Nieuwsbrief ECD Contact september 2016

 Nieuws vanuit ECD Contact

 facebook  ECD Contact nu ook te volgen op facebook

Klik ‘ vind ik leuk’ en volg al onze initiatieven!

 

Studiedagen in het najaar

1.Werelddag dementie: “Dementie beleef je niet alleen” (24/09/2016): meer info en inschrijven

2. “Als eten moeilijker wordt bij personen met dementie…” (27/10/2016): meer info en inschrijven

mama mama

3. Expertendag 2016: “Dementie, vergeet de familie niet!” (17/11/2016): meer info en inschrijven

 

 

Heb je als organisatie interesse om jouw goede praktijkvoorbeeld(en) in de zorg voor je patiënten/cliënten/bewoners met dementie tijdens de kennismarkt te delen met de aanwezigen van de expertendag? Wij horen het graag, uiterlijk 3 oktober, via ecd.contact@ocmwhasselt.be!

LND

 

4. “Vermissing van personen met dementie in de thuiszorg”


vermissing

 

Vormingen te Hasselt najaar 2016 – voorjaar 2017, in samenwerking met ECD Vlaanderen

1.Atypische vormen van dementie en jongdementie (02/12/2016): lees meer

2. Dementie en psychiatrie (30/03/2017): lees meer

3. Kennismaking met Validation (18 en 19/05/2017): lees meer

4. Navorming voor Limburgse referentiepersonen dementie (‘Reflectiedagen’): volzet

5. Opleiding referentiepersoon dementie (jan-juni 2017)

badge rpdIeder jaar organiseren de expertisecentra dementie onder coördinatie van het expertisecentrum dementie Vlaanderen de opleiding tot referentiepersoon dementie. Deze langdurige opleiding wordt opengesteld voor zowel de residentiële zorg als de diensten voor gezinszorg, ziekenfondsen en andere thuiszorgorganisaties.

Voor wie? Voor professionele hulpverleners in de zorgsector die zich engageren om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen.

Waar? Dit jaar gaat de opleiding door in Dendermonde, Hasselt, Brugge en Antwerpen.

Meer informatie en aanmelden? Voor meer informatie kan je hier terecht.

Wij hopen jullie van harte te mogen verwelkomen in Hasselt!

 

Bekijk onderaan deze nieuwsbrief de volledige vormingsbrochure 2016-2017!

 

Wat is het verschil tussen een praatcafé dementie en een familiegroep (jong)dementie?

Wat is het (inhoudelijke) verschil tussen een praatcafé dementie en een familiegroep (jong)dementie? Die vraag krijgen we regelmatig, zowel van mantelzorgers als van hulpverleners. Lees hier wat de verschillen zijn en bekijk meteen het aanbod van de Limburgse praatcafés dementie en Limburgse familiegroepen (jong)dementie voor de komende maanden!

 Nieuws vanuit Limburg

895 km zit er in de benen van Jean Aerts!

Jean fiets

Ronde van België ten voordele van de strijd tegen jongdementie

Als eerbetoon aan zijn vrouw Gerda, die verleden jaar overleed aan de gevolgen van fronto-temporale dementie op jonge leeftijd, maakte Jean in juni een fietstocht van liefst 895 kilometer rond heel België. Na 12 dagen ploeteren door de regen, mag hij trots terugblikken op een machtige prestatie!

Hij ging aankloppen in alle provinciesteden, om daar aandacht te vragen voor jongdementie.

“Met een sponsortocht wil ik aandacht vragen voor die ziekte,” zegt Jean. “En de opbrengst gaat integraal naar het Mady Browaeys Fonds en de Alzheimerliga Vlaanderen. Zij zorgen voor onderzoek naar jongdementie en helpen met de opvang van patiënten en hun familie.”

Wij wensen Jean van harte proficiat!

 

Wandeling tegen dementie, een schitterend initiatief!

In onze nieuwsbrief van juni konden jullie lezen dat Fabienne en Frank, twee mantelzorgers van een persoon met dementie, de strijd aan gingen tegen dementie. Ze organiseerden een hapjes- en tapjeswandeling langs de zuidflank van Hasselt op 14 augustus ten voordele van het Alzheimer Research Centre van de KU Leuven. Fabienne en Frank bedanken alle deelnemers, sympathisanten, vrijwilligers en sponsors van harte!

Bekijk het filmpje en lees de mooie reacties van de aanwezigen via deze link.

 

Limburgse toetsingsavond ‘Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen’

Ter voorbereiding van de eerstelijnsconferentie in februari 2017 werden eind 2015 zes werkgroepen in het leven geroepen. Deze buigen zich over de verschillende aspecten van de eerste lijn in Vlaanderen. Het resultaat van deze werkgroepen wordt getoetst aan het brede werkveld via een eenmalige provinciale toetsingsronde. Deze vindt plaats in Hasselt op 19 september 2016.

Lees verder

 

Vormingsaanbod door Christelijke Mutualiteit Limburg en Limburgse partners

CM Limburg biedt dit najaar, in samenwerking met Limburgse zorgorganisaties, vorming, toneel en workshops over dementie alsook psycho-educatie ‘dementie en nU’ aan.

Bekijk hier het aanbod.

 

Mensen met dementie en therapiehonden

leidraad foto patient Omwille van de unieke expertise op vlak van dementie en het belang van therapiehonden in deze hersenaandoening hebben Leidraad en Syntra Limburg de handen in elkaar geslagen om een kortdurende opleiding aan te bieden: ‘Conflictloos werken met personen met dementie’.

Lees meer.

 

 

 

de kolibrieDe kolibrie, inloophuis voor chronische zieken vzw, zet dementie in de kijker

Dit najaar zet inloophuis De kolibrie te Peer gedurende 4 maanden het thema dementie in de kijker. Ongeveer wekelijks organiseert men een informatieve sessie en/of een vorm van lotgenotencontact. Bekijk hier het programma.

 

 

mistig landschap

Theatermonoloog ‘Mistig landschap’

Mistig landschap is een theatermonoloog met live saxofoonmuziek gebaseerd op het boek ‘Hersenschimmen’ van Bernlef.

De theaterproductie is perfect te programmeren in een cultureel centrum of theaterzaal, maar is eveneens geschikt om aangeboden te worden door een woonzorgcentrum. De voorstelling richt zich tot naasten van personen met dementie. Tevens kan het ook aangewend worden als een leuke bijscholing voor het personeel.

Lees meer en bekijk een impressie.

Nieuws vanuit Vlaanderen

Geactualiseerd dementieplan (2016-2019) speelt in op samenleven met personen met dementie

Preventie, genuanceerde beeldvorming en kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dat zijn de speerpunten van het geactualiseerde dementieplan. De fundamenten uit het eerste plan (2010) zijn nog steeds actueel. Menselijke waardigheid en kwaliteit van leven van de persoon met dementie en zijn naasten staan hierbij voorop. De Vlaamse Regering neemt kennis van het plan waarmee de Vlaamse overheid verder bouwt aan een dementievriendelijk Vlaanderen.

Lees verder.

 

Vormingsaanbod najaar 2016 – voorjaar 2017 vormingsbrochure 2016-2017

Neem even de tijd en ontdek hier wat het gloednieuwe vormingsaanbod van ECD Vlaanderen en de 9 regionale ECD’s in Vlaanderen jou te bieden heeft!

 

 

 

 

Lancering boek ‘Dementie. De Essentie’

dementie de essentieOver dementie is veel informatie beschikbaar. Te veel om lezen, te veel om er snel de essentie uit te halen. In dit boek plaatst Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Hij richt de blik op de Vlaamse context en kijkt naar de dingen vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en van mantelzorgers. Een bundeling van de kennis die ertoe doet.

Op 24 september wordt het boek gelanceerd tijdens de ‘Werelddag Dementie’ van de Alzheimer Liga Vlaanderen in Genk.

Je kan het boek ook al exclusief bestellen via onze e-shop.

Een recensie-exemplaar kan je aanvragen via pers@epo.be. Jan Steyaert is vanaf 20 september ook beschikbaar voor interviews. Contact opnemen kan via communicatie@dementie.be of pers@epo.be.

 

Het spel van de verbeelding

het spel van de verbeeldingOp donderdag 15 september wordt ‘Het Spel van de Verbeelding’ voorgesteld. Iedereen is van harte welkom om 15.30 uur in M-Museum Leuven. Kasper Bormans en Prof. Dr. Dirk De Wachter gaan in gesprek over de kracht van verbeelding en wat het betekent om je onuitputtelijke bron van verbeelding open te stellen. Kasper Bormans heeft er zijn missie van gemaakt om de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving te vergroten.  Lees meer.

 

 

 

 

 

 

 

< boven > < venster sluiten >