandelingen Ledegem en Rollegem-Kapelle

In het kader van dementievriendelijke gemeente werkten LDC De Kring, WZC Rustenhove, het lokaal bestuur, heemkundige kring Liedengehem en heemkundige kring Rollegem-Kapelle enkele herinneringswandelingen uit.

Lees verder >

Gratis e-learnings bij covid-19

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings.

Lees verder >

Vakanties voor mantelzorgers en personen met dementie

Personen die leven met dementie moeten alle kansen krijgen om het leven ten volle te leven zoals ze dat willen. Eén van de aspecten daarvan is op vakantie gaan of deelnemen aan een toeristische activiteit. Samen genieten, samen contact maken, ontspannen en de stress van het dagelijkse leven verlichten.

Lees verder >

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu'

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu?' wordt in het voorjaar 2020 aangeboden door CM Zuid-West-Vlaanderen, Samana, WZC Sint Jozef Moorsele en WZC Sint Vincentius Kortrijk.

Lees verder >

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ schiet opnieuw uit de startblokken!

Lees verder >

Extra zorg voor mensen met jongdementie in woonzorgcentra gespreid over Vlaanderen

Minister Vandeurzen trekt meer dan 3 miljoen uit ter ondersteuning van mensen met jongdementie die noodgedwongen naar een woonzorgcentrum moeten verhuizen. Vorige maand trokken verschillende familieleden in de media aan de alarmbel. Met resultaat!

Lees verder >

VZPwvl.be dé website rond VZP

Zoek je voor jezelf, je ouder, je partner, je kind naar informatie over vroegtijdige zorgplanning? Wil je graag een informatiesessie bijwonen of zoek je iemand die kan helpen om je eigen VZP-proces vorm te geven?
Zoek je concrete informatie over je rol als professional in het VZP-proces en over hoe je kan samenwerken met andere hulpverleners?

Lees verder >