Nieuwsbrief ECD Contact mei 2017

Nieuws vanuit ECD Contact

Nieuw e-mailadres en nakende verhuis van ECD Contact

Als deel van de seniorenvoorzieningen ‘Hogevijf’ van OCMW Hasselt heeft ECD Contact een nieuw e-mailadres: ecd.contact@hogevijf.be.

De e-mailadressen van de medewerkers veranderen eveneens naar ‘voornaam.achternaam@hogevijf.be’

Midden juni verhuist ECD Contact ook van de Welzijncampus te Hasselt naar het nieuwe woonzorgcentrum Hogevijf, campus Banneux: Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt

 

Vormingen

Voor de snelle beslissers!:

  • WORKSHOP – 11/05/2017: “Intimiteit, seksualiteit en dementie: bespreekbaarheid en handvaten voor het ondersteunen van seksualiteit van mensen met dementie”. Tijdens deze workshop staan we stil bij de invloed van dementie op het seksuele en intieme leven, wanneer is seksueel gedrag ok en wanneer mag of moet je begrenzen. We lichten tevens de “ondersteuningboom dementie en seksualiteit” toe. Dit is een tool om seksualiteit bij mensen met dementie bespreekbaar te maken en op een respectvolle manier te ondersteunen. Bekijk hier het programma en schrijf in t.e.m. 5 mei 2017.
  • 2-DAAGSE OPLEIDING – 18+19/5/2017: “Kennismaking met Validation”. Validation is een communicatiemethode ontwikkeld door Naomi Feil en bestaat uit verbale en non-verbale technieken die helpen de relatie met personen met dementie aan te gaan en in stand te houden. Validation is erop gericht de belevings- en gevoelswereld van ouderen te bevestigen. Validation stelt de persoonlijke levenswereld van  Gedesoriënteerde ouderen centraal. Bekijk hier het programma en schrijf in t.e.m. 10 mei 2017.

Nieuw:

  • Multipdisciplinaire vorming dementie POP HAZODI:

In de zorg aan personen met dementie en hun mantelzorg zijn samenwerking en communicatie tussen en met alle betrokken zorg- en hulpverleners belangrijke pijlers om het ziekte- en zorgproces in de thuissituatie zo efficiënt en kwaliteitsvol mogelijk te laten verlopen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een transmuraal zorgpad in de regio Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Dit zorgpad verduidelijkt ook de rol van elke discipline betrokken in de zorg en behandeling van deze doelgroep.

Samen met ECD Contact, de geheugenkliniek van het Jessa ziekenhuis en de huisartsenkring Herkenrode nodigt het POP HAZODI u uit op een multidisciplinaire vorming rond dementie.

Donderdag 8 juni 2017, 20u30, Jessa ziekenhuis, aula campus Virga Jesse, Stadsomvaart, 3500 Hasselt

Programma:

  • Verwelkoming – Dr. Vic Bouts, POP-voorzitter
  • Zorg voor personen met dementie, waarom samenwerken? – Dr. Mark Van den Broeck, huisarts
  • Rol van de geheugenkliniek Jessaziekenhuis : diagnostiek, behandeling en advies – Chérine Govaerts, klinisch psycholoog
  • Zorgpad dementie op de nieuwe website
  • Netwerkmoment

Inschrijven via deze link.

 

  • FILM en BOEK in LIMBURGSE PREMIERE – 19/10/2017: Jurn Verschraegen en Rick De Leeuw brengen hun ervaringen tijdens hun Nepal-Expeditie “New Energy for Young Dementia” in woord en beeld. Ze stellen de film “Waar gaan we naartoe?” en het boek “Jongdementie – De beklimming van de berg Alzheimer” voor. Bekijk hier het programma en de inschrijfmodaliteiten.

 

En daarnaast:

  • STUDIEDAG – 07/09/2017: “Expertendag 2017: Dementie, vergeet de familie niet!”:  Keynote-spreker Huub Buijssen en keuze uit verschillende workshops over dementie met focus op familie. Bekijk hier het programma en schrijf in.
  • WORKSHOP – 06/10/2017: “Anders communiceren met personen met dementie: doe-voel-ervaarnamiddag”. Omwille van het grote succes organiseert ECD Contact voor de 3e maal deze workshopnamiddag met zorgclowm Trudie Appermans en auteur Kasper Bormans. Bekijk hier het programma en schrijf in.

DementieLinken 2017: terugblik en vooruitblik

Tijdens de dementieLinken (afgelopen week) lag de focus opnieuw op netwerking en kennisdeling. Ondermeer de Limburgse dementiematrix en het concept ‘dementievriendelijke gemeenten’ werden besproken:

  • Limburgse dementiematrix: naast de bundeling van de resultaten van de matrix (inventarisatie en bespreking in de afgelopen 4 dementieLinken) wil ECD Contact  good practices in de zorg voor personen met dementie in Limburg mee, opnemen in een overzicht. Wij hebben jou nodig om je goede praktijk(en) te delen! Vul de fiche in via deze link en verzend (graag vòòr 1 juni).
  • Dementievriendelijke gemeenten: wat is een dementievriendelijke gemeente en wat moet je doen om het te worden? ECD Contact gaf reeds antwoorden tijdens de dementieLink. Binnenkort wordt een Vlaamse herlancering van het concept en de bijhorende instrumenten verwacht en zal ECD Contact hier opnieuw over communiceren.
    • Heb je vragen over dementievriendelijke gemeenten? Contacteer ons!
    • Ter info: het aanbod “(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven” bestaat nog steeds. Lees hier alle info.

Nieuws vanuit Limburg

Stadsarchief Tongeren lanceert ‘Onvergetelijk’

Tijdens de erfgoeddag ‘Zorg’ op 23 april focuste de stad Tongeren zich op het thema dementie. Naast ondermeer lezingen voor het grote publiek lanceerde het stadsarchief een dementievriendelijk inspiratieboek, herinneringenbox en platenspelers met muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Lees hier meer.

 

Dag van de mantelzorg, 22 juni

 

 

CM-Limburg en Mantelzorgvereniging Samana organiseren opnieuw de dag van de mantelzorg. Op 22 juni worden Limburgse mantelzorgers in de bloemetjes gezet met een uitgebreid programma.

Lees hier meer.

2de editie van de “wandeling tegen dementie”

Op 13 augustus organiseert Fabienne Schepers, mantelzorger van haar moeder met dementie, opnieuw een wandeling ten voordele van dementie-onderzoek. Lees hier meer en schrijf in.

 

Ouderenteam CGG-Litp bracht een nieuwe flyer uit

Lees hier meer over hun aanbod en de Limburgse locaties waar ze werkzaam uit.

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

ECD Vlaanderen ging in gesprek met Judith Urlings en An Neven, 2 medewerkers van het Limburgse rijvaardigheidscentrum ‘Samen veilig mobiel’

Lees hier het interview.

Lees meer over ‘Samen veilig mobiel’ op onze website.

Lees meer over rijvaardigheid van mensen met dementie in onze Verwijsgids Dementie Limburg (vanaf p. 74).

 

Dementie zal onze mooie herinneringen nooit kunnen afpakken

In een nieuwe pakkende radio-docu doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen op antenne. “Op jonge leeftijd valt de aandoening ontzettend zwaar”, klinkt het bij de Liga. “Mensen met jongdementie beseffen wat hen te wachten staat. Daarom gaven we hen de kans om boodschappen in te spreken voor later, nu het nog kan.”

Op het onlineplatform dat de Liga heeft ontwikkeld, in samenwerking met het regionaal expertisecentrum dementie Paradox, kunnen mensen met dementie herinneringen achterlaten voor later. De campagne is gekoppeld aan een  – ikbenernog.be – waarop iedereen zelf een herinnering kan achterlaten voor z’n geliefde.

Je komt alles te weten over de nieuwe campagne via deze link.

 

De Koning Boudewijnstichting bracht een nieuwe folder uit: ‘Praktische gids voor de familiale bewindvoerders’

Als iemand niet (meer) kan beslissen over zijn financiën of over zichzelf, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen om deze persoon te helpen met deze beslissingen of om ze in zijn plaats te nemen. De bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een partner, een (naast) familielid, een buur of een goede kennis.

Met het nieuwe beschermingsstatuut geeft de wetgever de voorkeur aan de familiale bewindvoerder. Veel mensen willen dit ook doen, maar schrikken terug voor deze rol. Ze zitten met vragen. Wat is gerechtelijke bescherming eigenlijk? Welke alternatieven zijn er?

Deze gids kan gratis gedownload en besteld worden. Lees hier meer.

Meldpunt bewindvoering:  Heb je een klacht over bewindvoering? Meld het aan bij het Meldpunt bewindvoering via www.meldpuntbewindvoering.be. Iedere melding is anoniem en kosteloos.

 

Derde editie ‘Summer course – Ethics in Dementia Care’

Van 5 tot 7 juli 2017 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de derde editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek. Tijdens de cursus zullen experten uit binnen- en buitenland lezingen geven over verschillende ethische topics binnen de zorg voor personen met dementie, zoals bijvoorbeeld: omgaan met kwetsbaarheid en waardigheid van patiënten, familieleden en hulpverleners, maatschappelijke denkbeelden over dementie, vroegtijdige zorgplanning, fysieke fixatie, euthanasie, seksualiteit en intimiteit, gebruik van robots en ICT en ethisch overleg op team- en instellingsniveau. Er is veel tijd voor discussie voorzien. De voertaal is Engels.

De cursus richt zich tot deelnemers met diverse professionele achtergronden zoals artsen (geriaters, psychiaters, huisartsen, …), verpleegkundigen, gerontologen, psychologen, paramedici, pastores, maatschappelijk werkers, ethici en juristen, managers en bestuurders van zorginstellingen.

Meer info en aanmelden kan via deze website of via mail naar Chris.Gastmans@kuleuven.be. De deadline voor ‘early bird registration’ is 15 mei.

 

< boven > < venster sluiten >