Nieuws vanuit Vlaanderen
ECD Vlaanderen ging in gesprek met Judith Urlings en An Neven, 2 medewerkers van het Limburgse rijvaardigheidscentrum ‘Samen veilig mobiel’

Lees hier het interview.
Lees meer over ‘Samen veilig mobiel’ op onze website.
Lees meer over rijvaardigheid van mensen met dementie in onze Verwijsgids Dementie Limburg (vanaf p. 74).
Dementie zal onze mooie herinneringen nooit kunnen afpakken
In een nieuwe pakkende radio-docu doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen op antenne. “Op jonge leeftijd valt de aandoening ontzettend zwaar”, klinkt het bij de Liga. “Mensen met jongdementie beseffen wat hen te wachten staat. Daarom gaven we hen de kans om boodschappen in te spreken voor later, nu het nog kan.”
Op het onlineplatform dat de Liga heeft ontwikkeld, in samenwerking met het regionaal expertisecentrum dementie Paradox, kunnen mensen met dementie herinneringen achterlaten voor later. De campagne is gekoppeld aan een – ikbenernog.be – waarop iedereen zelf een herinnering kan achterlaten voor z’n geliefde.
Je komt alles te weten over de nieuwe campagne via deze link.
De Koning Boudewijnstichting bracht een nieuwe folder uit: ‘Praktische gids voor de familiale bewindvoerders’

Als iemand niet (meer) kan beslissen over zijn financiën of over zichzelf, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen om deze persoon te helpen met deze beslissingen of om ze in zijn plaats te nemen. De bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een partner, een (naast) familielid, een buur of een goede kennis.
Met het nieuwe beschermingsstatuut geeft de wetgever de voorkeur aan de familiale bewindvoerder. Veel mensen willen dit ook doen, maar schrikken terug voor deze rol. Ze zitten met vragen. Wat is gerechtelijke bescherming eigenlijk? Welke alternatieven zijn er?
Deze gids kan gratis gedownload en besteld worden. Lees hier meer.
Meldpunt bewindvoering: Heb je een klacht over bewindvoering? Meld het aan bij het Meldpunt bewindvoering via www.meldpuntbewindvoering.be. Iedere melding is anoniem en kosteloos.
Derde editie ‘Summer course – Ethics in Dementia Care’
Van 5 tot 7 juli 2017 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de derde editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek. Tijdens de cursus zullen experten uit binnen- en buitenland lezingen geven over verschillende ethische topics binnen de zorg voor personen met dementie, zoals bijvoorbeeld: omgaan met kwetsbaarheid en waardigheid van patiënten, familieleden en hulpverleners, maatschappelijke denkbeelden over dementie, vroegtijdige zorgplanning, fysieke fixatie, euthanasie, seksualiteit en intimiteit, gebruik van robots en ICT en ethisch overleg op team- en instellingsniveau. Er is veel tijd voor discussie voorzien. De voertaal is Engels.
De cursus richt zich tot deelnemers met diverse professionele achtergronden zoals artsen (geriaters, psychiaters, huisartsen, …), verpleegkundigen, gerontologen, psychologen, paramedici, pastores, maatschappelijk werkers, ethici en juristen, managers en bestuurders van zorginstellingen.
Meer info en aanmelden kan via deze website of via mail naar Chris.Gastmans@kuleuven.be. De deadline voor ‘early bird registration’ is 15 mei.
|