Tools zorgcontinuïteit Midden-West-Vlaanderen

De tools die binnen deze actie zullen getest worden zijn:

De Gele Doos

In de Gele Doos zit een fiche voor noodcontacten en medische gegevens. Daarnaast is er een vermissingsfiche voorzien voor personen met een vermissingsrisico. De zorgverlener vult de gegevens samen met de eigenaar van de doos in. De Gele Doos wordt bewaard in de koelkastdeur. Wie een Gele Doos in de koelkast heeft, geeft dat aan door de bijhorende sticker op de binnenkant van de voordeur te kleven. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie en verliezen geen tijd bij een noodinterventie.

Het communicatieschrift

Het communicatieschrift wordt gebruikt door de mantelzorgers en zorgverleners die aan huis komen. De zorgfiche, medische fiche, communicatie tussen zorgverleners/mantelzorgers,… wordt via dit schrift aan elkaar doorgegeven.

De noodkaart

De noodkaart past in de portefeuille van de hulpvrager. Op de noodkaart vind je wat je als hulpverlener kan doen wanneer de zorgvrager in een psychische crisis verkeert. Het is belangrijk dat hulpverleners, omstaanders, eerstelijnsdiensten,… de signalen van de persoon in crisis herkennen en snel de juiste hulpverlening kunnen contacteren. Hiernaast kunnen concrete handvaten om de persoon in crisis te benaderen bijdragen om de juiste zorg op het juiste moment te bieden.

Het zorgteamkaartje

Het zorgteam van de cliënt wordt letterlijk in beeld gebracht. Wanneer het kaartje effectief gebruikt wordt, kan het ervoor zorgen dat alle leden van het zorgteam elkaar sneller kunnen contacteren. En dit zeker in noodgevallen, zoals een ziekenhuisopname. Het kaartje heeft het formaat van een identiteitskaart en kan dus gemakkelijk in de portefeuille bewaard worden.

Deze tools zullen geëvalueerd worden op basis van gebruiksvriendelijkheid, voor- en nadelen, meerwaarde voor de zorg,… Deze evaluatie zal dan gebruikt worden om een advies te formuleren naar o.a. de ELZ’s toe.

Wil je meer informatie rond deze tools? Contacteer dan één van de ELZ’s via info@eerstelijnszonemiddenwvl.be, jonas.debaveye@eerstelijnszonerits.be of heleen.debaene@elzwesthoek.be