Februari 2020

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Nieuws uit de regio

 

VORMING: Thuis in dementie, een stap in de wereld van dementie

Hoe voelt het om niet uit je woorden te geraken? Wat als je alles snel vergeet? Via een ervaringsgericht parcours willen we jullie laten beleven hoe een dag er kan uitzien in het leven van een persoon met dementie. Nadien worden jullie ervaringen besproken en kijken we hoe jullie dit kunnen meenemen naar de praktijk. Deze vorming is uitsluitend bedoeld voor basiszorgverleners in de thuiszorg.

Wanneer?
18 februari 2020: CC ’t Vondel – lokaal 1, Leide 5, 1500 Halle van 13u-16u

Inschrijven
Prijs is 45 euro per vormingsmoment (inclusief dranken en vormingsattest).
Inschrijven kan hier.

 

‘Kwijt’, theatervoorstelling over dementie in Haacht

Deze voorstelling houdt het midden tussen comedy, cabaret en theater. Een humoristische insteek wordt afgewisseld met gedichten en liedjes. Kwijt is herkenbaar en brengt dementie op een menselijke manier onder de aandacht. I.s.m. team Welzijn, team Senioren, de werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ en Praatcafé Dementie Haacht.

Praktisch?
Woensdag 19 februari, 20-22u, gratis toegang
GC Den Breughel,Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht

 

 

VORMING: Mini-symposium Lewy Body Dementie

Lewy Body Dementie (LBD) is de derde belangrijkste oorzaak van dementie. Toch blijkt deze aandoening vaak niet of onvoldoende gekend. Met dit mini-symposium (halve dag) willen we meer inzicht geven in het herkennen en behandelen van deze complexe aandoening. Hoofdspreker is Dr. Kurt Segers, neuroloog en schrijver van het boek ‘De vergeten dementie. Een begrijpelijk zicht op Lewy Body dementie’.

Wanneer?

  • 7 mei 2020 (9.30u-12.30u), hogeschool Odissee, campus Parnas, Stationsstraat 103, Dilbeek
  • 29 mei 2020 (9.30u-12.30u), Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11a, 3010 Leuven

Inschrijven?
De prijs bedraagt 60 euro. Inschrijven kan door op de gewenste datum te klikken.

 

VORMING: Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie

In 2020 herneemt Memo de ‘terugkomdagen voor referentiepersonen dementie’. Ben jij als referentiepersoon dementie aan het werk en heb je nood aan verdieping en inspiratie in de praktijk? Dan is deze vormingsreeks misschien wat je zoekt! Deze reeks bestaat uit vier volledige dagen (van 9u30 tot 16u30). In de voormiddag behandelen we telkens een inhoudelijk thema, in de namiddag werken we rond casuïstiek via intervisie.

Waar en wanneer?
17/09/2020, 15/10/2020, 19/11/2020 en 10/12/2020
Hogeschool Odisee, campus Parnas, Stationstraat 301, 1700 Dilbeek

Prijs? 
250 euro voor 4 dagen (niet apart te volgen) incl. broodjeslunch, hand-outs en vormingsattest.

Klik hier voor meer info of om in te schrijven.

 

Nieuwe brochure Praatcafés dementie en Familiegroepen dementie 2020

In samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen bundelden we alle praatcafés (jong)dementie en familiegroepen (jong)dementie van heel Vlaams-Brabant. Het resultaat is een uitgebreide, overzichtelijke brochure.

De brochure is te verkrijgen bij Memo.
Klik hier om de brochure digitaal te bekijken.

Documentatiecentrum

 

Het hart wordt niet dement (Huub Buijssen, 2019)

Huub Buijssen, al vele jaren een autoriteit op het gebied van dementie, legt in dit boek uit hoe de persoon met dementie ermee worstelt dat hij de grip op zijn leven steeds meer verliest. Tegelijkertijd laat Buijssen zien dat tijdens het dementeringsproces niet alles verloren gaat maar dat belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, behouden blijven.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

A sense of home. Samen bouwen aan een nieuwe thuis. (Maité Mallentjer, 2019)

Bewoners van woonzorgcentra worden de laatste jaren almaar ouder én hulpbehoevender. En vooral talrijker in aantal. Het woonzorgcentrum vraagt daarom méér dan medisch passende zorg, het moet zich ook focussen op wonen en samenleven, en het moet een échte thuis worden voor ouderen. Het boek “a sense of home’ stelt praktijkgericht onderzoek bij ouderen in Vlaamse woonzorgcentra voor. Met een stevige theoretische onderbouw en tal van inspirerende quotes en praktijkcases wilt het lezersovertuigen van de noodzaak om samen te bouwen aan een nieuwe thuis.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Koesterbeelden (Kristien Henderickx, 2015)

Dementie zet het leven van wie ermee geconfronteerd wordt helemaal op zijn kop. Maar personen met dementie rouwen ook en ook zij verdienen aangepaste ondersteuning in dit rouwen. Speciaal voor hen werd er een methodiek ontwikkeld op basis van een fotoboek. Koesterbeelden legt een link naar de emoties van het moment en maken rouw plots bespreekbaar voor personen met dementie

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Onuitgesproken (Michel Van Dousselaere i.s.m. Elvis Peeters, Irma Wijsman & Stephan Vanfleteren, 2019)

Het verhaal van acteur Michel Van Dousselaere: een ode aan de liefde en aan de kwetsbaarheid van het leven. De foto’s en de teksten laten zien dat taal, geheugen en motoriek weliswaar kunnen versplinteren, maar dat de mens erachter het waard blijft om gezien te worden. Het is een troost voor iedereen die te maken krijgt met verlies, van welke aard ook

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Dementie in beeld (Francien van de Ven, 2018)

Dit boek laat het leven zien van Herman, die in januari 2008 de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Thuisblijven was zijn grootste wens. Door de zorg te delen, overleed thuis in zijn eigen bed in februari 2016. In dit boek, met vooral veel beelden, laat de schrijfster zien wat zij tegen zijn gekomen en geeft ze vooral veel praktische en handige tips over hoe ermee om te gaan.  De beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Humor en verwondering komen ook aan bod.
Laat dit boek een inspiratiebron zijn en ondersteuning voor iedereen die hiermee te maken heeft.

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

Jongdementie​

 

NIEUW: Familiegroep jongdementie Londerzeel

Van, voor, door mantelzorgers, familieleden van mensen met jongdement¡e en jonge mensen met dementie.

Zorg verlenen aan je naaste met dementie geeft vaak voldoening, maar kan ook erg belastend zijn. “Je moet op tijd aan jezelf denken”, zeggen ze dan. Maar hoe doe je dat? Mantelzorgers en familieleden van personen met jongdementie komen samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen. Ze delen hun zorgen met lotgenoten.

Bekijk hier het volledige programma.

 

 

Praatcafé Jongdementie op 4 maart in Leuven

Bijeenkomst exclusief voor zonen en dochters met als thema “Zelfzorg tijdens elke fase van de ziekte.” Dit praatcafé wordt gegeven door Marita Plas, medewerker groepspraktijk Verbinding in Verlies.

Praktisch?
Woensdag 4 maart om 20u in LDC Wijnveld, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven

Klik hier om het volledige jaarprogramma te bekijken.

 

Zomerkamp voor kinderen van een ouder met (jong)dementie

Ben je tussen 6 en 21 jaar oud en heeft je vader of moeder (jong)dementie? Kom dan samen met je broers, zussen, je gezonde ouder of een begeleider even helemaal ontspannen in de Ardennen.

Op dit kamp ontmoet je leeftijdsgenoten en ouders in een gelijkaardige situatie als die van jou. Je deelt ervaringen, doet nieuwe kennis op en hebt samen plezier. De ontspannende activiteiten worden begeleid door ervaren zorgverleners. Klik hier om de flyer te bekijken.

Wanneer? 21 tot 24 augustus 2020
Waar? In een pittoresk vakantiehuis in Noiseux
Prijs? GRATIS – dankzij de giften van de Warmste Week en de steun van Ardennen Online

 

 

Nieuws uit Vlaanderen

 

Richtlijn diagnostiek van dementie in de huisartspraktijk

Het tweede Vlaams Dementieplan beval aan dat er een richtlijn zou komen voor de diagnostiek van dementie in de huisartspraktijk. Met grote nauwgezetheid werd de procedure voor het ontwikkelen van richtlijnen gevolgd. De intense samenwerking tussen het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, die samen de begeleiding op zich namen van vier studenten via hun masterthesis en nadien als huisartsen in opleiding via hun manamathesis, resulteerde in een richtlijn die gevalideerd werd door CEBAM, het Belgisch Centrum voor Evidence Based Medicine in België. Overigens was ook in de beginperiode Domus Medica betrokken waarvoor onze dank.

Wij hopen dat dit werk een bijdrage kan leveren aan kwaliteitsvolle zorg voor personen met cognitief verlies en dementie en hun familieleden en mantelzorgers.

 

Verteltas dementie: voorintekening

De verteltas bevat een gevarieerd aanbod van spelmateriaal, leesboeken en achtergrondinformatie rond het thema dementie. Ze kan gebruikt worden in de klas in het kader van een les en is afgestemd op leerlingen van het 3e t.e.m. 6e leerjaar. De tas kan eveneens mee naar huis genomen worden om daar samen met ouders of grootouders rond te werken.

Herdruk
De verteltas kwam oorspronkelijk tot stand n.a.v. de Werelddag dementie op 21 september 2017 in Roeselare. Het was een initiatief van o.a. ECD Sophia en ECD Foton, Zorgbedrijf Roeselare, Alzheimerliga Vlaanderen, kenniscentrum ARhus, hogeschool Vives, stad Roeselare, VISO campus Polenplein en verschillende woonzorgcentra.
Op basis van de gebruikservaring kozen de ECD’s Sophia en Foton ervoor deze tas te herwerken en ze in het voorjaar van 2019 breed aan de scholen, bibliotheken, woonzorgcentra, … aan te bieden. Deze realisatie werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van S-Sport // Recreas en de inzet van de bezoekers van het atelier Den Achtkanter te Kortrijk.
De verteltas werd goed onthaald en daarom wordt de verteltas in 2020 éénmalig opnieuw geproduceerd.

Voorintekening
Je hebt nu de kans om een verteltas aan te kopen via voorintekening. De prijs is 75 euro per verteltas. Je zal de verteltas kunnen ophalen in het regionaal expertisecentrum dementie in jouw buurt.

Gelieve in te schrijven voor 29 februari 2020 en dit door het invullen van dit formulier. Door het invullen van dit formulier, bevestig je jouw bestelling.
De verteltas wordt voorzien in juni 2020.

Vragen?
Contacteer het regionaal expertisecentrum dementie:
– ECD Sophia via sophia@dementie.be of 056/ 32 10 75
– ECD Foton via foton@dementie.be of 050/ 44 67 93

 

 

< boven > < venster sluiten >