In de kijker

Schatten in Vlaamse Dementiezorg: 21/09/2023

Lees verder >

Twee voor de prijs van één: nieuwe campagne plaatst hersengezondheid in de kijker

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. OP 9 mei 2022 lanceerden de Expertisecentra Dementie de campagne: '2 voor de prijs van 1': wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen!

Lees verder >

Vermissingsfiche zit standaard in Gele Doos

De komende maanden doet de Gele Doos zijn intrede in Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat concreet om de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. In de Gele Doos worden belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bewaard. Zo kunnenn hulpverleners bij een interventie snel cruciale informatie krijgen. In een eerste fase krijgen 80-plussers de mogelijkheid om gratis een Gele Doos aan te vragen in hun gemeente.

Lees verder >

Oproep 'Samen MENS': laureaten bekend

Op 6 juli 2021 maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep 'Samen MENS'). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde.

Lees verder >

Kennisagenda dementie vernieuwd

De Expertisecentra Dementie en Alzheimer Liga Vlaanderen hebben hun kennisagenda vernieuwd. De kennisagenda is een open oproep aan Vlaamse onderzoekers.

Lees verder >

Nieuw in het uitleenaanbod: ervaringsgerichte toolbox dementie

De ervaringsgerichte toolbox dementie kwam tot stand op vraag van Familiehulp vzw Interregio Limburg en Leuven, Expertisecel ouderenzorg en de Provinciale Hogeschool Limburg (PXL). Expertisecentrum dementie Contact Limburg nam deze toolbox mee in haar aanbod en werking. In 2020 herwerkte PXL in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra de ervaringsgerichte toolbox dementie om deze over heel Vlaanderen ter beschikking te stellen.

Lees verder >

Herinneringswandelingen Ledegem en Rollegem-Kapelle

In het kader van dementievriendelijke gemeente werkten LDC De Kring, WZC Rustenhove, het lokaal bestuur, heemkundige kring Liedengehem en heemkundige kring Rollegem-Kapelle enkele herinneringswandelingen uit.

Lees verder >

Vakanties voor mantelzorgers en personen met dementie

Personen die leven met dementie moeten alle kansen krijgen om het leven ten volle te leven zoals ze dat willen. Eén van de aspecten daarvan is op vakantie gaan of deelnemen aan een toeristische activiteit. Samen genieten, samen contact maken, ontspannen en de stress van het dagelijkse leven verlichten.

Lees verder >

Gratis e-learnings bij covid-19

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings.

Lees verder >

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu'

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu?' wordt in het voorjaar 2020 aangeboden door CM Zuid-West-Vlaanderen, Samana, WZC Sint Jozef Moorsele en WZC Sint Vincentius Kortrijk.

Lees verder >

Opstart praatcafé dementie Luna te Wielsbeke

Praatcafé Luna: voor iedereen die met dementie te maken heeft. Op 22 maart gaat voor de eerste keer Praatcafé Luna door in Wielsbeke, een ontmoetingsmoment voor iedereen die van nabij of van op afstand in contact komt met personen met dementie.

Lees verder >

De Flieflotterdoos

De Flieflotterdoos helpt mensen met dementie herinneringen op te halen.

Lees verder >

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ schiet opnieuw uit de startblokken!

Lees verder >

Tools zorgcontinuïteit Midden-West-Vlaanderen

Uit literatuur blijkt het belang van zorgcontinuïteit steeds verder toe te nemen. Dit niet enkel bij transfer tussen organisaties, maar ook in de thuissituatie. Empact en de eerstelijnszones Westhoek, Midden en RITS zetten hier samen op in. Sedert januari 2022 zijn verschillende tools beschikbaar via de ELZ's.

Lees verder >

Extra zorg voor mensen met jongdementie in woonzorgcentra gespreid over Vlaanderen

Minister Vandeurzen trekt meer dan 3 miljoen uit ter ondersteuning van mensen met jongdementie die noodgedwongen naar een woonzorgcentrum moeten verhuizen. Vorige maand trokken verschillende familieleden in de media aan de alarmbel. Met resultaat!

Lees verder >

VZPwvl.be dé website rond VZP

Zoek je voor jezelf, je ouder, je partner, je kind naar informatie over vroegtijdige zorgplanning? Wil je graag een informatiesessie bijwonen of zoek je iemand die kan helpen om je eigen VZP-proces vorm te geven?
Zoek je concrete informatie over je rol als professional in het VZP-proces en over hoe je kan samenwerken met andere hulpverleners?

Lees verder >