Familiegroepen (Jong)dementie

Familiegroep Jongdementie Plus i.s.m. ECD Sophia

Dementie op jonge leeftijd roept heel wat vragen op. Deze vragen worden niet altijd gesteld of gehoord, bovendien is er niet altijd een passend antwoord op te vinden.
Het expertisecentrum dementie Sophia en de Vlaamse Alzheimer Liga slaan de handen in elkaar om hierbij ondersteuning te bieden.

In de Familiegroep Jongdementie Plus komen personen met jongdementie en hun mantelzorgers en familieleden samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen. Ze delen hun zorgen met lotgenoten. 
Het accent ligt nadrukkelijk op de ontmoeting met elkaar. In een goede en veilige sfeer kan men ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

 

“Sinds mijn man frontotemporale dementie heeft, zijn een aantal vertrouwde vrienden weggevallen. In de Familiegroep Jongdementie Plus horen mijn man en ik er opnieuw bij en voelen we ons begrepen.”

 

Jaarprogramma 2023

Maandag 16/01/23 Nieuwjaarsdrink (17u-19u!)
Maandag 13/03/23 Gespreksnamiddag
Maandag 05/06/23 Gespreksnamiddag
Maandag 04/09/23 Gespreksnamiddag
Maandag 13/11/23 Gespreksnamiddag

Indeling namiddag (tenzij anders vermeld):

  • 13u30 gezamenlijke ontvangst met koffie
  • 14u00 start gespreksnamiddag voor personen met jongdementie
  • 14u00 start gespreksnamiddag voor mantelzorgers
  • 15u30 gezamenlijke informele afsluiter
  • 16u einde

Familieleden die wensen aan te sluiten, kunnen contact opnemen met ECD Sophia.

Zoenen Hres met logo klein

 

Familiegroepen dementie in onze regio

In onze regio worden op volgende locaties familiegroepen dementie georganiseerd: Kortrijk, Menen, Kuurne, Harelbeke, Waregem, Roeselare, Lichtervelde en Poperinge.

Omdat de problematiek van een persoon met FTD heel specifiek is en de mantelzorgers ook nood hebben aan een luisterend oor en uitwisseling van ervaringen, is er ook een Vlaamse lotgenotengroep Frontotemporale Dementie. Familieleden en mantelzorgers van personen met FTD komen samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen. Ze delen hun zorgen met lotgenoten. 

Er is tevens ook sinds september 2020 een Vlaamse lotgenotengroep Parkinson dementie en Lewy Body dementie opgestart! 

Klik hier voor meer informatie over deze familiegroepen.