 |
Nieuwsbrief ECD Contact april 2019 |
|
 |
|
Wijzigingen team ECD Contact
Op 1 februari startte onze directeur, Julien Mertens, aan zijn welverdiende pensioen. Anneleen Janssens werd coördinator van het team.
Wegens langdurige ziekte van Greta Mekers vervoegt Pieter-Jan Lenaerts sinds 14/02 het team. Pieter-Jan is gerontoloog en tevens werkzaam bij ECD Vlaanderen. |
 |
Alle medewerkers zijn bereikbaar via ecd.contact@hogevijf.be of 011/88 83 84.
|
Kennis inzake dementie vergaren, delen en netwerken!
De dementieLinken van het voorjaar komen er opnieuw aan:
- DementieLink Zuid: 23/4/19, 13u30-16u30 (WZC Demerhof te Bilzen)
- DementieLink West: 30/4/19, 13u30 – 16u30 (WZC Bocasa te Heusden-Zolder)
- DementieLink Noord: 7/5/19, 13u30-16u30 (WZC Immaculata te Overpelt)
- DementieLink Oost: 23/5/19, 13u30-16u30 (Ziekenhuis Maas en Kempen te Maaseik)
Was je in het verleden al aanwezig op 1 van de 4 Limburgse dementieLinken (of ‘overlegpltaforms dementie’), dan ontvang je sowieso een uitnodiging van ons.
Wil je graag voor de eerste keer deelnemen? Mail ons via ecd.contact@hogevijf.be en vermeld je werkplek (regio).
Meer info.
|
Expertendag 2019: “Dementie en psychiatrie”
Aan de hand van theoretische toelichtingen en praktische inzichten biedt deze studiedag een onderdompeling in het thema dementie in combinatie met psychiatrische problematieken.
Inzichten in de psychopathologie, medicamenteuze behandeling, intersectorale samenwerking, ondersteuning van patiënt, mantelzorger en hulpverlener en zoveel meer komen aan bod.
Limburgse organisaties met expertise inzake dementie en psychiatrie stellen bovendien hun dienstverlening voor tijdens de ‘kennismarkt’.
5 september 2019, Genk.
Interesse? Bekijk hier het volledige programma en schrijf snel in!
|
1-daagse vorming “Wegwijs in de (Limburgse) wereld van dementie”
Tijdens deze dag wordt geïnformeerd over ziektebeeld dementie, kan men zelf ondervinden wat het zou kunnen betekenen dementie te hebben en wordt wegwijs gemaakt in de Limburgse dienstverlening. Thema’s als het niet-pluis-gevoel, diagnosestelling, vroegtijdige zorgplanning, dementie op jonge leeftijd, mantelzorg en dementievriendelijke gemeenten komen aan bod. Heel wat nuttige instrumenten en documenten worden aangeleverd om meteen praktisch mee aan de slag te gaan.
3/10/19, 9u30-15u30
Doelgroep: Limburgse maatschappelijk werkers en seniorenconsulenten die mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleiden in hun zorgproces. |
 |
Meer info en inschrijven.
|
Infoavond ‘Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente’
Op 3/4/2019 organiseerden ECD Tandem (regio Turnhout) en ECD Contact (provincie Limburg), in samenwerking met de Verenging van Vlaamse Steden en Gemeenten, een informerende en inspirerende vorming voor nieuwe lokale besturen en zorgverleners in de zorg voor personen met dementie uit de regio Turnhout en de provincie Limburg. Vragen als ‘wat kan een dementievriendelijk gemeente zijn?’, ‘hoe kan een dementievriendelijk beleid er uitzien?’,’ hoe begin je er aan?’ en ‘hoe hou je het levend?’ werden beantwoord. Heel wat ondersteunende tools werden aangereikt.
De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Save the date: Limburgse gemeenten die reeds aan de slag zijn met een dementievriendelijk beleid zijn welkom op 22/11/2019 (voormiddag) bij ECD Contact om kennis en ervaringen met elkaar te delen.
|
Navorming voor Limburgse referentiepersonen dementie
Wens je als referentiepersoon dementie meer inhoudelijke ondersteuning en intervisie? Schrijf je dan snel in voor de nieuwe 4-daagse reeks van reflectiedagen! Thema’s op het programma: vroegtijdige zorgplanning, referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie, nachtelijke onrust, ethische reflecties bij een dementievriendelijke woonomgeving, aan de slag met inspirerende initiatieven en methodieken.
Let op! wijziging van data: 26/9/2019, 03/12/2019, 3/3/2020, 4/6/2020.
Het volledige programma en de inschrijfmodaliteiten vind je hier.
|
Behoeftebevraging inzake dementie in Limburg
In functie van het bepalen van nieuwe projecten en ontwikkelingen vraagt de nieuwe werkgroep, waarin het Limburgs Netwerk Dementie en de Limburgse kenniscentra inzake ouderenzorg en dementie samenwerken, graag uw input.
Lees hier meer en bezorg ons uw ideeën!

|
Ondersteuningsgroep jongdementie, Genk
Op 4 februari 2019 mocht de ondersteuningsgroep jongdementie Genk symbolische cheques in ontvangst nemen van acties, die plaatsvonden in kader van de warmste week.
Lees hier meer.

|
Triamant Haspengouw start met een nieuw aanbod voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers
Triamant Haspengouw is een nieuw woonconcept, een bruisende buurt waarin iedereen welkom is. In deze buurt voorzien wij een plek waar mensen met jongdementie en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten, kunnen deelnemen aan activiteiten en de praatgroep of zelfs kunnen komen wonen in groepswoning De Witte Parel.
Meer info
|
Het referentiekader dementie: pilootprojecten, een wedstrijd voor hogescholen én een mini-symposium!
Om de vertaling naar de praktijk een duwtje in de rug te geven, lanceerden de Vlaamse overheid, Cera en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de projectoproep ‘deMENS in de zorg’: een oproep naar pilootprojecten bij het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Het enthousiasme was groot: 91 zorgvoorzieningen dienden een dossier in. Een neutrale jury selecteerde zes voorzieningen als toekomstige ambassadeurs voor persoonsgerichte zorg. Twee ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee thuiszorgvoorzieningen gaan in 2019 aan de slag rond de zes fundamenten van goede zorg uit het referentiekader en worden hierin begeleid door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
De laureaat voor Limburg is de Dienst Maatschappelijk werk (DMW) van de Christelijke Mutualiteit
“De dienst Maatschappelijk Werk van CM Limburg zet sterk in op een persoonsgerichte aanpak en langdurige begeleiding. Te vaak vertrekken we nog vanuit een reactief organisatiemodel. Daarom willen we ook onderzoeken hoe we mensen met dementie proactief kunnen benaderen zodat we nog eerder een rol kunnen opnemen voor de personen binnen deze doelgroep. Ook willen we bruggen bouwen naar andere zorgvormen omdat het, zeker voor personen met dementie, belangrijk is dat de uitbreiding met of overgang naar een andere zorgvorm zo naadloos mogelijk gebeurt. Daarom ook dat we in deze projectoproep nauw zullen samenwerken met de woonzorgcentra van Ocura. We willen samen met hen bekijken hoe we de connectie tussen enerzijds de zorg voor personen met dementie thuis en de zorg voor dementie in een (semi)residentiële setting (dagopvang, kortverblijf, assistentiewoning, zorgflat, residentiële zorg) persoonlijker en warmer kunnen maken met een centrale rol voor de zorgbehoevende en zijn/haar mantelzorger.”
Het is van groot belang dat elke nieuwe generatie studenten in een zorg- of welzijnsopleiding vertrouwd is met afgestemde, persoonsgerichte zorg. Het Expertisecentrum ontwikkelde daarom een educatief pakket voor studenten uit een bachelor- of HBO5-opleiding. Ben je docent in een (hoge)school? We dagen ook jou uit om actief met het referentiekader dementie aan de slag te gaan. Neem deel aan onze wedstrijd en maak kans op 2.500 euro!
Save the date: Mini-symposium ‘Ik, jij, samen MENS’, 21/11/2019, Leuven
|
Symposium “Hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen bij dementie”
Save the date: 19/11/19
Kortrijk |
 |
|
|
|
|